نامه کمیته تخصصی میراث فرهنگی تهران به شهردار تهران؛

زنگ خطر آغاز نابودی کامل معماری اصیل در تهران

15 مرداد 1390 ساعت 10:30


پیشنهاد می شود تا در بافت تاریخی بازار ضمن حفظ منافع شهروندان و خصوصی‌سازی این اماکن، فضایی برای درک معماری واقعی ایرانی – اسلامی، هویت‌بخشی به جامعه و حفظ ارزش‌های مادی و معنوی شهر تهران ایجاد شود.
به گزارش هنرنیوز، سازمان‌هاي مردم‌نهاد عضو «كميته تخصصي ميراث‌فرهنگي دبيرخانه مشورتي سازمان‌هاي مردم‌‌نهاد»نامه ای به شهردار تهران نوشتند و درآن پیشنهاداتی را جهت حفظ بفات تاریخی بازار و معماری ایرانی ارائه کردند.در متن این نامه آمده است :

جناب آقای دکتر قاليباف
شهردار محترم تهران
با سلام.
احتراماً به استحضار می‌رساند، در حالی که مقام معظم رهبری و سایر مسؤولان عالی‌رتبه نظام مرتباً تاکید بر حفظ و احیای معماری ایرانی – اسلامی دارند، تخریب حمام و بنای قاجاری سرای دلگشا در حریم درجه یک بازار تهران که با حکم دیوان عدالت اداری انجام شد زنگ خطر آغاز نابودی کامل معماری اصیل این سرزمین و جایگزین شدن آن با بناهایی با معماری‌های بی‌هویت را به صدا درآورده است. بی‌تردید، چنانچه آثاری که به ثبت ملی رسیده‌اند نتوانند در برابر زیاده‌خواهی و طمع سودآوری دوام آورند نمی‌توان کم‌ترین امیدی به بقای دیگر آثار ارزشمند و حفظ و ترویج معماری اصیل ایرانی-اسلامی داشت.
با چنین روند تخریبی که حکم دیوان عدالت اداری زمینه‌ساز قانونی و شهرداری تهران مشوق آن بوده است، ادامه اين روند در قالب فرسوده اعلام نمودن بافت‌های ارزشمند تاریخی به جای مرمت صحیح آنها و اعطای امتيازات به ساکنان اين بافت‌ها برای تجميع و هر چه سریع‌تر نابود کردن محلات قدیمی و مطرح نمودن طرح مسکن مهر در منطقه 12 تا دهه دیگر اثری از بازار، بخش قدیمی و معماری اصیل تهران باقی نخواهد ماند.
شاهدیم که با قرار گرفتن ذخایر عظیم مالی در دست عده‌ای ، به سرعت برج‌ها و پاساژهايي با معماری و سیمای غربی مدرن و حتی کلاسیک در مرکزِ تمدن کهن ایرانی به آسمان برمی‌خیزد و هویت و فرهنگ و شاخصه‌های معماری ما را زیر پای از هم می‌درد. تا چندی دیگر باید گفت که گویا ایران میراث‌دار نمای رومی و معماری کلاسیک – آن هم با تناسبات نادرست و الگوبرداری‌های مضحک – در خاورمیانه است و این درحالی است که کشورهای آن سوی خلیج فارس با دزدی آشکار شاخصه‌های معماری ایران مشغول هویت‌سازی‌های جعلی برای خود هستند.
چنانچه تهران، به عنوان پایتخت کشور، نمونه زوال معماری ایرانی – اسلامی معرفی شود با سرعت غیر قابل مهاری تمام آثار ارزشمند تاریخی – معماری در سراسر کشور رو به نابودی خواهند گذارد و الگویی برای ارجاع معماری کهن ما باقی نخواهد ماند و نسل بعدی، بیش از پیش، با ریشه‌ها و هویت خود بیگانه خواهد شد. چنانچه اکنون در بافت تاریخی شیراز، یزد، تبریز، گرگان، رشت،... و حتی مشهد مقدس شاهدیم که چگونه هتل‌ها، پاساژها و برج‌های بی‌هویت، بدون کم‌ترین توجه به محیط پیرامون، جایگزین بافت تاریخی و معماری گذشته شده‌اند.
راهكار پيشنهادي:
با توجه به این مهم که بنای باارزش تاریخی پس از ورود به فهرست آثار ملی، قابل تخریب و خروج از آن فهرست نیست، سازمان‌هاي مردم‌نهاد عضو "كميته تخصصي ميراث‌فرهنگي دبيرخانه مشورتي سازمان‌هاي مردم‌‌نهاد" درخواست و پيشنهاد و مي‌دهند آن مقام محترم با رايزني حقوقي با مقامات قضايي از صدور احكام مبني بر خارج شدن بناهاي با ارزش تاريخي از فهرست آثار ملی جلوگيري نموده و با توجه به مصالح کشور جهت اقامه ارزش‌های ایرانی – اسلامی در برابر تخریب بافت ارزشمند تاریخی، به ويژه بازار تهران و بناهای اطراف آن، مقاومت نشان داده و با اعطای تشويق‌هایی غیر از تخریب بناهای قدیمی به احياء و تغییر کاربری این بافت اقدام نمایید.
با توجه به این‌که کلان‌شهر تهران فاقد یک مرکز برازنده جذب گردشگر و تفرجگاه عمومی است و در حال حاضر منطقه 22 تهران نیز از برآوردن این نیاز عاجز مانده است، پیشنهاد می‌گردد که با بهره‌گیری از تجربیات دیگر کشورها، منطقه بازار و بافت اطراف آن به این مهم اختصاص یابد و به جای افزایش تراکم، با کاهش تراکم و تبدیل تیمچه‌ها و انبارها به مراکز با ارزش گردشگری و فرهنگی و به شکل بازار سنتی با عرضه کالاهای نفیس ایرانی – نه چینی – و تبدیل آن به مکان امنی برای شهروندان – نه خودروها - ضمن حفظ منافع شهروندان و خصوصی‌سازی این اماکن، فضایی برای درک معماری واقعی ایرانی – اسلامی، هویت‌بخشی به جامعه و حفظ ارزش‌های مادی و معنوی شهر تهران ایجاد شود.
ضمـن تشکـر و سپاس از توجه شهـردار محتـرم تهـران به ميرا‌ث‌فرهنگـي و هويت ایرانی – اسلامـی شهر تهـران، "كميته تخصصي ميراث‌فرهنگي دبيرخانه مشورتي سازمان‌هاي مردم‌‌نهاد" آمادگي خود را در بخش‌هاي مرتبط با برنامه‌ريزي و نظارتي در حوزه ميراث‌فرهنگي اعلام می‌نمايد.


کد خبر: 30549

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcaomne.49nwy15kk4.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com