گزارش هنرنیوز از کارگاه مشورتی نقش اکوکمپ‌های توریستی در توسعه پایدار طبیعت‌گردی؛/2/

توسعه پایدار با تاسیس شرکت های سهامی در گردشگری میسر می شود

19 شهريور 1390 ساعت 9:37


به گزارش هنرنیوز،در میزگرد دوم این کارگاه کارکردهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی اکوکمپ ها مورد بررسی قرار گرفت .
در این میزگرد به تفاوت اکولوژها و اکو کمپ‌ها اشاره شد. اکولوژها سازه های پایدارتر و اقامتگاه هایی هستند که ساخت و ساز در آنها صورت گرفته اما اکوکمپ‌ها به شکل چادر ساخته می‌شوند .
همچنین مطرح شد اکو کمپ، اقامتگاهی است که کمترین آسیب را به محیط زیست می‌رساند و بیشترین هماهنگی را با محیط اطراف اعم از طبیعی ، فرهنگی و اجتماعی دارد و مناسب با بافت منطقه ساخته شده و از روشهای پایدار چه در ساخت و چه در بهره برداری آن استفاده می‌شود.کاربرد سیستم مدیریتی مثل سیستم کارآمد دفع زباله و فاضلاب ،استفاده از انرژی جایگزین با رعایت اصول پایداری ، برنامه آموزشی برای جامعه محلی و گردشگران، استفاده از انجمن‌های محلی مثل عشایر و جامعه بومی و تحقیقات و پژوهش از جمله مواردی است که در اکوکمپ‌ها حتما باید رعایت شود.
در این کارگاه اشاره شدشاخص های جهانی احداث یک اکو کمپ استاندارد شامل فعالیت گردشگران و مسوولین ، مکان یابی و معماری ، زیست محیطی ، اجتماعی و فرهنگی ، ساخت و ساز و مصارف انرژی است.
در این کارگاه نمونه های جهانی اکو کمپ‌ها هم معرفی شد. اکوکمپ « پاتاگونیا» در شیلی واقع در پارک ملی توزه دل پاین نمونه ای است که طراحی آن برگرفته از جامعه بومی هزار سال قبل منطقه است و گواهینامه بین المللی 14001 را از سازمان جهانی استاندارد دریافت کرده است .برای دریافت این گواهینامه باید هر سال اکو کمپ را upgrade کرد .در غیر این صورت گواهینامه مزبور ابطال می‌شود.
اکوکمپ دریایی گایانا در مالزی در امتداد سواحل جزیره گایا و در نزدیکی پارک ملی نمونه دیگری از این دست است .
در این کارگاه عنوان شد که گواهینامه های احداث اکو کمپ‌ها در سطح بین المللی به سه دسته تقسیم می‌شوند:
1-گواهینامه سیستم مدیریت محیط زیست iso14001 (از سوی سازمان جهانی استاندارد)
2- راهنمای ارزیابی پیامدهای توسعه برمحیط زیست ( از سوی بانک جهانی )
3-چک لیست ساخت و ساز مدیریت پایدار اکوکمپ ها ( از سوی انجمن اکوتوریسم ژاپن در سال 2006)
همچنین سند ملی توسعه مدیریت طبیعت گردی در ایران به عنوان معیارهای استقرار امکانات طبیعت‌گردی در پارک ملی مطرح شد .
به گفته حاضران در جلسه باید اقامتگاه های موفق در این زمینه به عنوان الگو و برند مورد توجه قرار گیرند و سازکار درستی برای آن ها و نمونه های بعدی تعریف شود به این منظور باید این اقامتگاه ها اطلاعات خود را به صورت علمی به اشتراک بگذارند.
در این کارگاه کارکردهای اقتصادی ، زیست محیطی و فرهنگی اجتماعی اکو کمپ‌ها مورد توجه قرار گرفت.
از سویی مطرح شد کارکردهای زیست محیطی اکو کمپ‌ها شامل آموزش ( استفاده خاص ، استفاده پرسنل ) و حفاظت است و از طرفی کارکردهای اقتصادی شامل ایجاد شغل فصلی و دائم، افزایش سرانه درآمد ، ایجاد درآمدهای غیرمستقیم، ایجاد و توسعه زیرساخت های منطقه، توزیع عادلانه ثروت در جهان و دسترسی به عدالت اقتصادی و اجتماعی مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.
همچنین ارتقاء فرهنگ عمومی مردم منطقه، افزایش غرور ملی و افزایش تحمل فرهنگی ازکارکردهای اجتماعی اکو کمپ ها هستند که در این کارگاه مطرح شد.
در ادامه از اکوکمپ متین آباد به عنوان اولین اکوکمپ ایران یاد شد که توانسته موفقیت لازم را کسب نماید و حاضران به موسسان این اکوکمپ پیشنهاداتی چون ساخت حمام سنتی، بادگیر ، سردابه های زیرزمینی ، احیا قنات و صنایع دستی بومی و محلی ، استفاده بهینه از انرژی‌های خورشیدی و بادی ، احداث کارگاه های مجسمه سازی شنی و تعریف تورکودکان با قصه های ایرانی چون هزار و یک شب و شب‌های کویر و استفاده از زباله ها و بازیافت آنها درطبیعت ارایه کردند.
همچنین در این کارگاه بحث تاسیس شرکت های تعاونی مطرح شد که گروهی با توجه به عقبه این شرکت ها از این طرح استقبال نکردند.از سویی دیگر گروهی معتقد بودند توسعه پایدار در حوزه گردشگری منوط به شناخت ساختارهای اقتصادی است و راه توسعه اکوتوریسم و حفظ محیط زیست را ایجاد شرکت های سهامی گردشگری با هدف مشارکت جامعه بومی عنوان کردند چرا که علاوه برتامین منابع مالی، سودآوری و اشتغالزایی برای جامعه محلی آنها ترغیب می شوند تا با حفظ ثروت های طبیعی و تاریخی این سرمایه های ملی را برای نسل آینده به بهترین نحو ممکن حفظ و توسعه دهند.


کد خبر: 31774

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbazbf.rhb8zpiuur.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com