مدیر یک آژانس در گفت و گو با هنرنیوز:
قیمت ارزان گردشگران ایرانی را به خارج از مرزها سوق می دهد
18 مرداد 1390 ساعت 10:09
مدیر یک آژانس گفت :طبیعی است که مردم در سراسر جهان به دنبال دریافت خدمات بهتر همراه با خلاقیت و قیمت ارزانتر هستند، در این بین باید دید مسوولان ذیربط در داخل کشور چقدر مشتاق ارائه این خدمات هستند.
نسرین خورابه مدیر یکی از آژانسهای تهران در گفت و گو با هنرنیوز گفت: علاقهمندان به سفرهای خارجی با اطلاع از این موضوع که پروازهای خارجی چند روزمانده به سفر شامل تخفیف میشوند ، از این فرصت برای سفر بهره میبرند. در این حالت یک سفر 800-900 هزار تومانی برای آنها 400 هزار تومان تمام میشود.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون شرکتهای هواپیمایی اسکای، تايل ويند، اطلس جت، پگاسوس، فری بيرد، اونور اير، ترکيش اير و فلای اير به مقصد گردشگری ترکیه هفتهای حداقل 2 پرواز دارند، افزود: این پروازها در اقدامی هماهنگ با هتلهای مقصد در زمانهای غیر پیک قیمتهایشان را کاهش میدهند تا پرواز و هتل هر دو پر شوند.
این آژانسدار با اشاره به بالا بودن هزینه سفرهای داخلی اظهار کرد : یک شب اقامت در اصفهان یا شیراز حداقل شبی 150 هزار تومان هزینه دارد، با احتساب هزینه بلیت رفت و برگشت که آن هم 150 هزارتومان است، سفر یک هفتهای به هرکدام از این شهرها بین 700 هزار تا 1میلیون تومان هزینه دارد.در چنین حالتی گردشگران ترجیح میدهند سفری به کشورهایی چون ارمنستان، ترکیه، دبی، تایلند، مالزی داشته باشند .
وی اضافه کرد: در این حالت علاوه برسفری ارزان به یک کشور خارجی آن هم بدون ویزا ، از جاذبه ها و خدمات گردشگری مناسبی بهرهمند میشوند.این درحالی است که بلیت رفت و برگشت به کیش 205 هزار تومان است و با احتساب سه شب اقامت به غیر از خرید، حدود 500 هزار تومان هزینه در برمیگیرد .
خورابه به افزایش 14 درصدی قیمت بلیتهای پرواز اشاره کرد و گفت: هتلها و پروازهای خارجی برای جذب گردشگر بیشتر حاضرند حتی در زمانهای غیر پیک نرخهای خود را زیر قیمت مصوب ارائه کنند. این در حالی است که هتلداران و سازمان هواپیمایی نه تنها نرخ خود را کاهش نمی دهند، بلکه هر چند وقت یکبار شاهد افزایش قیمت در این حوزهها هستیم .
وی درباره ظرفیتهای گردشگری و عدم برنامهریزی جهت بهرهبرداری بهینه از این پتانسیلها اظهار کرد: ما هم اکنون از باکو به ایران گردشگران سلامت داریم. آژانسها حاضرند رزروهتل، ویزا، خدمات وسرویس دهی و حتی نوبت گیری از بیمارستانها را جهت رفاه حال این گردشگران به عهده بگیرند، اما آیا این اماکن هم حاضر به ارائه خدمات جهت جذب گردشگر هستند.
این آژانسدار یادآور شد: جذب گردشگر داخلی منوط به شناساندن جاذبههای گردشگری به مسافران ایرانی ، ارائه خدمات با کیفیت مناسب و ارزانی قیمتها است. این درحالی است که ما عملاً هیچ تلاشی برای شناساندن جاذبههای گردشگری کشورمان نداریم و در تدوین برنامه هایمان تلاشی برای کاهش هزینه های سفر نمی کنیم.
وی ادامه داد: برای قرار گرفتن سفر در سبد خانوار نه تنها باید تسهیلاتی چون وامهای ارزان قیمت یا برگزاری تورهای متنوع برای بازنشستگان و کارمندان دولت طراحی شود، بلکه باید از بخش خصوصی چون آژانسها و هتلها و مراکز خدمات رسانی گردشگری حمایت شود.
خورابه تشریح کرد: برای برنامهریزی جهت جذب توریست علاوه بر توجه به الگوی کشورهای موفق و بهره برداری مناسب با توجه به شرایط بومی و سنتی داخل کشور، باید قبل از تدوین و تصویب هر نوع قانونی از نظرات کارشناسی بخش خصوصی به عنوان بازوی اجرایی و بخش درگیر با مشکلات از نزدیک، در این حوزه بهره برد.
وی تاکید کرد: منع کردن مردم از این سفرها مشکلی را حل نمیکند.این موضوع نیاز به آسیبشناسی خاص دارد . طبیعی است که مردم در سراسر جهان به دنبال دریافت خدمات بهتر همراه با خلاقیت و قیمت ارزان تر هستند. در این بین باید دید مسوولان ذی ربط در داخل کشور چقدر مشتاق ارائه این خدمات هستند.
کد خبر: 30736
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdciqyap.t1aup2bcct.html