گفت و گو با مدیر هتل عباسی(2):

عوامل بی‌رونقی گردشگری برخی سیاست گذاری هاست

18 ارديبهشت 1390 ساعت 9:29


به دلیل سیاست‌های انقباضی دولت و صرفه‌جویی‌هایی که می‌کند، یک بخشی از اقامت توریست از بین رفته است.
مدیر فعلی هتل عباسی «بختیار حدادی» است که طبق اساسنامه، از سوی بیمه ایران به این سمت انتخاب شده است. آنچه در زیر خواهید خواند، نتیجه یک گفت و گوی دوستانه با او در دفترکارش و در گوشه‌ای از باغ دل‌انگیز هتل عباسی است. حدادی در این گفت و گو از بیم و امیدش درباره صنعت گردشگری ایران و به ویژه اصفهان می‌گوید و برخی برنامه‌هایش را برای حفظ و توسعه کیفی هتل عباسی بازگو می‌کند:
وی در ادامه با اشاره به سیاست های دولت به تاثیرات آن بر صنعت گردشگری پرداخت و گفت: «بحث دیگر این که به دلیل سیاست‌های انقباضی دولت و صرفه‌جویی‌هایی که می‌کند و از منظر خود دولت کار درستی است! و کاریش هم نمی شود کرد! ما می‌بینیم یک بخشی از اقامت توریست از بین رفته است، اگر ما توریسم را تقسیم کنیم به 3 قسمت: سوغات، اقامت و ترانسفر می‌بینیم که این سیاست‌های انقباضی دولت که ناشی از برنامه‌های اقتصادی آن است، یک بخشی از بازار ما را از بین برده است؛ یعنی ما ممکن بود سالانه در هتلمان 150 همایش بگذاریم ولی حالا به نصف کاهش پیدا کرده است و این یعنی رکود در عرصه کاری ما. بخش خصوصی که متاثر از اقتصاد دولتی است در ایران چون دولت سیاستش انقباضی است؛بخش خصوصی یعنی شرکت‌های خصوصی احساس می‌کنند که شرایط کارشان رونق گذشته را ندارد؛ این گونه فعالیت‌ها و همایش‌هایشان کم شده است و رونق هم از کار هتل ها رفته است».

***خانه‌های استیجاری، چالش جدید هتل داران!
حدادی افزایش خانه‌های استیجاری و استقبال مسافران داخلی و خارجی از آن ها را از مشکلات پش روی هتل‌داران دانست و افزود: «مشکل دیگری که در این سال‌ها در اصفهان اتفاق افتاده است، فرهنگ خانه‌های استیجاری است که ما قبلا این را فقط مشهد و شهرهای شمالی داشتیم که عوارض فرهنگی آن در شهرهای شمالی بیشتر بود؛ اما مشهد خودش را برای این مساله - چون همیشه در درونش جریان داشت - آماده کرده بود اما ناگهان در مدت 5-4 سال گذشته در اصفهان برای اولین بار مشکل خانه‌های استیجاری مطرح و اوج گرفت و طوری شده که عرصه هتل‌داری اصفهان را به حد بسیار بسیار وحشتناک تحت تاثیر قرار داده است؛ حالا این که در این میان چه اتفاقاتی در ابعاد فرهنگی یا امنیتی هم ممکن است بیفتد، بحث دیگری است. می شود تصور کرد که موقعی که هیچ کنترلی وجود ندارد چه مشکلاتی می‌تواند بیفتد حتی به جهت فرهنگی و حتی به جهت استحکام خود خانه‌ها».
وی در این مورد ادامه داد: «اتحادیه هتل‌داران در جلسه ای اعلام کرد که تخمین زده می شود حدود 22 هزار تخت در خانه‌های استیجاری وجود دارد. گردشگران داخلی بیشتر از این خانه ها استفاده می کنند؛ اما خارجی ها هم گاه با اهداف ناروشن و مشکوک از این خانه‌ها استفاده می کنند. وقتی یک خارجی وارد یک هتل می‌شود بلافاصله سیستم کنترلی فعال می‌شود و اطلاعات او را به پلیس می‌دهد، اما در خانه‌های استیجاری هیچ کنترلی نیست؛ پس گزینه بهتری برای گردشگران خارجی با اهداف مشکوک است. پس در این خانه‌های استیجاری هر شب اتفاقاتی می‌تواند بیفتد بدون این که پلیس و سیستم امنیتی کشور و اتحادیه و سازمان گردشگری متوجه شوند. این یکی از مشکلات جدی ماست. قضیه خانه‌های استیجاری از نوروز سال 85 یا 86 شروع شد. برای حل این مشکل، اتحادیه هتل‌داران فیلم مستندی تهیه کرد و به ارگان‌های مرتبط در استان ارائه کرد و نشان داد که چه فاجعه‌ای در حال اتفاق افتادن در استان است.
البته اخیرا یک کار بسیار خوبی شده توسط قوه قضاییه و آن این که آقای دادستان یک برخورد بسیار خوبی کرد و حکمی را صادر کردند و تعدادی از این خانه ها پلمب شد؛ ولی ما چند واحد از این خانه‌ها را شناسایی کردیم که یک تعدادی از آنها پلمب شده است؟ مشکل اینجاست که نمی دانیم چه تعداد هستند چه بسا که بیشتر از 22 هزار تخت را به خود اختصاص می دهند».

***کاهش گردشگر نسبت به دوسال قبل!
حدادی در ادامه با اشاره به کاهش شمار گردشگر در اصفهان طی سال‌های اخیر گفت: «نسبت مهمانان در هتل عباسی امسال نسبت به سال گذشته، تقریبا برابر بوده است ولی نسبت به سال قبل از انتخابات- یعنی نسبت به سال 87 - کاهش حدود 40 درصدی داشته ایم. در اصفهان، در پاییز و بهار به خصوص از 15 فروردین تا 15خرداد عمده مهمانان هتل‌های چند ستاره توریست هستند و خصوصا قبل از اتفاقات سیاسی اخیر کشور چیزی حدود 80 درصد از مهمانان توریست بودند؛ اما در سایر فصول 50 به 50 بود».
وی افزود: «در حال حاضر بخش خصوصی می‌تواند عرضه و تقاضا را بدون حمایت سازمان میراث فرهنگی کنترل کند، البته اگر مسافر باشد؛ اما در حال حاضر با وضعیت موجود ما مسافر رو پخش می کنیم بین چندین هتل که برای هیچ کدام صرفه ندارد. در 15 روز تعطیلات نوروزی ما ازدحام جمعیت را داریم ولی اگر سراغی از هتل‌های جدید مثل شیخ بهایی، زهره، ونوس و .. بگیریم، می‌بینیم که غیر از نوروز، در سایر فصول درصد اشغال بسیار پایینی دارند.
پس نباید بر اساس یک نیاز سیل آسای بهاره، هتل‌ها را افزایش بدهیم و بعد 11 ماه از سال آن‌ها را رها کنیم. هر وقت در اصفهان ضریب اشغال هتل‌ها به 70 درصد رسید آن موقع ما باید بلافاصله 2 تا 3 هتل بسازیم اما وقتی ضریب اشغال بالای 50 درصد نیست و میانگین 40 درصد است، توسعه هتل‌داری چه فایده‌ای دارد و میلیاردها سرمایه گذاری چه می شود؟ سیاست‌گذاران توریسم ما باید کاری بکنند تا توریست وارد کشور بشود بعد از آن کار را به دست مردم بسپارند».

***توسعه گردشگری بدون تبلیغات ممکن نیست!
مدیر تاریخی ترین هتل ایران در ادامه به نقش تبلیغات در جذب گردشگر و مسئولیت بخش دولتی در این مورد پرداخت و گفت: «ما به عنوان یک هتل و یا آژانس مسافرتی، قدرت حضور در رسانه‌های تصویری داخلی و خارجی را نداریم. اگر یک آژانس مسافرتی بخواهد یک تبلیغ در رسانه ای بکند، نمی تواند 100 هزار دلار بدهد تا 10 ثانیه در CNN تبلیغ کند. به عقیده من، معرفی جاذبه‌های ایران باید با کمک دولت انجام شود تا توریست ایران را بشناسد و درخواست ورود به ایران وجود داشته باشد. بعد آژانس می تواند ساپورت و هدایت بکند گردشگری را و هتل ها هم گردشگران را پذیرش بکنند. در حالی که سازمان گردشگری ما به عقیده من با دادن وام‌های کم بهره و غیره به هتل سازان، بیشتر توسعه هتل ها و امکانات را در پیش گرفته است. بنابراین نباید امکانات را بدون پیش‌بینی ظرفیت توسعه بدهیم؛ ظرفیت ها باید ارزیابی شود. اصفهان در زمینه امکانات هتل داری نسبت به قبل از انقلاب چیزی حدود 100 تا 150 درصد توسعه داشته است اما آیا به نسبت این توسعه امکانات،توسعه توریسم هم داشته است؟من تصور نمی کنم!».
***برنامه ای برای گردشگران نداریم!
حدادی با اشاره به جاذبه‌های گردشگری ایران به کم کاری‌های انجام شده در جذب توریست اشاره کرد و گفت: «گردشگرانی که به اصفهان وارد می‌شوند تحصیل کرده و علاقمندند و ضمن تمام تبلیغات منفی علیه ایران، وارد کشور می‌شوند؛ چون با اعتقاد ایران را انتخاب کرده‌اند. این ها که اکثرا هم اروپایی هستند، مطالعه کرده‌اند، ایران را به عنوان یک کشور فرهنگی و دارای یک پیشینه قبول دارند و شیفته این هستند که ایران را ببینند؛ می‌دانند که اگر به ایران بیایند تفریحات دیگر وجود ندارد، مشروب نمی خورند، قمار نمی کنند و فقط ایران را به خاطر جاذبه‌های فرهنگی‌اش می‌بینند؛ این همه گردشگر فرهنگی را جذب کشور کردن واقعا حُسن است؛ بنابر این چون با شناخت کشور ایران انتخاب می‌شود و جاذبه‌های ناسالم نداریم، بنا بر این جاذبه‌های سالمی چون ایران، جاذبه‌های فرهنگی و پزشکی، تنوع آب و هوایی جالب برای غربیان دارد ما از این همه می‌توانیم استفاده بکنیم ولی نکردیم».

حدادی در ادامه با اشاره به اهمیت برنامه‌ریزی برای گردشگران در همه ساعات شبانه روز گفت: «شهر اصفهان به عقیده من از لحاظ پردازش به زیبایی انصافا در صدر شهرهای کشور است اما کارهای انجام شده باز هم در حد اصفهان نیست؛ در اصفهان ما ضعف نور شبانه را داریم چون هر شهر در شب بسیار زیباتر می شود زیرا نورپردازی ناهنجاری‌ها را نشان نمی‌دهد اما زییایی را نمایان می‌کند و جذابیت را بالا می‌برد. کاری که غربی ها میکنند این است که شب را بسیار زیبا جلوه می‌دهند. ما در اصفهان خیابان های پر شور و نشاط در شب نداریم و اساسا در ایران برنامه های شبانه برای توریست ها نداریم؛ این در حالی است که باید از لحظه لحظه توریست‌ها استفاده کرد. در هر کشوری اگر بشود توریست را کمتر در خواب نگه داشت، موفق‌تر است چون او در ساعات بیداری هزینه می کند؛ در ایران از وقت توریست در شب استفاده نمی‌شود و این یعنی زیان ملی».
***کهن ترین هتل ایران، مدرن‌ترین اقامتگاه گردشگران!
بختیار حدادی، با اشاره به قدمت و اهمیت هتل عباسی برخی اقدامات انجام شده در دوره مدیریتش بر این هتل را بر شمرد و گفت: « هتل عباسی به عنوان یکی از کهن ترین هتل های جهان با 310 یا 320 سال قدمت به عنوان اقامتگاه یعنی به عنوان هتل ساخته شده است و این خود در اصفهان یک جاذبه می تواند باشد؛ برنامه ای که ما داریم برای این هتل این است که روز به روز بر امکانات داخلی اش اضافه کنیم تا مکانی راحت‌تر باشد. امکانات این هتل را در حال حاضر در نگاه اول نمی‌توان حدس زد، اتاق‌ها، تالارهای دهگانه، راحت ترین و مدرن‌ترین امکانات در هتل عباسی فراهم شده است. در هتل عباسی کهنه‌زدایی کرده‌ایم و سالیانه چند صد میلیون هزینه می‌‌کنیم به طور مستمر و دائم هتل را توسعه می دهیم. سالن‌های متعدد، رستوران‌های متعدد ایجاد شده و در واقع آنچه که فضا وجود داشته، کاربردی کرده ایم».
وی در پایان افزود: «هتل عباسی مثل کوه یخی هست که دو سوم آن در آب و یک سوم آن بیرون است. موزه‌ای بسیار ریبا که اقامتگاه هم هست. ارزش تابلوهای این هتل بالای چندین میلیارد تومان است که در واقع برای خارجیان یک نمایشگاه مجانی به شمار می‌رود».

معصومه شهباز- شاهین سپنتا


کد خبر: 26648

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfcvd0.w6dvjagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com