در موزه ملک؛
قرآن كوفي منسوب به امام حسن مجتبي (ع) بررسی شد
15 شهريور 1390 ساعت 17:26
اكثر قرآن هاي منسوب به ائمه اطهار (عليه السلام) در قرن 4 و 5 هجري كه اوج خط كوفي است كتابت شده اند.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومي مؤسسه كتابخانه و موزه ملي ملك، در ادامه نشست هاي نقد و بررسي آثار موزه اي، اين بار قرآني كه خط آن منسوب به امام حسن مجتبي (عليه اسلام) است با حضوراستاد دكتر عبدالمجيد شريف زاده، پژوهشگر هنرهاي سنتي و سيد مجتبي حسيني، مديرعامل كتابخانه و موزه ملك برگزار شد.
در اين جلسه ابتدا تاريخچه اي از پيدايش خط كوفي و انواع آن گفته شد وسپس چهارقرآن نفيس خطي كه هريك بخاطر ويژگي خاص منحصر به فرد بودند و در كنار يكديگر به نوعي تحول خط كوفي را نمايان ميكردند، بررسي و با يكديگر مقايسه شدند.
قرآن هاي اوليه از نظر رسم الخط عمدتا خشك، زاويه دار و بدون حركت دوراني بودندو به دليل اينكه نقطه و اعراب گذاري نمي شدند، خواندنشان مشكل بود. تعداد خطوط عمدتا كمتر از 10 سطر و تعداد كلمات در يك سطر بسيار كم بود و با خط درشت نوشته ميشد. از نظر قطع كتاب هم اكثر قرآن هاي اوليه افقي يا مستطيل خوابيده بودند و كم كم به مربع و سپس به مستطيل ايستاده تبديل شدند. اما بعدها خط جامع خوشنويسي هم پوشيد و اعراب و نقطه گذاري، حاشيه نويسي ، تزئين و طلا اندازي و استفاده از رنگهاي مختلف هم مرسوم شد و همچنين از طول خطوط كاسته و به ارتفاع آن افزوده شد.
اكثر قرآن هاي منسوب به ائمه اطهار (عليه السلام) در قرن 4 و 5 هجري كه اوج خط كوفي است كتابت شده اند. قرآن منسوب به امام حسن مجتبي (عليه اسلام) كه در صفحه آخر آن "كتبه حسن بن علي" نوشته شده ، خط آن از قدرت نسبتا خوبي برخوردار است ، فاصله بين خطوط و طرز قرار گرفتن نقطه ها و وجه نمادين و رازگونه آن آرامشي را به بيننده القا ميكند كه آن را به يك اثر ويژ0 تبديل ميكند. همچنين در آن زمان براي اعراب گذاري از نقطه هاي قرمز استفاده ميشد كه در اين اثر وجود يك نقطه سبز نشان دهنده يك مرحله از تحولي تازه از استفاده كردن رنگ است كه اين خود شاخصه اي براي كارشناسي يك اثر تاريخي خواهد بود.
کد خبر: 31721
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdf50s.yt0fx6a22y.html