رييس كميته مطالبات ملي در مجلس در جمع خبرنگاران میراث فرهنگی:
خريد اشيای تاريخی ايرانی از حراجیهای بينالمللي پیگيری ميشود
تاريخ : چهارشنبه ۶ مهر ۱۳۹۰ ساعت ۱۲:۰۰
رييس كميته مطالبات ملی در مجلس از دستور سريع لاريجانی برای رسيدگی به تخريب بناهای تاريخی خبرداد.
به گزارش هنرنیوز، سيدحسين نقوی در حاشيهی برگزاری مراسم افتتاحيهی هفتهی گردشگری در كاخ گلستان گفت: اينكه كميتهی مطالبات ملی در مجلس شورای اسلامی با هدف بازگرداندن آثار تاريخی كه در طول 150 سال پيش از كشور خارج شدهاند، فعاليت میكند.
نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی تشریح کرد: در طول 150 سال گذشته از زمان ناصرالدين شاه به اين طرف، حجمهای از اشياء و آثار تاريخی ايران در چارچوب موافقتنامه از كشور خارج شدند. بر اساس ارزيابی انجام شده، حجم اين اشيا بيش از چند هزار قطعه است كه به ويژه در توافق منعقد شده بين دولت انگليس و ناصرالدين شاه، اين اشيا به منظور استفاده در موزههاي انگليس به مدت يك سال از كشور خارج شدند.
او اضافه كرد: اين موافقتنامهها بين ايران و انگليس براي يك سال بود، اما از زمانی كه اشيا از كشور خارج شدند ديگر به ايران باز نگشتند و در برگشت آنها توافقی انجام نشد. اكنون بر اساس مستنداتی كه داريم در هر محكمهای در اين زمينه اقامهی دعوا شود دولت مقابل محكوم میشود، زيرا قرارداد بينالمللی برای اين پروژه امضا شده است.
وی تشریح کرد: اكنون بعد از گذشت اين مدت، مجلس شورای اسلامی برای شناسايی و يافتن راه حلهای مناسب برای برگرداندن اين اشيا، كميتهای را با عنوان «كميتهی مطالبات ملی» تشكيل داد كه جلسات آن در وزارت امور خارجه تشكيل میشود.
نقوی اعلام کرد: اكنون حدود 4 ماه از تشكيل اين كميته ميگذرد و اعضاي آن بطور جدي در حال پيگيري اين بحث هستند.
او با اشاره به الواح هخامنشي شيكاگو كه بر اساس راي دادگاه امريكا بايد به ايران بازگردانده شوند، گفت: اين قضيه نيز در كنار پيگيري بازگرداندن آثار تاريخي پيگيري ميشود. در واقع ما به دنبال اين هستيم كه اشياء زياد ديگري كه در حراجيهاي كشورهاي مختلف به حراج ميروند را خريداري كنيم و به ايران بازگردانيم.
نقوي با بيان اينكه پيگيري اين موضوع، دو هفتهي آينده در جلسهاي با حضور نمايندگان وزارت اطلاعات و سازمان جهاني جهانگردي در مجلس شوراي اسلامي ادامه مييابد، گفت: بايد خروج آثار تاريخي از ايران، علت بازنگرداندن و چگونگي شناسايي آنها را بررسي كنيم.
وي تاکید کرد: ما از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خواستهايم تا همهي حراجيهاي بينالمللي را نظارت كند تا چنانچه شيء تاريخي ايراني در هر حراجي عرضه ميشود پس از شناسايي بتوانيم آنها را خريداري كنيم و به ايران باز گردانيم.
رييس كميته مطالبات ملي از در دستور كار قرار دادن موضوع تخريب و خروج از ثبت سراي دلگشا، خانهي اتحاديه، خانهي پروين اعتصامي، بيمارستان مسيح دانشوري در كرمانشاه و سراي ميخچي در رشت، در كميسيون امنيت ملي خبرداد و افزود :در نامهاي كه به مجلس شوراي اسلامي ارائه كردهام، پيگيري و جلوگيري از تخريب اين بناهاي تاريخي را درخواست كردهام. دستور رسيدگي سريع به آنها نيز از طرف آقای لاريجانی ـ رييس مجلس شورای اسلامی ـ داده شده است.