معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخی سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری:
هیچ دستگاهی نمی تواند نام اثری را از فهرست آثار ملی حذف کند
16 آذر 1389 ساعت 14:57
معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخی سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری تأكيد كرد: سازمان ميراث فرهنگی تنها دستگاه اجرايی برای خارج كردن آثار تاريخی از فهرست آثار ملی است.
به گزارش هنرنیوز، امروز سهشنبه، 16 آذرماه نشست خبري شورایعالي ثبت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در ارگ آزادی تشكيل شد.
در اين جلسه، مسعود علويانصدر درباره اهميت ثبت آثار تاريخی اظهار کرد: ثبت، نقطه آغازی برای احيای آثار تاريخی است. به اين ترتيب، زمينه حفاظت و احيای آثار بهوجود میآيد. ثبت و مفاهيم قانونی كلی ثبت بر منافع ملی دلالت دارد. بنابراين سازمان ميراث فرهنگی وظيفه حفظ و حراست از منافع ملی را برعهده دارد كه اين وظيفه در قالب ثبت معنی پیدا میکند
علویان صدر با اشاره به اينكه شناخت حوزه فرهنگی ايران بزرگ در سطح منطقهای مطرح میشود، گفت: جايگاه ميراث فرهنگی فقط به حوزه جغرافيايی منوط نمیشود و اين ديدگاه بايد فراتر از مرزها مطرح شود.
وی ادامه داد :همچنين نقش ايران در شكلگيری ميراث بشری و جايگاهی كه ايران در تبيين اين جايگاه میتواند داشته باشد، اهميت بسياری دارد.
معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخی بيان كرد: شهرداریها به موجب صدور رأی و احكامی كه از هر مرجع قانونی صادر شود، موظف به تخريب آثار تاريخی نيستند و بايد پيش از هرگونه اقدامی، از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استعلام كنند، نه اينكه سازمان را در برابر عمل انجامشده قرار دهند، دستگاه اجرايي برای خروج آثار تاريخی از فهرست آثار ملی، سازمان ميراث فرهنگی است.
وی با بيان اينكه آثار فرهنگي ـ تاريخي بهعنوان پايه ريشههای هويتی ايران هستند و اگر به پاسداشت نياز داشته باشند، تمام مردم بايد از آنها پشتيبانی كنند، تصریح کرد: در راستای ثبت و حفظ آثار ثبتشده، فتوايي از مقام معظم رهبری كسب كردهايم.
علويانصدر با اشاره به اینکه وظيفه سازمان ميراث فرهنگي، شناسايي و حفظ آثار تاريخي است، تشریح کرد: در قانون نيز نحوه ثبت و مجازات مربوط به ميراث فرهنگي و آسيبرساني به آن بيان شده است.
وی افزود: در بحث ثبت، وظيفه سازمان ميراث فرهنگي اين نيست كه آثار تاريخي را تملك كند و از دست مردم بيرون آورد، بلكه سياست دولت اين است كه آثار تاريخی با مردم احيا شود.
معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخی درباره سياستهای جديد سازمان ميراث فرهنگي در حوزه ثبت، اظهار کرد: با توجه به اينكه ايران نخستين كشوري بود كه ثبت پروندههاي چندمليتي را دنبال كرد، امسال پيگيری چنين پروندههايی تصويب شد. علاوه بر اين، درنظر داريم موضوع NGOها را بهطور جدی دنبال كنيم، زيرا آنها در بحث ثبت، نقش مهمي دارند.
وی افزود: در كشور ما، NGOهاي تخصصی در سطح جهان وارد عمل نشدهاند. لازمه اين امر نيز فعاليت اين گروهها در سراسر كشور است و از استانها خواستهايم كه در فعاليتهای مختلف NGOها مشاركت داشته باشند.
معاون حفظ و احیا آثار تاریخی در پاسخ به پرسشی درباره تخريب باغ گياهشناسی نوشهر توسط سازمان بنادر و دريانوردی، گفت: اداره کل ميراث فرهنگی استان مازندران در اين باره نسبت به تشکيل پرونده اقدام کرده است.
علويان صدر ابزار اجرايي سازمان ميراث فرهنگي را قانون دانست و گفت: بدون استناد به قانون، هيچ روش اجرايي برای مقابله با تخريب آثار ثبتي وجود ندارد.
وي اضافه کرد: پس از اقدام به تخريب توسط اشخاص يا دستگاه های مختلف، سازمان ميراث فرهنگي ضمن حضور در محاکم قضايی، سريعا اقدام به تشکيل پرونده می کند.
علویان صدر اذعان داشت: متاسفانه هر قاضي قادر به صدور راي و نظر جامع نبوده و در برخي موارد آراي صادر شده بر خلاف انتظار است.
وی خاطرنشان کرد: ما بايد سياستهاي خود را بر حمايت متمركز كنيم و تشكيل صندوق حفظ و احيا را نيز بهعنوان فرصتی برای حمايت از مردم در اين راستا فراهم كردهايم. در اين سالها، حمايتهايی را نيز در نظر گرفتهايم، مانند پرداخت 50 درصد هزينههای مرمت كه دولت آن را تقبل ميكند.
معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي بيان كرد: ثبت داراي يك شأن اداری نيست، بلكه دارای يك شأن علمی است. اعضاي شوراي سياستگذاري ثبت نيز برای تبيين همين جايگاه در اينجا حضور دارند.
وی با اشاره به مشارکت خوب مردمی در امر اطلاع رسانی در صورت تعرض به آثار تاريخی در روستاهای کشور، افزود: بايد در اين زمينه فرهنگسازی مناسب در جامعه انجام شود.
علويان صدر ثبت را نقطه آغازی برای احيای بناهای تاريخی دانست و گفت: با ثبت يک اثر تاريخي در سطح ملي و بين المللي زمينه براي احياي آن فراهم مي شود.
وی تاکید کرد: ثبت فرصت شناخت را براي هم ميهنان فراهم کرده و با فراهم شدن شرايط ثبت در بين اقوام فرصتی برایشناخت و ارتباط فرهنگی ايجاد می شود.
معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخي در بخش ديگري از سخنان خود احياي آثار تاريخي را براي مردم دانست و خاطر نشان ساخت: با تشکيل صندوق حفظ و احيا تلاش مي کنيم زمينه احياي بناهاي تاريخي را براي افراد فراهم کنيم.
وی اظهار کرد: وظيفه سازمان ميراث فرهنگی تملک تمام آثار تاريخي کشور نيست، بلکه بايد با فراهم کردن تسهيلات و طرح های مختلف در راستاي حفظ آثار تاريخي گام بردارد.
علويانصدر باتشریح مراحل ثبت يك اثر در فهرست آثار ملی گفت: بهتازگی متقاضی زيادی برای ثبت آثار وجود داشته است. امسال سال موفقی برای سازمان ميراث فرهنگی در عرصه ثبت بود. و در اينباره، به ثبت بقعه شيخ صفيالدين اردبيلي و بازار تبريز در فهرست ميراث جهاني و پنج اثر در فهرست ميراث معنوي جهاني میتوان اشاره كرد.
وی بیان کرد: تشكيل پروندههاي زنجيرهای كه مفاهيم مشخصی را دربرمیگيرند و توجه به بافتهاي تاريخي از ديگر اقداماتی است كه در دستور كار است. امسال براساس وظيفه قانونی نسبت به تعيين حدود بافتهای تاريخی اقدام و حدود 160 محدوده بافت تاريخي را تعيين و ابلاغ كرديم.
کد خبر: 20918
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcjohe8.uqeyvzsffu.html