گزارش هنرنیوز ازنشست رسانهای سمینار و جشنواره برند در صنعت گردشگری؛
جنگ امروز صنعت گردشگری ، جنگ برندها است
20 شهريور 1390 ساعت 13:27
دبیر سمینار و جشنواره برند گردشگری گفت :
به گزارش هنرنیوز، نشست رسانهای سمینار و جشنواره برند در صنعت گردشگری امروز صبح (یکشنبه، 20شهریور) با حضور فرزاد مقدم - دبیر سیمنار- و ابراهیم زاهدی- دبیر کمیته اجرایی- در هتل لاله برگزار شد.
در این نشست فرزاد مقدم ضمن بیان اینکه برند مفهوم ذهنی است که در دنیا بیرون وجود ندارد، افزود: اصل بر این است که اگر ما در دنیای رقابت ذهنیت آدمها را شکل ندهیم، افراد دیگر این افکار را شکل میدهند. جنگ امروز گردشگری جنگ بر سر جاذبهها نیست بلکه بر برندها متمرکز شده است.
وی به تفاوت جذب گردشگر در کشورهای مختلف آسیای شرقی متناسب با فعالیت و انرژی و ساخت برندشان اشاره کرد و گفت : به عنوان مثال هتلهای هالیدی و جانسون هر دو هتلهای معروفی هستند اما آنکه برندسازی کرده توانسته 10 برابر بیشتر گردشگر جذب کند.
دبیر سیمنار برند گردشگری اظهار کرد: ایران جز 10 کشور برتر دنیا از نظر جاذبههای تاریخی و طبیعی دنیا است اما از نظر سهم گردشگری جز ده کشور آخر دنیا است و دلیل آن عدم داشتن برند گردشگری است.آنچه گردشگری را به صنعت تبدیل میکند، مبحث برندینگ است.
وی ادامه داد: بنگلادش با امکانات کم، حدود 4 سال است صاحب برند شده و سال به سال شاهد یک رشد مثبت در بحث ورود گردشگر بوده است.
مقدم با اشاره به اینکه نخستین سمینار برند گردشگری سال گذشته برگزار شده و بیشتر به مفاهیم اولیه و پایه چون برند چیست؟ میپردازد ، یادآور شد: امسال بیشتر در کنار مباحث نظری به مباحث عملی میپردازیم و اینکه چگونه شرکتهای گردشگری میتوانند با برندسازی وضعیت بازار را ارتقاء دهند.
وی اعلام کرد: سمینار برند گردشگری در تقویم UNWTO ثبت شده و 2و3 آذرماه سال 90در سالن وزارت کشور برگزار میشود. اين سمینار با حضور دانشگاههای معتبر گردشگری در ژاپن، اسپانيا و قبرس و اساتيد دانشگاههای تهران، علامه طباطبايی، شهيد بهشتی و صداوسيما و سایر بخشهای خصوصی برگزار میشود.
دبیر سیمنار برند گردشگری اظهار کرد: علاوه بر سمینار یک جشنواره برگزار میشود و شرکتهای گردشگری میتوانند بدون پرداخت هزینه در ارزیابی برندشان شرکت داشته باشند وسطح برند آنها مشخص شود.
وی یادآور شد: اگر برندسازی در كشور رواج يابد، بخشهايی مانند هتلها با يكديگر رقابت میكنند و مجبور میشوند، كيفيت خدمات خود را تغيير دهند.
مقدم تاکید کرد: هيچ كشوری در دنيا بدون كمك بخش دولتی نمیتواند در برندسازی موفق شود، چون بودجه ساخت برند آنقدر زياد است كه در توان هيچ بخش خصوصی نيست که به تنهایی برندسازی کند.
وی اظهار کرد :پس از دولت، مردم خيلی اهميت دارند كه از طريق رسانهها آگاه شوند برند چقدر در افزايش درآمد آنها میتواند اثر داشته باشد.
مقدم در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه چشماندازی از ساخت برند در كشور متصور هستید؟ گفت: از آنجا كه تا كنون هيچ حركت علمی و مشخصی در برندسازی انجام نشده، چشماندازی نيز برای آن ديده نمیشود.برای این کار نخست باید بدانیم چه اقداماتی را در چه بازه زمانی باید انجام دهیم.
وی ادامه داد: نخستين قدم در ساخت برند، تحقيق درباره بازار هدف و مخاطبان است و پس از آن باید نيازهای مخاطبان بررسی شود.
مقدم با اشاره به اینکه استراليا جاذبههای زيادی برای برندسازی دارد،گفت: آنها چون امكانات زيادی دارند، نمیتوانند فقط يك برند داشته باشند بنابراین مجموعهای كلی از برندها را آماده كردند كه لوگوی ملی استراليا شد.
وی اظهار کرد: اين برندها متناسب با امكانات منطقه و نياز مخاطبان طراحی شده و از زمان ساخت آنها، ورود گردشگر به اين كشور پنج برابر شده به عبارتی با رشد 500 درصدی روبه رو شد.
دبیر سیمنار برند گردشگری از بودجه زیادی كه برخی كشورها صرف ساخت برند كردهاند، خبرداد و افزود: در يكسال تركيه 40ميليون يورو، استراليا 45ميليون دلار، هند 40ميليون دلار، بنگلادش 20ميليون دلار و مالزی 65ميليون دلار برای ساخت برند هزينه كردهاند.
وی درباره نتيجه همايش نخست توضیح داد: با اتمام همايش نخست، برنامه زمانبندی سه ساله برند به سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری جهت انجام اقدامات مقتضی ارائه شد؛اما پس از آن، هيچ كاری در این حوزه انجام نشد.
مقدم در پاسخ به پرسشی درباره جايگاه بخش دولتی در اجرا و حمايت از اين همايش گفت: اين پروژه به آن شكلی كه بايد باشد، هنوز جايگاه خاص خود را پيدا نكرده است؛ اما در هر صورت، سازمان ميراث فرهنگي در اينباره همكاریهای لازم را داشته است.
وی تأکید کرد: در پنج شش سالی كه روی برند كار كردهام، به اين نتيجه رسيدم كه دولتها بهتنهايی نميتوانند برند ملی بسازند و از مردم تا شركتهای خصوصی بايد در اين زمينه مشاركت داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: در همايش نخست ما پايههای علمی را شكل داديم و تعريف مشخصی را از برند استخراج كرديم تا حرفها يكدست باشد، چرا که تا آن زمان، برخی مديران تعاريف غلطی از برند داشتند.
مقدم افزود: همه به اين نتيجه رسيدند كه برند يك مفهوم ذهنی است و با لوگو تفاوت دارد و اين، يك موفقيت برای همايش نخست بود.
در این بین پرسشی مطرح شد که با توجه به فرآيند سه سالهای كه برای برندسازی در ايران در نظر گرفتهايد، آیا تا كنون مذاكراتی با بخش دولتی داشتید و آيا شركتهای خصوصی قانع شدهاند كه با سرمايهگذاری در ساخت برند میتوانند نتيجه بگيرند؟
دبیر سیمنار برند گردشگری پاسخ داد :نتيجه مذاكرهات با بخش خصوصی خيلی خوب بود، چون آنها به اين نتيجه رسيدند كه سود برندسازی مستقيم به جيب خودشان میرود و تا كنون بيشترين مشاورهها را نيز آنها از ما گرفتهاند.
مقدم پس از آنکه با اصرار خبرنگاران مبنی بر نقش بخش دولت در ساخت برند مواجه شد، گفت: اين جريان مثل اين است كه من به خواستگاری دختري بروم كه پدرش هفتهای يكبار عوض میشود. هرچند كسانی كه روی صندلي مديريت اين سازمان نشستهاند، به ما كمك كردهاند، ولی از مديری كه چندماه روی اين صندلی مینشيند، چه توقعی میتوان داشت.
وی در ادامه تاکید کرد: برندسازی با استاندارد متفاوت است چرا که ممكن است هتلی سه ستاره و با خدمات بیكيفيت دارای برند باشد. در واقع، برند دادن وعده و متعهد بودن به آن است.حتی اگر این وعده سفر ارزان قیمت بدون ارائه خدمات خوب باشد.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه آیا با توجه به شرح تعاریف ما در ایران برند داریم ؟اظهار کرد: ما در ايران برند داريم؛ ولی برندها، محلی هستند و برای قشر خاصی بهعنوان برند مطرح شده و به سمت ملی و جهاني شدن نرفتهاند. در واقع، «قانون بقای داروين» در برندسازی نيز صادق است به این معنا که مبارزه كن تا رشد پیدا کنی در غیر این صورت محكوم به نابودی هستی.
مقدم یادآور شد: تحقیقات بر روی برندهای ايرانی بیانگر آن است که شرکتهای صاحب برند خود را با «قانون بقای داروين» تطبيق ندادهاند.
در ادامه اين نشست، ابراهيم زاهدی ـ دبير كميته اجرايي همايش و جشنواره برند در گردشگری ـ اعلام کرد: امسال 450 مهمان در اين همايش حضور دارند و تا كنون 40 شركت اعلام آمادگی قطعي كردهاند.
وی تصریح کرد: نگرش بسياری از شركتهای خارجی به برندسازی در ايران تغيير كرده است. اگر سال پيش به آنها مراجعه میكرديم، اصلا باور نداشتند كه در ايران هم بتوان برندی ساخت؛ اما امسال نگرش آنها تغيير كرده است و در اين همايش حضور دارند.
کد خبر: 31846
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb0wbf.rhb8apiuur.html