گزارش هنرنیوز از مراسم گشايش نمايشگاه «موزه و گردشگری، پيونددهنده فرهنگ‌ها»؛/1/

جریان های رادیکالی سدی در برابر گفت‌وگوی اديان و ملت‌ها

10 مهر 1390 ساعت 14:30


رييس سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری گفت: بايد تلاش كنيم سفرای كشورهای ديگر را كه در ايران حضور دارند، به سمت تقويت ارتباط و گفت‌وگوی بين ملت‌ها هدايت كنيم.


به گزارش هنرنیوز؛ مراسم گشايش نمايشگاه «موزه و گردشگری، پيونددهنده فرهنگ‌ها»، صبح امروز (يك‌شنبه، 10 مهرماه) با حضور رييس سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری و تعدادی از سفرا و كاردارهای كشورهای ديگر در آمفی‌تئاتر موزه‌ ملی ايران برپا شد.
در اين مراسم رييس سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به اینکه اگرچه خاطرات تاريك و صفحات كدری از روزهایقرن بيستم در ذهن بشريت به‌جا مانده است اما امروز جهان در آستانه‌ی يك تحول و آينده‌ای نوين قرار گرفته خاطرنشان کرد: در قرن بيستم كه اوج شكوفايی تمدن و تكنولوژی بود، متأسفانه اوج كشتار انسان نيز رخ داد. اميدواريم قرن بيست‌ويكم سرآغاز صلح جهانی و سرفصل گفت‌وگوهای بشری برای تحقق عدالت، آزادی و صلح جهاني باشد.
روح‌الله احمدزاده كرمانی افزود: علائم خوبی را در سطح ملت‌های دنيا مشاهده می‌كنيم. رشد عقلانيت در نظام‌های اجتماعی و كشورهای جهان، افزايش انگيزه برای گفت‌وگوی اديان و فرهنگ‌ها، ملت‌ها و مطالبه‌های جهانی، معنويت و اخلاق، امروز ما را در آستانه‌ی يك نظم جديد بين‌المللی قرار می‌دهد.
وی با بیان این كه هنوز برخی دولت‌ها، سياستمداران و منفعت‌طلبان در عرصه‌ی بين‌المللی تلاش می‌كنند، مناسبات برآمده از اخلاق و معنويت را به سمت منافع اقتصادی تعديل كنند؛ تصریح کرد:اما به نظر من، يك جريان انسانی و اجتماعی در همه‌ی دنيا برپا شده است. اين بيداری ملت‌های عالم سبب شده است كه مطالبات واقعی و استعدادهای لازم شكوفا شود و بيشتر مورد توجه دولتمردان باشد.
به اعتقاد این مقام مسوول در اين سپهر گفتمان جهانی، قاعدتا شاهد خواهيم بود، ديپلماسی سياسی و اقتصادی به نفع ديپلماسی‌های فرهنگی كم‌رنگ‌تر می‌شود و ديپلماسی فرهنگی و علومی و ارتباطات چند فرهنگی، سايه‌ی خود را بر سر ارتباطات بين‌المللی می‌اندازد. اما برخی از استراتژيست‌های دنيا، بويژه آمريكا هنوز دنبال ارائه‌ی نظريه‌هايی هستند كه در آن‌ها، متأسفانه فرجام تاريخ مانند قرن بيستم رقم می‌خورد.
احمدزاده کرمانی تأکید کرد: آن‌هايی كه اين‌گونه فكر می‌كنند و نقش ريختارهای فرهنگی را در گفتمان‌سازی بين‌المللی حداقل می‌كنند، امروز ديگر مقبوليت جهانی ندارند. شرق و غرب در طول تاريخ همواره در مسير گفت‌وگوها، يكديگر را تكميل كرده‌اند.
معاون رييس‌جمهور با اشاره به اینکه جهان به سمت عقلانيت، اخلاق و معنويت در حال حركت است، یادآور شد: هر كسی با هر ميزان تأثيرگذاری در اين دريای بين فرهنگ‌ها می‌تواند نقش ايفا و سهم خود را بازخريد كند.
وی اظهارکرد: امروز ظرفيت‌های فرهنگی ما در حال جوشش است و در نقاط مختلف عالم همه مولانا، فردوسی، ايلياد و اوديسه‌ی هومر، گوته‌ی آلمانی و دانته را می‌شناسند. از ملاصدرا تا هگل، كانت، هابرماس و بسياری از فلاسفه كه بر كنش مكالمه‌يی و ديالوگ تأكيد دارند، صدای صلح بلند است. امروز بشريت مطالبه‌ی صلح و عدالت را دارد.
احمدزاده بیان کرد: در اين نظام ارتباطات بين‌المللی بايد بسترهايی را فراهم كرد كه ملت‌ها امكان ديالوگ داشته باشند. اگر قرار است ملت‌های دنيا از همه، چيزی بگيرند يا قرض دهند، تنها راهش گفت‌وگوی عاری از سلطه است. در فضاهای جديد امروز شايد دچار اشكالاتی هستيم كه مسير را سد می‌كند، مثلا زبان و سلطه‌ی زبانی امروز، امری است كه در حال رخ دادن است.
به گفته رییس سازمان میراث فرهنگی افرادی مانند نوآم چامسكی اعتقاد دارند، هرچند هزار زبان در دنيا در حال رشد است، اما امروز به‌خاطر سلطه‌ی چند زبان نسبت به ديگر زبان‌ها در فضای سايبر، شاهد آن هستیم برخی زبان‌های ديگر مغفول مانده‌اند.
وی اضافه کرد:اين درست نيست كه 80 درصد زبان‌ها به سمت زبان انگليسی گرايش پيدا كند. استانداردسازی براساس اين نوع سلطه مقبول نيست. امروز بايد زبان چينی، آلمانی، ايتاليايی و فارسی گسترش يابد.
احمدزاده تصریح کرد: انسان‌ها بايد در زبان خود زيست فرهنگی را ادامه دهند. امروز در فضای امپرياليسم سايبری، شاهد به انزوا رفتن زبان‌های عالم هستيم. اين خلاف مناسبات ديپلماسی است. اگر قرار است شعارهای زيبايی مانند گفت‌وگوی تمدن‌ها مطرح شود، لازم است به حوزه‌ی زبان در اين زمينه توجه كافی شود.
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: بايد تلاش كنيم سفرای كشورهای ديگر را كه در ايران حضور دارند، به سمت تقويت ارتباط و گفت‌وگوی بين ملت‌ها هدايت كنيم، همايش‌های مشترك فرهنگی را برگزار و ارتباطات ميان فرهنگی را بين همه‌ی‌ ملت‌های عالم برقرار كنيم. آن‌ها به يك اندازه نسبت به هم تأثيرپذيرند.
وی یادآور شد: امروز در ايران همه‌ی اديان و همه‌ی فرق به صورت مسالمت‌آميز در كنار يكديگر زندگی می‌كنند. امروز در ايران مسيحيان، يهوديان، زرتشتيان و مسلمانان ياد گرفته‌اند، در چهارچوب گفتمان انسانی با يكديگر اشتراكات را مبنای تعامل قرار دهند.
احمدزاده گفت:امروز بايد تلاش كنيم، ملت‌ها و چارچوب گفت‌وگوها و صلح پايدار جهانی مانع از بروز جريان‌های راديكال در حوزه‌های دينی شود. اين جريان‌ها آسيبی مخرب و سدی در برابر گفت‌وگوی ميان اديان و ملت‌ها می‌توانند باشند.
معاون رییس جمهوراظهار ابراز امیدواری کرد: روزگارانی را شاهد باشيم كه رفتار خشونت‌آميز و پرهيز از خشونت حتی در كشورهايی كه به‌لحاظ اقتصادی در سطح بالايی نيستند و مورد استعمار قرار می‌گيرند، مطرح شود و همه در همه جای دنيا مورد احترام باشند. اين كار بايد بر پايه‌ی احترام متقابل همه‌ی ملت‌ها با يكديگر صورت گيرد.


کد خبر: 32661

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchz-nx.23ni-dftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com