سینمای مستند سبب توسعه اندیشه‌ها می‌شود
فرهاد بردبار کارگردان مستند«قلبی که می‌تپد» در گفت و گو با هنرنیوز؛
سینمای مستند سبب توسعه اندیشه‌ها می‌شود
 
تاريخ : دوشنبه ۲۴ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۱۴
فرهاد بردبار گفت: فیلم مستند واقعيتها و مسائل جامعه را بیرون کشیده و به مسئولين و مردم منتقل مي‌شود.



فرهاد بردبار با مستند «قلبی که می‌تپد» در بخش مشاهیر و مفاخر چهارمین جشنواره بین‌المللی سینما حقیقت شرکت کرده است. با او در این باره به گفت و گو نشستیم.



هنرنیوز: موضوع فیلم درباره چیست؟

درباره دکتر ابوتراب نفیسی از قدیمی‌ترین پزشکان نوین اصفهان است که در سال 1294 متولد شده و سال 1386 فوت کرده است. وي جزء اولين تحصيلکرده هاي مدرسه عالي طب و دندانسازي و جزء اولين فارغ التحصيلان دانشگاه تهران است. نفيسي پلي بين طب سنتي و طب مدرن است. در واقع اين مستند هفتاد و پنج دقيقه اي يک جريان چند وجهي است که در آن يک زندگي در يک بستر تاريخي بازبینی می شود. در واقع از رهگذر زندگي استاد با اتفاقات تاريخي و سياسي مانند کودتاي بيست و هشت مرداد يا ورود متفقين به ايران آشنا می شويم.

«قلبي که مي تپد» در تهران و اصفهان فيلمبرداري شده و شامل گفتگوهايي از خانواده، دوستان، همکاران و شاگردان دکتر نفیسی است.



هنرنیوز: چرا این موضوع را انتخاب کردید؟

در واقع این کار به شکلی به من پیشنهاد شد. تهیه کننده این مستند آقای رضا شاهمرادی است.من قبلا کتابی هم مربوط به خاطرات دکتر نفیسی مطالعه کرده بودم که همین امر مرا ترغیب به پذیرفتن این پیشنهاد کرد.



هنرنیوز:ساخت این مستند چقدر زمان برد؟

کار معمولا به صورت مستمر انجام نشده است.زمان این فیلمبرداری حدوداً 6 – 7 طول کشید.در حین کار یکسری مسائل غیر قابل پیش‌بینی رخ داد. مثلا 2 فرزند دکتر نفیسی خارج از کشور بودند و ارسال سوالات و پاسخگویی آنها حدوداً 2 ماه زمان برد.



هنرنیوز: ساخت این فیلم با چه مشکلاتی مواجه بود؟

بیشتر با مشکلات مالی و سیاسی مواجه بودیم.



هنرنیوز:مهمترین مشکل برگزاری جشنواره‌هایی مثل جشنواره حقیقت چیست؟

از یک جشنواره نمی‌توان بیشتر از نمایش فیلم و دیدن فیلم انتظار داشت.البته همه جشنواره‌ها باعث رونق آن هنر می‌شوند. جشنواره سينما حقيقت هم به عنوان مرجع تخصصي سينماي مستند و فيلم کوتاه، باعث گردهمايي سينماگراني مي‌شود که ممکن است تا سال ديگر هرگز همديگر را نبينند. اين جشنواره منجر به تبادل نظر بين فيلمسازان مي‌شود و بستري براي نمايش فيلمهايي است که جایی جز سينما حقيقت ندارند. مهمترین مساله در برگزاری یک جشنواره نظم و ترتیب و انتظار زمان‌بندی دقیق است.مثلا یک نفر در شهرستان نمی‌داند چه روزی، چه فیلمی در چه ساعتی اکران می‌شود حتی فیلمسازان نیز از این موضوع بی‌اطلاعند.نکته دیگر عدم ارسال کارت دعوت برای فیلم سازان شهرستان است آیا نباید کسی که فیلمش در جشنواره اکران می‌شود به جشنواره دعوت شود؟



هنرنیوز:قرار است سینما سپیده به پخش فیلم های مستند بپردازد .ارزیابی شما چیست؟

خیلی خوشبین نیستم.من احساس می‌کنم معمولا تبی می‌گیرد و بعد فروکش می‌کند ولی تداوم آن قطعا خبر خوشی برای مستندگران است. متاسفانه اکثر مردم فيلم مستند را با تلويزيون مي‏شناسند و هنوز نمي‏دانند که فيلم مستند را مي‏توان در سينما هم ديد. از اين رو، ضرورت فرهنگ سازی در اين زمينه بيشتر می‌شود. بنابراين بهتر است که همزمان با اکران فيلمها تبليغات گسترده اي انجام شود تا مردم براي ديدن فيلمهاي مستند به سينما بيايند.



هنرنیوز: آیا سینمای مستند به موقعیت تثبیت شده‌ای دست یافته است ؟

سینمای مستند نیازمند تحقیقات گسترده و اشراف کامل به موضوع است . نیازمند بودجه و امکانات است .این گونه از سینما هنوز جایگاه خاص خود را در بین سایر گونه‌های سینما باز نکرده همچنین جامعه از مستند آن استقبالی را که شایسته است ،انجام نمی‌دهد زیرا مستند ،فیلمی همراه با تفکر و درگیری ذهنی است و باید فکر هنری جامعه پرورش پیدا کند تا به این نوع فیلم ها علاقه‌مند شود که این مهم نیازمند برنامه‌ریزی فرهنگی دقیق و دراز مدت است.در هر حرکت فرهنگي نياز به اطلاع رساني و آگاهي وجود دارد. نبايد توقع داشته باشيم مخاطب عام که به تماشاي فيلمهاي کمدی و طنز می‌نشيند، براي اين فيلمها مشتاق باشد بلکه عموما عده‌اي صاحب نظر،افراد شاخص و نخبگان جامعه به تماشاي اين فيلمها علاقه‌مند هستند. هر جامعه‌ای براي پيشرفت و حرکت به سمت توسعه، نيازمند سينماي مستند است. به وسيله اين فيلمها است که واقعيتها و مسائل جامعه جراحی شده، بیرون آمده و به مسئولين و مردم منتقل مي‌شود. و شاید در خوشبینانه ترین حالت باید گفت سینمای مستند در دراز مدت باعث توسعه انديشه‌ها می‌شود.

کد خبر: 20117
Share/Save/Bookmark