گزارش هنرنیوز از همايش «هتل‌داري نوين و توسعه‌ی گردشگری»؛ /2/

اكوتوريسم ايران در مرحله‌ی بلوغ است

11 مهر 1390 ساعت 12:17


معاون گردشگری کل کشور گفت: بايد روی اصلاح تصوير،‌ برند و اهميت مديريت رفتار مصرف‌كننده متمركز شويم.

به گزارش هنرنیوز،همايش «هتل‌داری نوين و توسعه‌ی گردشگری» با هدف تشریح مشکلات هتلداری ایران و ارایه راه‌کارهای مدیریتی نوین برای آن روز گذشته (يك‌شنبه، 10 مهرماه) با حضور جمعی از فعالان بخش گردشگری و اساتيد دانشگاه‌های داخلی و خارجی در هتل هما برگزار شد.
در پانل دوم این همایش حامد دهقانان ـ معاون گردشگری سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری ـ درباره تخصص‌گرايی تورهای گردشگری سخن گفت .
مشاور عالی رييس سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری بیان کرد: صنعت گردشگری شامل قطعات پازلی است كه هتل‌داری يكی از قطعه‌های آن است. اين صنعت در آينده‌ نه‌چندان دور، با توجه به گردش مالی كه به اندازه‌ دو تريليون دلار خواهد داشت، گوی رقبت را از ديگر صنايع می‌ربايد. اين حرف بی‌سبب نيست، چون اگر ابعاد گردشگری بررسی شود، حتما اين موضوع تأييد خواهد شد.
دهقانان با اشاره به اینکه در سال‌های اخير، يكی از رويكردها، پرداختن به گردشگری با اهداف خاص بوده ، اعلام کرد: برای نمونه، گردشگری سلامت براساس گزارش سازمان جهانی جهانگردی در سال 2004 ميلادی، 40 ميليارد دلار و در سال 2007 ميلادی، 56 ميليارد دلار درآمد داشته است و براساس پيش‌بينی‌ها، درآمد اين بخش از گردشگری در سال 2012 به 100 ميليارد دلار مي‌رسد. اين روند سريع، افزايش سهم گردشگری در اقتصاد كشورها را تأييد مي‌كند.
وی اظهار کرد:‌ ايران منابع زيادی در اين بخش دارد و انتظار زيادی از آن می‌رود؛ ولی هنوز اين ظرفيت‌ها بالقوه مانده‌اند. برای اين‌ كه سهم گردشگری ما پابه‌پای روند جهانی در درآمد ناخالص ملی، اشتغال‌زايی و تراز بازرگانی جهش داشته باشد، بايد به سمت استراتژي مبتني بر رقابت‌پذيري حركت كنيم.
دهقانان خاطرنشان کرد:‌ بايد بپذيريم اين صنعت اقتضائات و ملاحظات خود را دارد و قرار نيست، در آن معجزه اتفاق افتد، بلكه براساس تجربه‌ جهانی به‌عنوان يك علم، مسير حركت خود را بايد با تأكيد بر جنبه‌های ملی‌، محلی و ملاحظات بومی تعيين كنيم.
.معاون گردشگری تصریح کرد:‌ قرار نيست ما گام‌های بلند برداريم، اما رقابت‌پذيری را ناديده بگيريم. برای شفاف‌سازی حركت خود، بايد رقابت نسبی و مزيت‌های آن را در مقايسه با محيط داخلی و بين‌المللی اين صنعت تبيين كنيم.
وی اظهار کرد: بايد بازنگری در اين بخش اتفاق افتد كه براساس آن مشخص شود، كجا می‌توان قول داد به سرعت حركت كرد و كجا مي‌توان رقابتي رفتار كرد.
به گفته دهقانان برای تبيين استراتژی درست بايد ديد وضعيت موجود ما در هريك از بخش‌های گردشگری به‌لحاظ منحنی عمر محصول در چه شرايطی قرار دارد. ما در برخی حوزه‌ها مانند گردشگری سلامت در مرحله‌ی معرفی محصول هستيم و در بخشی مانند اكوتوريسم ناشناخته مانده‌ايم.
وی گردشگری سلامت ایران را دارای مزيت رقابت‌پذيری دانست که مصداق آن موفقيت‌هايی است كه در چند سال اخير، با توجه به حركت منسجم در جذب گردشگر سلامت به‌دست آمده است.
معاون گردشگری گفت:براساس برآورد سازمان جهانی جهانگردی، نرخ رشد گردشگری سلامت در كل اين صنعت حدود هفت درصد است و پيش‌بيني می‌شود، اين روند در حال افزايش باشد. بيش از 50 كشور دنيا نيز سهم قابل توجهی از اين بخش در توليد ناخالص ملی خود دارند.

وی به كشورهای موفق در بخش گردشگری سلامت اشاره كرد و گفت: مالزی به‌عنوان يكی از اين كشورها بر رهبری كيفيت متمركز شده و هند اين تمركز را بر استراتژي رهبري قيمت و ارائه‌ي خدمات ارزان داشته است. آن‌ها توانسته‌اند، تعداد قابل ملاحظه‌اي از گردشگران را در چند سال اخير جذب كنند.

مشاور عالی رييس سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری اظهار کرد:فكر می‌كنم، ما در رهبری قيمت در حوزه‌ی پزشكی وضعيت خوبی داشته باشيم. بنابراين ظرفيت رقابت‌پذيری را داريم. پس بايد روی گردشگری سلامت وقت بگذاريم و آن را در اولويت قرار دهيم.
دهقانان خاطرنشان کرد :اگر بخواهيم روی بخش ديگری از گردشگری متمركز شويم، آن گردشگری مذهبی است . ضرورت دارد، در روند تعاملات و استراتژی با كشورهای منطقه بازبينی كنيم. با توجه به اين اولويت، تدوين سند گردشگری مذهبی از يك ماه پيش در دستور كار قرار گرفته است.
معاون گردشگری درباره وضعيت اكوتوريسم در ايران گفت: به ‌لحاظ منحنی عمر محصول، اكوتوريسم در ايران در مرحله‌ی تولد است، چون آنقدر كه ايران را با برند آثار باستانی می‌شناسند، با ظرفيت اكوتوريسم نمی‌شناسند. اين را به‌عنوان فردی كه سند چندهزار صفحه‌يی اكوتوريسم را مطالعه كرده است، می‌گويم.
وی اذعان کرد:اكوتوريسم ايران در مرحله‌ی بلوغ است و به همان اندازه كه آثار باستانی ايران در دنيا مطرح شده است، اكوتوريسم مطرح نيست. در اين حوزه با توجه به فرا رسيدن مرحله‌ی ابلاغ سند ملی اكوتوريسم، مشخص شدن چشم‌انداز آن و تحليل اقتصادیاين سند، آمايش سرزمين ملی را در 11 منطقه‌ی كشور انجام داده‌ايم. مطمئن باشيد اين بخش حتما به فعليت می‌رسد.
مشاور عالی رييس سازمان فرهنگی و گردشگری گفت: در سال‌هاي اخير، بيش از 1100 منطقه‌ي نمونه‌ي گردشگري شناسايي و ثبت شده و اين تأكيدي بر ضرورت تعيين آمايش سرزميني براي توسعه‌ي متوازن در مناطق مختلف كشور است.
دهقانان نبودن تصويری درست از ايران در جهان را واقعيت انكارناپذيری دانست که بايد به‌عنوان آسيب مورد توجه قرار گيرد .
وی در این باره گفت: حتما بايد روی اصلاح تصوير،‌ برند و اهميت مديريت رفتار مصرف‌كننده متمركز شويم.
دهقانان با اشاره به فعاليت‌های تبليغاتی يكی از كشورهای همسايه كه نخواست نامش را بگويد، تشریح کرد: اين كشور در تمام ورودی‌های شهرهای خود و حتی كشورهای ديگر، تبليغات گسترده‌ای را انجام داده است. در حالی كه كشور ما از نظر تنوع، جزو كشورهای برتر به‌شمار می‌آيد، ولی با ضعف تبليغات مواجه است.
وی خاطرنشان کرد:تأكيد صرف بر بازارهای سنتی نمی‌تواند ما را به توسعه‌ اين صنعت برساند، حتما بايد بازارهای جديد را در دستور كار قرار دهيم. اگر با سرعت حركت كنيم، بخشی از مشكلات حل می‌شود.


کد خبر: 32702

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdx50s.yt0xz6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com