دبير پنجمين جشنواره طنز مكتوب:
هدف جشنواره ارائه طنز فاخر و سالم به جامعه است
29 آبان 1389 ساعت 13:22
ناصر فيض در حاشيه برگزاري پنجمين جشنواره سراسري طنز مكتوب هدف دفتر طنز حوزه هنري و جشنواره طنز مكتوب را ارائه طنز فاخر و سالم به جامعه ذكر كرد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از پايگاه خبري حوزه هنري، ناصر فيض مدير دفتر طنز حوزه هنري و دبير پنجمين جشنواره سراسري طنز مكتوب درباره پوشش جشنواره و بازتاب آن در صدا و سيما به گفت: به طور حتم صداو سيما نيز چون رسانههاي ديگر مراسم پاياني جشنواره را پوشش خواهد داد اما براي پخش كامل برنامه، مشكلات خاصي وجود دارد و مهمترين آن محدوديتهاي خود طنز است. شبكههاي مختلف صداوسيما قواعد خاصي دارند مثل رعايت حقوق ديگران، شئونات اسلامي و غيره. قواعدي كه ما هم به آن معتقديم و هر عقل سليمي آنها را ميپذيرد و به آن احترام ميگذارد. با اين وجود براي ارائه اثر در يك جمع گسترده چون مخاطبان زياد رسانه ملي، يك سري نكات خاص وجود دارد.
وي با تاكيد بر اين كه جشنواره طنز مكتوب قطعا پوشش رسانهاي از سوي صداوسيما خواهد داشت، افزود: طنزپرداز بايد آنقدر رند و ظريف باشد كه حرف خود را ظريف و با كمترين تلفات به لحاظ پذيرش از سوي مخاطب، ارائه كند.
فيض در اين باره ادامه داد: دفتر طنز هميشه سعي كرده آثاري كه در جشنواره قرائت ميشود تمام اين فاكتورها را داشته باشد. حتي در جلسات ماهانه«در حلقه رندان» هم اين نكات، رعايت ميشود و به شاعران تذكر ميدهيم.
وي ادامه داد: همه ميدانند دفتر طنز چطور جايي است و چه اثري را بايد ارائه كنند. ولي متاسفانه با تمام كنترلها كسي ميرود روي سن و جملهاي يا شعري كه نبايد بخواند و از نظر ما قابل ارائه نيست و تاييدش نميكنيم، را ميخواند. البته دلايلي وجود دارد كه چنين فردي به آن جا رسيده، احتمالا مهمان بوده و احترام مهمان هم واجب است. او هم معيارهاي ما را ميداند اما برداشت و تصور غلط كرده و اثري خوانده كه مجبور به تذكر شدهايم.
فيض گفت: گاهي پيش آمده كه كسي را براي مدت زيادي از حضور در نشست محروم كرديم. حتي برخي با ما مشكل پيدا كردهاند و ما را به عنوان سانسورچي و چيزهاي ديگر متهم ميكنند. ما اين اتهامات را پذيرفتهايم و ميگوييم اگر قرار است اخلاق رعايت شود و اگر قرار باشد همه را داشته باشيم، نياز به يك شعور اجتماعي است، نياز به ظرافت و رندي و ... كه لازمه طنزپرداز شدن است. اگر كسي بخواهد اين نكات را رعايت نكند، ما جلوي او را ميگيريم و اسم اين را سانسور نميگذاريم. اگر ميخواهند بگويند سانسور، خوشحال هستيم كه به ما بگويند سانسورچي. در جمع زياد بايد لطيف صحبت كرد و در اين زمينه، آموزههاي ديني داريم.
مدير دفتر طنز در بخش ديگري از صحبتهاي خود تاكيد كرد: شوخي فقط تجاوز به حريم ديگران نيست. تاكيد ميكنم كه حتي اگر كسي ميخواهد به خط قرمز نزديك شود، بايد به گونهاي عمل كند كه به قول مرحوم احترامي كه ميگفت: روي خط قرمز مينشينم اما رنگي نميشوم. طنز فاخر رعايت تمام اصول انساني و اخلاقي است كه در يك جامعه اهميت دارد.
ناصر فيض تاكيد كرد: طنزپرداز بايد اين اصول را بشناسد و بر اساس آن حرف بزند. طنزپرداز بايد اخلاقمند باشد و حدود جامعه را بشناسد، به قوميتها توهين نكند، صفت ناپسندي را به گروهي نسبت ندهد.
فيض با بيان اين كه هدف دفتر طنز رواج طنز فاخر و سالم است، گفت: دفتر طنز حوزه هنري ميخواهد طنز سالم و فاخر را به ميان مردم ببرد. قطعا ما با چند سال فعاليت به نتيجه مطلوب نميرسيم.
وي افزود: اين مسير تلفات دارد و اميدواريم ديگران به جاي انتقادهايي كه به اعتقاد ما چيزي غير انتقاد هستند، دوستانه مشكلات را به ما بگويند. اگر واقعا ميخواهند موردي اصلاح شود، دوستانه حرف بزنند و قطعا با نگاه مثبت اتفاقات ناگوار نميافتد. اما ما به نگاهي كه خاستگاه ديگري دارد، توجه نميكنيم. قطعا ما هم ايرادهاي كار خود را ميدانيم و اينگونه نيست كه ديگران ببينند و ما متوجه نشويم. بسياري از شيوهها را براي حداقل كردن تلفات، امتحان كردهايم اما نياز به نگاههاي متنوع و دوستانه هم داريم.
دبير پنجمين دوره جشنواره طنز مكتوب، در ادامه درباره كارگاههاي آموزشي كه براي اولينبار در جشنواره برگزار ميشوند، نيز توضيح داد و گفت: كساني كه قرار است در اين كارگاهها، آموزش دهند، صاحبنظر هستند و در رشته موردنظر شاخص. قصد ما اين است كه طنزپردازان در اين وقت محدود، آموزش ببينند و به پاسخ پرسشهاي خود برسند. شكل برگزاري كارگاه دست خود استادان است كه كاملا به صورت كارگاهي باشد يا مباحث نظري هم در آن طرح شود.
وي در اين باره افزود: از هر رشته حدود 10 نفر از راهيافتگان در جشنواره حضور دارند كه اعضاي كارگاهها را همين افراد تشكيل ميدهند اما ورود براي عموم هم آزاد است.
چرخشي برگزار شدن در استانها، يكي ديگر از مواردي بود كه ناصر فيض درباره آن صحبت كرد. وي در اين باره اظهار كرد: چنين كاري بر ميگردد به اين كه يك استان چه فعاليتهايي در زمينه طنز داشته است. نمونه موفق در ميان مراكز استاني، كرمان است كه پيشرفت زيادي كرده است و خود جشنواره جدي برگزار ميكند.
وي در خاتمه گفت: تا امروز صحبتهايي در اين زمينه شده اما به نتيجه قطعي نرسيده است و بخشي از نگراني ما مربوط به شكل برگزاري است كه مطلوب نباشد. و بخش ديگري هم از اين ترديد مربوط به مركزيت جغرافيايي تهران و معتقديم اگر جشنواره را به يك استان ديگر ببريم، رفتوآمد براي طنزپردازان شهرستاني سخت ميشود.
جشنواره طنز مكتوب، 29 و 30 آبان ماه توسط دفتر طنز حوزه هنري برگزار ميشود.
کد خبر: 20163
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbf8b5.rhbg0piuur.html