اجراي لايه‌نگاري کهن‌ترين محوطه تاريخي خراسان جنوبي؛

محوطه کله‌ کوب آيسک متعلق به عصر نوسنگي تا عصر آهن است

15 تير 1390 ساعت 14:41


به دنبال انجام عمليات لايه‌نگاري در محوطه کله کوب آيسک، کهن‌ترين محوطه تاريخي خراسان جنوبي، مشخص شد که پيشينه آن به عصر نوسنگي تا عصر آهن مربوط مي‌شود.

به گزارش هنرنیوز،معاون ميراث‌فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي وگردشگري خراسان جنوبي گفت: پس از دو فصل عمليات گمانه‌زني طي سال‌هاي 87 و 88 به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم، محدوده عرصه محوطه مذکور تملک و عمليات لايه‌نگاري با هدف شناخت صحيح از لايه‌ها و دوره‌هاي استقراري محوطه از اوايل ارديبهشت ماه تا اواسط خردادماه سال جاري انجام شد.
«حميد حلاج مقدم» افزود: تحقيقات و پژوهش‌هاي باستان‌شناسي در ساليان اخير توانسته کمبود اطلاعات مناطق شرقي کشور را در دوران گذشته، هرچند به صورت مبهم و با روندي آهسته جبران کند.
او تصريح کرد: با توجه به نبود بررسي سيستماتيک و علمي گسترده، تپه‌ها و محوطه‌ها هر از چندگاهي، با کلنگ حفاران غيرمجاز يا شخم کشاورزان ناآگاه دچار دستبرد و اضطراب مي‌شوند که محوطه کلّه کوب آيسک نيز در سال 86 اين چنين کشف شده است.
معاون ميراث‌فرهنگي اين استان با اشاره به اينکه مناطق شرقي به سبب شرايط نامناسب و وضعيت آشفته و کمبود داده جهت تحقيقات باستان‌شناسي، تنها به طور مختصر مورد بررسي و کاوش باستان‌شناسان قرار گرفته، اظهار داشت: تنها اطلاعات مختصري در مورد اين منطقه موجود بود.
«حلاج مقدم» اضافه کرد: با توجه به نبود منابع مکتوب و گونه‌شناسي داده‌ها با مناطق همجوار، سختي فعاليت‌هاي باستان‌شناسي در اين منطقه آشکار مي‌شود ضمن اينکه موضوع مذکور در مورد محوطه‌ها و تپه‌هاي پيش از تاريخ استان خراسان بيشتر نمود مي‌يابد که به طبع آن، روابط برون منطقه‌اي نيز دچار شايدها و احتمالات مي‌شود.
«صاحب يوسفي» سرپرست هيأت لايه‌نگاري محوطه مذکور نيز در مورد يافته‌هاي به دست آمده، گفت: لايه‌هاي زيرين محوطه حاوي مقداري استخوان، ابزار سنگي و استخواني روي سطح‌هاي استقراري متوالي در دوران نوسنگي بود، که اين داده‌ها اطلاعات خوبي در مورد شيوه‌هاي معيشتي ساکنان به دنبال خواهد داشت.
او بيان داشت: سپس دوره مس- سنگي با دارا بودن آثار برجا و معماري همانند ديوار و اجاق و داده‌هاي مادي- فرهنگي چون سفال و ابزارهاي سنگي نمود يافته و بعد از آن مي‌توان دوران مفرغ را با داده‌هايي همانند تدفين‌هاي چمباتمه‌اي با سنت‌هاي محلي همانند قرار دادن خشت روي سر مردگان، ريختن گل روي اجساد و همچنين قلوه سنگ روي گل معرفي کرد.
به گفته وي لايه‌نگاري محوطه کله کوب آيسک تداوم و تبعيت از از الگوهاي معماري را در دوران کالکوليتيک و مفرغ نشان داده به گونه‌اي که سازه‌هاي عصر مفرغ، هم‌ راستا با آثار معماري کالکوليتيک مشخص شد.
«يوسفي» تأکيد کرد: همچنين کشف نشانه‌هايي از مالکيت، با به دست آمدن مهري مفرغي و تجارت مناطق فرامنطقه‌اي همانند فرآوري سنگ لاجورد و يشم و تنوع جنس ابزارهاي سنگي نشان از ورود به مرحله آغازين شهرنشيني در اين محوطه دارد.
سرپرست هيأت لايه‌نگاري اين محوطه تاريخي با بيان اينکه داده‌هاي مادي - فرهنگي همانند ظروف سفال خاکستري در عصر آهن به همراه قطعات اشياء آهني نيز در آخرين لايه فرهنگي اين محوطه به دست آمده است، يادآور شد: در اين کاوش‌ها مقاديري زغال و نمونه سفال جمع‌آوري شد تا براي تاريخ‌گذاري و کاوش آتي مورد ارجاع قرار گيرد.



کد خبر: 29432

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcj8xe8.uqehtzsffu.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com