گزارش هنرنیوزاز كارگاه آموزشی يونسكو؛ /1/
ميراث فرهنگی در منطقه آسيا و اقيانوسيه تحت تأثير شرايط جوی و بلايای طبيعي است
30 مهر 1390 ساعت 13:55
سرپرست بخش آسيا و اقيانوسيهی مركز ميراث جهانی يونسكو گفت:متأسفانه افرادی كه مديريت سايتهای تاريخی و ميراث فرهنگی را برعهده دارند، از ميزان خطراتی كه بلايای طبيعی آثار تاريخی و فرهنگی را تهديد ميكنند، مطلع نيستند.
به گزارش هنرنیوز، ـ صبح امروز (شنبه، 30 مهرماه) كارگاهی آموزشی با نام «اثرات بلايای طبيعی و تغيير اقليم بر ميراث جهانی» در سالن اجتماعات كميسيون ملی يونسكو با همكاری ميراث جهاني يونسكو برگزار شد.
در این کارگاه فنگ جينگ ـ سرپرست بخش آسيا و اقيانوسيهی مركز ميراث جهانی يونسكو- به تخريب ارگ تاريخی بم در جريان زلزلهی سال 2003 ميلادی،اشاره کرد و گفت: ميراث فرهنگی در منطقه آسيا و اقيانوسيه تحت تأثير شرايط جوی و بلايای طبيعي است. آن زلزله يكی از مهمترين موارد و بلايايی بود كه در مناطق آسيا و اقيانوسيه رخ داد.
وی از سيلهای شديدی كه از چند روز گذشته در مناطق تايلند و كامبوج به راه افتاده و آثار تاريخی اين مناطق را تهديد میكند، ابراز نگرانی کرد.
فنگ جينگ اظهار کرد: متأسفانه افرادی كه مديريت سايتهای تاريخی و ميراث فرهنگی را برعهده دارند، از ميزان خطراتی كه بلايای طبيعی آثار تاريخی و فرهنگی را تهديد ميكنند، مطلع نيستند.
وی ادامه داد: به همين دليل آنها برنامهای برای حفاظت از آنها ندارند. اين در حالی است كه ضرورت تهيهی طرحهايی برای حفاظت از اين آثار به شدت احساس میشود.
سرپرست بخش آسيا و اقيانوسيهی مركز ميراث جهانی يونسكو تشریح کرد: كميتهی مركزی ميراث جهانی به كمك سازمانهای ICCROM و IUCN و ديگر سازمانهای بينالمللی برای مقابله با بلايای طبيعی در سالهاي راهبردی 2006 و 2007 تدوين كرده است.
وی افزود: كتابچهای در ارتباط با مديريت بلايای طبيعی در سال 2010 به چاپ رسيد. اين اثر در خدمت ميراث جهانی قرار گرفت و اكنون نشاندهندهی اهميت ويژهی آن از نظر جهانی و بينالمللی بودن وضعيت آثار تاريخی و طبيعی است.
جينگ خاطرنشان کرد: ثبت يك اثر در فهرست ميراث فرهنگی فقط بيانگر اهميت جهانی آن نيست، بلكه تعهدی برای كشورهاست كه برای حفظ آن اثر و حفظ تماميت و بينالمللی بودن آن تلاش و سياستهای ويژهای را در اين زمينه تدوين كنند.
وی با بیان این مطلب که برگزاری اين كارگاه آموزشی نشاندهندهی سختیهای پيش رو در اين زمينه و سختیهای پشت سر گذاشتهشده برای حفظ ميراث جهانی است، ابراز امیدواری کرد: اينگونه كارگاهها نقطهی آغازی باشند، برای فعاليتها تا راه را برای مديريت و حفاظت هر چه بهتر و بيشتر سايتهای فرهنگی پيش رو داشته باشيم.
جينگ به كنوانسيون 1972 و بندهای مرتبط با بحثهای ميراث فرهنگی و طبيعی آن،اشاره کرد و افزود: تا كنون 188 كشور به عضويت اين كنوانسيون درآمدهاند كه اين باعث شده است، كنوانسيون يكی از كاربردیترين اسناد حقوقي يونسكو محسوب شود.
وی ادامه داد: اجرای كنوانسيون 1972 برعهدهی كميتهی بينالدول ميراث فرهنگی است كه 21 كشور عضو را شامل میشود. همچنين علاوه بر اين كميته، يكسری ارگانهای مشورتی در حوزهی ميراث جهانی و مركز ميراث جهانی يونسكو و يكسری شركا كه به اين سازمان كمك میكنند، در اين زمينه فعاليت میكنند.
سرپرست بخش آسيا و اقيانوسيهی مركز ميراث جهانی يونسكو ازعضويت 42 كشور در حوزهی آسيا و اقيانوسيه در اين كنوانسيون خبر داد و گفت: از تعداد كل 936 سايت ميراث جهانی، 205 سايت در منطقهی اقيانوسيه و آسيا قرار دارند كه 143 سايت آن فرهنگی و 53 سايت طبيعی و 9 سايت تركيبی وجود دارد. 13 سايت از اين تعداد متعلق به ايران است كه در فهرست ميراث جهانی يونسكو به ثبت رسيدهاند.
وی اظهار کرد: ايران در منطقهی آسيا و اقيانوسيه رتبهی پنجم را در زمينهی به ثبت رساندن ميراث طبيعی دارد.
جينگ ويژگیهای خاص آثار ثبتشده در فهرست ميراث جهانی را از مهمترين دلايل اهميت اين آثار دانست و افزود: 938 سايت ميراث طبيعی و فرهنگی، ميراث مشترك بشريت و اصول اساسی هستند كه كنوانسيون ميراث جهانی بر پايهی آنها تدوين شده است.
وی عنوان کرد: كشورهايي مانند استراليا، بحرين، برزيل و تايلند را از جمله اعضای كميتهی ميراث جهانی يونسكو هستند. ايران نيز درخواست خود را برای عضويت در اين كميته مطرح کرده كه قرار است، هفتم نوامبر 2011 بررسیهای لازم دربارهی درخواست ايران برای عضويت در اين كميته انجام شود.
جینگ با بیان این که ايكوموس، IUCN و ICCROM را از جمله اركان مشورتی در اين كميته هستند ، خاطرنشان کرد: ايكوموس مسؤوليت ارزيابی همهی سايتهای فرهنگی و تركيبی معرفیشده برای ثبت در فهرست ميراث جهانی و پايش و حفظ اين سايتها را برعهده دارد.
سرپرست بخش آسيا و اقيانوسيهی مركز ميراث جهانی يونسكو از بررسي وضعيت 177 سايت تاريخی و فرهنگی در طول سال 2008 ميلادی،خبرداد.
وی گفت: براساس بررسیهای انجامشده، 21 سايت تحت تأثير شرايط و بلايای طبيعی در آن سال قرار گرفته بودند. به همين دليل، كميتهی ميراث جهانی در آن سال فعاليتهايش را به سمت بررسی خطرات بلاياي طبيعی و كاهش آنها معطوف كرد.
کد خبر: 33501
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb8sbf.rhbfgpiuur.html