گزارش هنرنیوز از نشست رسانه‌ای تشریح برنامه های پژوهشی خانه هنرمندان ایران؛

سرسنگی: رشد فرهنگ کتابخوانی در جامعه بسیاری از مشکلات را قابل حل می کند

28 شهريور 1390 ساعت 16:17


سرسنگی در نشست رسانه‌ای تشریح برنامه های پژوهشی خانه هنرمندان گفت: اگر فرهنگ کتابخوانی مردم رشد کند، بسیاری از مشکلات قابل حل خواهند بود.
نشست رسانه‌ای تشریح برنامه های پژوهشی خانه هنرمندان ایران امروز دوشنبه 28 شهریور با حضور مجید سرسنگی مدیرعامل خانه هنرمندان ایران و بهمن نامور مطلق مشاور پژوهشی خانه هنرمندان در تالار امیرخانی خانه هنرمندان برگزار شد.
درابتدای نشست سرسنگی گفت: اولین نشست رسانه‌ای تخصصی خانه هنرمندان مربوط به حوزه پژوهش است که امروز شاهد برگزاری آن هستیم برای این که مباحث پژوهشی در خانه هنرمندان به صورت هدفمند جلو برود و بتواند در یک دورنمای متوسط توصیف شود و به اهدافش در اساسنامه برسد، یک برنامه جامع 5 ساله در حال تدوین است که مسائل مربوط به بخش پژوهشی آن، امروز مطرح می‌شود.
وی افزود: اگردر همه حوزه‌ها به خصوص فرهنگ و هنر در زمینه پژوهش یعنی حوزه فکر و اندیشه و بروز خلاقیت‌ها غفلت کنیم، به شدت متضرر خواهیم بودو معتقدمبدون آن که بحث پژوهش را جدی بگیریم، به توسعه فرهنگی پایدار دست پیدا نخواهیم کرد. از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای افتتاح پژوهشکده‌ای برای فعالیت‌های تخصصی پژوهشی تقاضای کمک می‌کنیم و امیداوریم افتتاح چنین نهادی بستر مناسبی برای دوستانی باشد که قصد دارند در این عرصه قدم بردارند.
مدیرعامل خانه هنرمندانخاطر نشان کرد: پژوهش‌ها چه بنیادی باشند، چه کاربردی، ما را برای ایجاد یک زمینه فکری قوی کمک خواهند کرد. بر این اساس چند اولویت را برای حوزه پژوهشی‌مان در نظر گرفته‌ایم. توجه به هنر و فرهنگ اسلامی، تاکید بر مبانی نظری و نظریه‌پردازی بومی هنر، در دستور کار قرار دادن شهر تهران برای بستر این فعالیت‌ها، توجه به نیازهای روز از جمله نیازهای جوانان، ایجاد پیوند بینارشته‌ای و بیناهنری و توجه به جریان‌های هنری روز از این اولویت‌ها هستند که دوستان ما در حال تدوین آن‌ها در کارگروه‌های مختلف هستند.
سرسنگی با اشاره ادامه داد: در عرصه کتاب و کتابخوانی هم درصدد راه‌اندازی کتابخانه هنر در خانه هنرمندان هستیم. این کتابخانه قرار است محور فعالیت‌های پژوهشی باشد که به محض مهیا شدن امکانات، راه‌اندازی آن را کلید خواهیم زد. همچنین برای افزایش سطح کتابخوانی مردم، ایستگاه‌های کتابخوانی در پارک هنرمندان که متصل به مجموعه خانه هنرمندان است، برپا خواهند شد. اگر فرهنگ کتابخوانی مردم رشد کند، بسیاری از مشکلات قابل حل خواهند بود.
وی تصریح کرد: همچنین درصدد هستیم یک مجله پژوهشی برای بیان آرا و نظرات متفکرین هنر اسلامی منتشر کنیم که بخش‌هایی از فعالیت‌های مربوط به راه‌اندازی‌اش انجام شده و منتظر پاسخ ارشاد به درخواست انتشار و صدور مجوز آن هستیم. دو کار شاخص و برجسته‌ای هم که در معاونت پژوهشی خانه هنرمندان در حال انجام است، تالیف و تدوین دانشنامه‌ هنر قرآنی و دایره المعارف هنر تشیّع است که برای اولین بار در ایران اتفاق می‌افتد و در راستای تقویت بنیه فرهنگی ایرانی اسلامی کشورمان است.
در ادامه این نشست نامور مطلق سخنانش را اینگونه بیان کرد: پیش از این خانه هنرمندان واحد پژوهشی نداشت و نهادهای پژوهشی کشور هم آن طور که باید کار پژوهشی انجام نمی‌دادند. به همین دلیل در زمینه پژوهش، مشکلاتی در بحث‌های آکادمیک و غیرآکادمیک وجود دارد. یکی از این مشکلات مهم، نبود پیوند میان پژوهش، آفرینش و خوانش است. چون سابقه‌ای در فعالیت‌های پژوهشی نداشتیم و نمی‌خواستیم از صفر شروع کنیم، سه راهبرد در این زمینه تدوین کردیم که عبارت‌اند از: تداوم تجربیات موفق پژوهشی در نهادهای دیگر، اتمام طرح‌های درخشان ناتمام در نهادهای دیگر و جستجوی تجربیات و طرح‌های نو که با نیازهای جوانان منطبق باشد.
مشاور پژوهشی خانه هنرمندان خاطرنشان کرد: در حوزه مطالعات بنیادین، یکی از مهم‌ترین مشکلات پژوهش ما، نداشتن منابع پژوهشی است. بنابراین سعی کردیم در چند بخش فعال شویم و تدوین دانشنامه‌ها و فرهنگ‌نامه‌های مختلفی را در دستور کار قرار دادیم. تهیه اطلس‌های مختلف مانند اطلس تواریخ مختلف هم در برنامه ما قرار دارد. تولید این آثار یکی از محورهای اصلی نظریه پردازی بومی هنر است. می‌خواهیم تحقیق کنیم، چرا جامعه هنری ما، نظریه پرداز نیست. معتقدیم در این زمینه نظریه‌هایی وجود داشته، ولی شناسایی و درج نشده‌اند. ساخت فرهنگسراهای هنر ایرانی، خانه‌های هنر ایرانی یا دهکده‌های ایرانی هم از برنامه‌هایی هستند که برخی از آن‌ها قبلا پیش رفته ولی متوقف شده اند و ما قصد ادامه دادن آنها را داریم.
مشاور پژوهشی خانه هنرمندان ادامه داد: سرگشتگی هنر معاصر به دلیل تخصص‌زدگی بیش از حد در ساحت هنر است. در این زمینه فعالیت‌هایی در حال انجام است تا در این زمینه به یک ارتباط ارگانیک در بخش‌های هنری برسیم. همچنین سعی داریم میان ساخت هنر و علوم انسانی ایجاد ارتباط کنیم. دو بحث مهم دیگری که مد نظر داریم، گونه‌ها و زیرگونه‌های هنر و وضعیت‌شناسی هنر است. پیگیری این مباحث به دلیل این است که تلقی درستی از هنر جهان در کشورمان نداریم و می‌خواهیم خانه هنرمندان آینه هنر روز باشد، تا جوانان با آن آشنا شوند.
نامور مطلق گفت: جامعه ما این قابلیت را دارد که علمی به نام اقتباس‌‌شناسی در آن وجود داشته باشد. به همین دلیل هم مباحثی را در زمینه اقتباس خواهیم داشت و تصمیم داریم این دانش را به عنوان یک رشته دانشگاهی پیشنهاد بدهیم. علاوه بر کارگاه‌های اجتماعی، پژوهشی، کارشناسی و ... سعی بر برگزاری نشست‌های پژوهشی نقد داریم. همچنین یکی از برنامه‌های مهم‌مان توجه به موضوع استادان زنده است که گنجینه‌های معنوی کشور هستند و به آنها توجه نشده است. توجه به مفاخری که در حال مصادره شدن توسط کشورهای دیگر هستند، در همین راستا قرار دارد.


کد خبر: 32201

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdchzinx.23nivdftt2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com