رييس فرهنگستان هنر تأكيد كرد: درياچه شمال بايد به نام «كسپين» باشد تا بتواند به نام ايران باشد؛ اما ما مرده و شما زنده، ببينيد اين ماجرا چه خواهد شد.
به گزارش هنرنیوز مراسم رونمايی از سه اثر فرهنگي ـ علمی خانه محتشم طلب و خانه موسوی و خانه امینی عصر دیروز (يكشنبه، 15 اسفندماه) در فرهنگستان هنر برگزار شد. در ابتدای این مراسم فيلم كوتاهی با نام «ميراث ماندگار» با موضوع ساخت موزه ميراث روستايی گيلان توسط دكتر محمود طالقانی پخش شد.
سپس رييس فرهنگستان هنر درباره اهمیت این اقدام گفت: چند ماه پيش،از من پرسیدند بنی آدم اعضای يكديگرند؟ يا يك پيكرند؟ من در آن موقعيت جوابی كه به نظرم ميرسيد گفتم. اما در حقيقت اين بيت به كوری چشم حقيقت، «بنی آدم اعضاي يكديگرند» شد.
محمدعلی معلم دامغانی با بیان اینکه پيشينيان ما گاهی انسان را به مدينه مثالی تشبيه كردهاند،تصریح کرد: در مدينه مثالی، يكی شاه است، يكی عامل كه عملی را انجام میدهد و هر طبقهای به كاری مشغول است. پس بايد بگوييم «بنی آدم اعضای يك پيكرند» و در واقع، «بنی آدم اعضای يكديگرند» نيست.
وی در ادامه گفت :امروز روی برخی اسكناسها و در برخی موقعيتهای رسمی به كوری چشم سعدی نه، به كوری چشم من حقير نه، بلكه به كوری چشم حقيقت «بنی آدم اعضای يكديگرند».
رييس فرهنگستان هنر به جلسه ای رسمی در چند روز پيش اشاره کرد و گفت: درياچهای كه در شمال ايران قرار دارد ،برخی آن را درياچه «خزر» و گروهی درياچه «مازندران» و برخی دیگر «كاسپين» میگويند.
وی توضیح داد: این در حالی است كه كاسپسیها قومی ساكن منطقه شمال بودند كه مركز آنها همين شهر قزوين است و در حقيقت، هيچ ترديدی نيست كه ما درياچه «كاسپين» نداريم. اين درياچه «كسپين» يعنی قزوين است و مردم قزوين هنوز هستند و زندگی میكنند.
معلم خاطرنشان کرد :خزرها قومی يهودی در شمال درياچه بودند و امروز اگر درياچه به نام آنها تسميه شود، ای بسا كه مالكان و مدعيان ديگری نيز داشته باشد.
وی اضافه کرد :هنگامی که اعراب آمدند، درياچه به نام «كسپين» بود كه اين واژه به شکل تعریب درآمد. در حالی كه در بسياری از متون، اين درياچه به نام «قزوين» است.
رييس فرهنگستان هنر گفت: درياچه شمالی كشور به نام «انزلی» است که این نام هم كلمهای يوناني و به معنی مرداب است.
وی تاکید کرد: نامگذاری اين درياچه به نام «خزر» خيانت است. اگر هم به نام مازندران باشد، محروم كردن گيلان و طبرستان است. اين درياچه بايد به نام «كسپين» باشد تا بتواند به نام ايران باشد؛ اما ما مرده و شما زنده، ببينيد اين ماجرا چه خواهد شد.
معلم دامغانی بیان کرد: ما بخواهيم يا نخواهيم، در نقطهای از جهان واقع شدهايم كه بسياری از عزيزترين هنرهايی كه در دست ماست، در معرض نابودی قرار دارد.
رييس فرهنگستان هنر تصریح کرد :امروزه با وجود رايانهها، رسانهها و ابزار مكانيزه هنوز نتوانستهايم آنچه كه را داريم به زبان تازه و رسانه ترجمان كنيم و از آن چيزی بسازيم كه پايداری هويت ما را تضمين كند.
معلم دامغانی افزود :فرهنگستان هنر برای چاپ و انتشار آثاری كه بهوسيله شخصيتی در اين كشور آماده شده كه خودش يك پيام بزرگ و آثارش پيام ديگری برای نسلی است كه به آن سوی آبها میروند، تلاش میكند.
وی خاطرنشان کرد: دكتر طالقانی مدير پروژه موزه ميراث روستايی گيلان خود پيامی است برای سلسله جوانتر كه با وجود موقعيتهای شاخص، هويت خويش را نگاه داشته است واو در اين كشور ضامن صيانت از بسياری ارجمندیهاست.
رییس فرهنگستان هنر افزود : شما امروز مهمان خاطره غريبهای از گذشته تابناك اين سرزمين هستيد كه ممكن است امروز چندان ارجمند بهنظر نيايد.
وی یادآور شد: فردا كه هيچ نشانی از اين معانی نباشد، خواهيد دانست كه چه خدمت بزرگی به اين كشور و سرزمين شده است.