دبیر انجمن تاریانا در گفت و گو با هنرنیوز؛

خوزستان فاقد طرح جامع گردشگری است// 35 کیلومتر فاصله از یک سایت تاریخی تا یک سرویس بهداشتی

16 مهر 1390 ساعت 14:00


یک فعال گردشگری و راهنمای تور از عدم طرح جامع گردشگری در استان خوزستان خبرداد.

مجتبی گهستونی - دبیر انجمن تاریانا ( خوزستان )- با اشاره به آغاز فصل گردشگری در خوزستان از کمبود واحدها و فروشگاه‌های بین‌راهی، دستشویی، نمازخانه و ... در مسیرهای گردشگری خبرداد و گفت: به عنوان مثال چغازنبیل به عنوان یک سایت تاریخی جهانی از داشتن یک سرویس بهداشتی فرنگی محروم است و گردشگران خارجی باید مسافت 35 کیلومتری تا شوش یا مسافت 25 کیلومتری تا هفت تپه را طی کرده تا از یک سرویس استفاده کنند.
وی با بیان اینکه در این سایت تاریخی فقط یک کانکس فروش بلیط و نگهبانی وجود دارد، اظهار کرد: در ایام نوروز و نیمه نخست سال این سایت با توجه به گرمای منطقه حتی فاقد یک سایبان است.
این فعال گردشگری و میراث به روستاهای هدف گردشگری خوزستان اشاره کرد و گفت: گرچه بخش خصوصی پروژه هایی در این زمینه تعریف کرده اما این روستاها همچنان از مسایل بهداشتی، امنیتی، رفاهی جهت حضور گردشگر رنج می‌برند.

***نبود طرح‌های جامع گردشگری
گهستونی با ابراز تأسف از نبود طرح جامع گردشگری در خوزستان خاطرنشان کرد: جاذبه‌های تاریخی و گردشگری این استان به دلیل نبود طرح جامع گردشگری با تمام توان‌مندی‌هایش فاقد فرجام و استراتژی مشخص است و از این رو رفتارهای سلیقه‌ای و پروژه‌های نا‌موفق دورنمای خوبی را در حوزه گردشگری در این استان متصور نمی‌کند.

***گردشگران و سرویس بهداشتی مدرسه
به گفته دبیر انجمن تاریانا امکانات گردشگری تالاب‌های ملی و بین‌المللی استان خوزستان در حد صفر است به طوری که تالاب شادگان با صرف نظر از همه آلودگی‌هایش فقط یک سکو برای قایق سواری دارد و از امکاناتی رفاهی مانند واحد اقامتی، غذاخوری، سرویس بهداشتی محروم است تا آنجا که گردشگران حاضر در محل باید از سرویس بهداشتی مدرسه کناری تالاب استفاده کنند.
وی این پرسش را مطرح کرد که چرا تالاب‌هایی مانند «حورالعظیم» ( مشترک بین ایران و عراق)، «بام دژ» در اهواز یا «میانگران» در ایذه با وجود داشتن گونه‌های مختلف پرندگان و آبزیان فاقد گردشگر است؟ و چرا به عنوان جاذبه اکوتوریسمی مورد توجه قرار نمی‌گیرد؟

*** دریاچه پشت سدها فاقد جذابیت گردشگری
گهستونی همچنین به احداث سدها و دریاچه‌ی پشت سدها اشاره کرد و افزود: سازمان میراث فرهنگی عملاً از جذابیت‌های دریاچه‌های پشت سدهای کرخه، دژ، عباس‌پور، گدار، مارون، گتوند و ... بهره نبرده و نتوانسته طرح‌هایش را در این مناطق به اجرا درآورد. از سویی هیچ بخش خصوصی و سرمایه گذاری در این حیطه فعالیت مشخصی انجام نداده است.
وی ادامه داد : سازمان آب و برق در کنار سد مارون بهبهان و سد شهید عباس پور اندیکا در دهه‌های 70 و 80 موفق به ایجاد ویلا و مجتمع فرهنگی، خدماتی، رفاهی برای پرسنلش شد که در نهایت سایر گردشگران نیز از این خدمات بهره بردند اما جز وزارت نیرو هیچ بخش خصوصی با وجود فرصت‌های گردشگری مخصوصا در حوزه ورزش‌های آبی حاضر به سرمایه‌گذاری در این زمینه نشده است . به عبارتی سازمان میراث فرهنگی سرمایه گذاری را به این سمت هدایت نکرده است.

*** تشکیل انجمن صنفی راهنمایان گردشگری
همچنین به گفته گهستونی با تشکیل انجمن صنفی راهنمایان تور طی چند هفته اخیر، خوزستان جز 5 استان برخوردار از این انجمن شد.
وی با اعلام این مطلب تشکیل این انجمن را فرصتی مناسب جهت تلطیف فضای گردشگری، بررسی مشکلات و تبادل افکار راهنمایان تور دانست و گفت : راهنمایان گردشگری خوزستان در حال نگارش کتاب گردشگری خوزستان بر اساس استانداردهای بین‌المللی هستند.

*** جشن راهنمایان گردشگری در خوزستان
این فعال گردشگری و میراث از احتمال برگزاری جشن راهنمایان سراسر کشور در خوزستان خبر داد و گفت: برگزاری این جشن یک جهش بزرگ برای گردشگری خوزستان محسوب می‌شود چرا که راهنمایان تور از نزدیک با ظرفیت‌های گردشگری استان آشنا شده و گام‌های بهتر و اثر گذارتری را در این حوزه برداشته می‌شود.

***حکمی که بیش از 1سال طول کشید!
وی همچنین به مشکلات ثبات مدیریتی در اداره کل میراث فرهنگی خوزستان اشاره کرد و یادآور شد : با وجود آنکه بیش از یکسال از انتخاب خانم زمانی در پست معاونت گردشگری می‌گذرد ،هنوز حکم ایشان صادر نشده و همین امر سبب می‌شود تا وی در مقام یک سرپرست نتواند برنامه‌های اجرایی را در قامت مدیریتی اداره کند چون قطعا برای یک سرپرست ممنوعیت‌های قانونی بیشتری نسبت به معاونت وجود دارد.

*** عدم آموزش فعالان حوزه گردشگری
دبیر انجمن تاریانا با بیان اینکه سازمان میراث فرهنگی حاضر به سرمایه‌گذاری در روستاهای هدف گردشگری نیست ، متذکر شد: «آرپناه» در لالی به بخش خصوصی واگذار شده اما این بخش به دلیل عدم تعریف ذهنی درست از گردشگری خدمات خوبی ارائه نمی‌کند. سرویس بهداشتی‌های کثیف، عدم رعایت نظافت و بهداشت در آلاچیق‌ها و محیط اطراف ، نبود تلفن عمومی برای استعلام وضعیت منطقه ( به عنوان نمونه اطلاع از اینکه آبشار آب دارد یا نه)،‌ لاشه حیوانات غوطه‌ور در آب و... نمونه‌هایی هستند که گردشگران را از این منطقه تفریحی و زیبا دور می‌کند.
وی در ادامه به دشت شیمبار(شیرین بهار) در مسیر اندیکا- شهرکرد اشاره کرد و گفت: با وجود جذابیت‌های طبیعی گوناگون در این منطقه گردشگر با خدمات خوبی مواجه نمی‌شود تا آنجا که اگر به رستورانی مراجعه و در خواست غذا کنید، در پاسخ می‌شنوید:« این سیخ و گوشت ، خودت کباب درست کن»! چرا که برای متولی آن مغازه، گردشگری معنا و مفهومی ندارد چه برسد به آنکه بخواهیم با او درباره مزیت‌های توسعه گردشگری صحبت کنیم.
این فعال گردشگری تاکید کرد: جامعه بومی- محلی نیازمند آموزش است. آموزش همراه با آگاهی شرط اصلی موفقیت در جذب گردشگر است.

*** نزول شأن میراث و گردشگری در حد یک نمایندگی
گهستونی در ادامه از نبود اداره میراث فرهنگی در برخی از شهرهای تاریخی خوزستان خبرداد و افزود: اندیکا با وجود پل تاریخی نگین، گوردخمه‌ها، آبشار و سایت‌های تاریخی دوره ایلیمایی فاقد اداره میراث فرهنگی است. این کمبود در مورد شهر گتوند هم با توجه به قدمت و اهمیت آن صادق است.
وی اضافه کرد: «باغ ملک »ه به عنوان یکی از شهرهای مهم گردشگری و با وجود داشتن روستاها و آبشارهای دیدنی از یک اداره میراث قوی بی بهره است چرا که این اداره حتی عاجز از تأمین هزینه‌های خود است و با چنین شرایطی هیچ انتظاری نمی‌توان از این اداره داشت. به عبارتی بسیاری از این اداره‌ها در حد یک نمایندگی بر روی کاغذ نزول شأن پیدا می‌کنند و حتی از داشتن چند موتور یا صندلی بی‌بهره‌اند.

***گردشگری دریایی مغفول مانده
دبیر انجمن تاریانا همچنین از مغفول ماندن جاذبه‌های دریایی خوزستان خبرداد و بیان کرد: بندر امام، هندیجان و ماهشهر به عنوان شهرهایی که به خلیج فارس راه دارند نه تنها اداره میراث فرهنگی ندارند بلکه هرگز از بعد گردشگری دریایی نیز مورد مطالعه قرار نگرفتند و مسیر گردشگری برای آنها تعریف نشده است.

***شرق خوزستان به فراموشی سپرده شده است
وی با بیان مطالب فوق یادآور شد : شهر رامشیر به عنوان یک شهر تاریخی فاقد اداره میراث است .در حالی که هیچ گونه کاوشی در این منطقه صورت نمی‌گیرد هر روز شاهدیم قاچاقچیان در حفاری‌های غیر مجاز آثار فاخری را کشف می‌کنند که گاهی با خبر دستگیری قاچاقچیان از وجود آثار تاریخی فرهنگی در این منطقه مطلع می‌شویم .این درحالی است که سازمان میراث خوزستان علاقه‌ای به کاوش در این منطقه ندارد.
گهستونی تأکید کرد: به طور کلی سازمان میراث فرهنگی شرق خوزستان را به دست فراموشی سپرده و نه تنها کاوشی در آن صورت نمی‌گیرد، هیچ برنامه یا زیرساخت گردشگری برای این منطقه تعریف نشده است.
وی با ابراز تأسف از عدم شایسته سالاری در سازمان میراث فرهنگی استان متذکر شد: علی‌رغم انگیزه ، هدف و پتانسیل گردشگری برای ورود توریسم داخلی و خارجی به خاطر جاری و ساری بودن روابط به جای ضوابط حوزه میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان با مشکلات عدیده‌ای روبه روست.
گهستونی راه حل گسترش صنعت گردشگری در حوزه خوزستان را ایجاد کسب و کار کوچک همچون تولید صنایع دستی و غذای محلی در حوزه گردشگری عنوان کرد و افزود: تدبیر، در چگونگی جذب سرمایه‌گذار داخلی و خارجی، ایجاد شرایط مناسب و انگیزه متناسب برای راهنمایان تور، تاکید بر آموزش و پژوهش در حوزه گردشگری از جمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
این فعال گردشگری گفت : الزام آژانس‌ها برای ورود گردشگر به درون استان ، حمایت از ایده کارآفرینان برای پیشبرد اهداف گردشگری، اختصاص وام‌های کم بهره و طولانی به سرمایه‌گذاران بخش گردشگری ، آموزش خردسالان از دیگر راه‌های گسترش صنعت گردشگری در این استان است .
مریم اطیابی


کد خبر: 32878

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdch66nx.23niqdftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com