تصویب کلیات اساسنامه «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی - ایرانی»
تصویب کلیات اساسنامه «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی - ایرانی»
معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی از تصویب کلیات اساسنامه «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی ـ ایرانی» در این شورا خبر داد و گفت: تولیدکنندگان نوشت‌افزار معتقدند به طرح‌های ایرانی ـ اسلامی دسترسی ندارند.
 
تاريخ : چهارشنبه ۶ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۰۹

از چندی پیش در کشور شاهد تولید نوشت‌افزار و لوازم‌التحریر با نمادهای ایرانی _ اسلامی هستیم که سازمان‌ها و نهادهای دولتی و غیردولتی بدون توجه به برندهای غربی و محبوبیت آنها در میان مخاطبان با برنامه‌ریزی از پیش تعیین شده و با ایجاد اتاق فکر به تولید محصولاتی در این حوزه پرداختند که خوشبختانه طرح‌ها و تصاویر آنها توانست به خاکریز نوشت‌افزارهای غربی ورود یافته و مخاطبان بسیاری را به خود جذب کند.
در این راستا حمایت‌های برخی از نهادها و سازمان‌ها نیز در گسترش محصولات فرهنگی با کیفیت از جمله نوشت‌افزار و لوازم‌التحریر بی‌تأثیر نخواهد بود که از جمله آنها می‌توان به شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد که با تصویب قوانین و مقرراتی می‌تواند از تولید، واردات و توزیع محصولات غربی مغایر با فرهنگ ایرانی _ اسلامی به کشور جلوگیری کند.
به همین منظور با محمد اسحاقی، معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره جدیدترین مصوبه این شورا در حوزه نقشه مهندسی فرهنگی به گفت‌وگو نشستیم که وی می‌گوید: نقشه مهندسی فرهنگی، یک نقشه جامع فرهنگی کشور در ابعاد، مسائل و موضوعات مختلف است.

* اولویت نقشه مهندسی فرهنگی، نمادسازی‌ و نشانه‌سازی بر اساس فرهنگ ایرانی _ اسلامی است
این کارشناس مسائل فرهنگی بیان کرد: در نقشه مهندسی فرهنگی، نگاه ویژه‌ای به صنایع و محصولات فرهنگی شده است که هر کدام از آنها دارای راهبردها و اقدامات گوناگونی است، که یکی از این موارد مربوط به نمادسازی‌ها و نشانه‌سازی‌ها بر اساس فرهنگ ایرانی _ اسلامی است که باید به یک جریان تبدیل شود.
اسحاقی ادامه داد: نقشه مهندسی فرهنگی برای جریان تولید نمادها، ساخت نمادها، پردازش ایده، محصول و ترویج و تولید آن و در نهایت اجرایی شدن همین نکته در نظر گرفته شد و پیش‌بینی شد یک نهاد ملی باید به وجود بیاید که این جریان را از ایده‌پردازی تا تولید محصول، فروش، بازاریابی و حمایت از آنها، راهبری کند.
اسحاقی افزود: در این راستا «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی _ ایرانی» مورد توجه شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت که وظیفه و اولویت اصلی آن پیگیری بحث نوشت‌افزار و اسباب‌بازی است و باید این موارد را به سامان برساند.

* کلیات اساسنامه «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی _ ایرانی» به تصویب رسید
معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ظرفیت تولید محصولات فرهنگی در کشور بسیار زیاد است به گونه‌ای دیگر توانمندی‌های لازم در جوانان و هنرمندان وجود دارد، بازار آماده این کار است که این هماهنگی‌ها توسط این نهاد ملی انشاءالله اگر انجام گرفته و به خوبی شکل گیرد تا بتواند این قضیه را بیمه کند.
وی اضافه کرد: الان کلیات اساسنامه «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی _ ایرانی» در صحن شورای عالی به تصویب رسیده است، حتی متن اساسنامه این بنیاد از نظر ارکان، چگونگی فعالیت، وظایف و چگونگی تأمین اعتبارات در حال تصویب است و در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار دارد.
اسحاقی ادامه داد: معتقدم یکی دو جلسه تصویب متن اساسنامه «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی _ ایران» کار بخواهد و بعد از ابلاغ انشاءالله به سمت استقرار این نهاد ملی می‌رویم تا بتوانیم بحث نمادها و نشانه‌ها را به صورت عام و نوشت‌افزار و اسباب‌بازی را به طور خاص با بهره‌گیری از همین مراکز فرهنگی که وجود دارند، سامان ببخشیم.

* کار اصلی این بنیاد، فرهنگ‌سازی و ایجاد محصولات فرهنگی است
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه برخی از تولیدکنندگان ایرانی متأسفانه در تولید نوشت‌افزار از برندهای غربی استفاده می‌توانند آیا شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه‌ای برای جلوگیری از این تولیدات در نظر گرفته است، گفت: یک بخش از وظیفه «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی _ ایران»، ایجابی است یعنی عمده آنها ایجابی است که باید محصول مورد نظر را کشور داشته باشیم به گونه‌ای دیگر اگر یک کالای فرهنگی در کشور منع و نهی می‌شود، باید یک چیزی برای ارائه وجود داشته باشد.
اسحاقی عنوان کرد: بخش اصلی کار «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی _ ایران»، فرهنگ‌سازی و ایجاد محصولات فرهنگی است و یک بخش آن نیز سلبی است یعنی باید نمادها، نشانه‌ها و محصولاتی که با فرهنگ ایرانی _ اسلامی مغایرت دارند را شناسایی و از تولید آنها جلوگیری شود.
وی افزود: در نهایت وظیفه «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی _ ایرانی» این است که به موقع این محصولات فرهنگی مغایر با فرهنگ اسلامی _ ایرانی را شناسایی کند تا مبادی تولید، واردات و توزیع آنها گرفته شود.

* تولیدکنندگان نوشت‌افزار معتقدند که به طرح‌های ایرانی _ اسلامی دسترسی ندارند
معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: علاوه بر اینکه «بنیاد ملی نمادها و نشانه‌های اسلامی _ ایران» به سمت تولید محصولات فرهنگی به ویژه تولید محصولات متنوع می‌رود از محصولات مغایر هم جلوگیری می‌کند و مسلماً وقتی تولیدکنندگان داخلی ببینند که در محصولات جذابی به وجود آمده و طرح‌ها در اختیارشان قرار می‌گیرد، راغب به استفاده از آنها خواهند شد.
وی اضافه کرد: در طول طراحی و بررسی موضوع نوشت‌افزار، تولیدکنندگانی می‌گفتند که اگر طرح‌های جالب و یا جذابی در این حوزه وجود داشته باشد، قطعاً از آنها استفاده خواهند کرد، اما آنها معتقدند که طرح‌ها به دست آنها نمی‌رسد و بیشتر خودشان به اینترنت مراجعه کرده و از تصاویر شخصیت‌های غربی استفاده می‌کنند.
اسحاقی معتقد است، اگر طرح‌ها در اختیار تولیدکنندگان لوازم‌التحریر و نوشت‌افزار قرار داده شود و از آن طرف هم اگر بدانند اگر از این مسئله و قانون تبعیت نکنند، موانع و مشکلاتی برای آنها به وجود خواهد آمد، مسلماً به سمت استفاده از تصاویر ایرانی _ اسلامی خواهند رفت.

* عدم وجود جذابیت در دفترهای دولتی/ لزوم استفاده از برندهای ایرانی در تولید این دفترها
این مقام مسئول در پاسخ به پرسشی دیگر که به نظرتان آیا گسترش و تولید نوشت‌افزارهای ایرانی _ اسلامی به حمایت‌های بخش دولتی نیازمند است، گفت: قطعاً همین طور است، دولت سالانه بیش از ۱۲۰ میلیون دفترچه با قیمت دولتی تولید می‌کند که آنها باید جاذبه کافی برای اینکه در انتخاب دانش‌آموزان قرار بگیرد، داشته باشند که الان ندارد؛، که می‌توان در تولید این دفترچه‌ها از جایگزین طرح‌های ایرانی _ اسلامی استفاده کرد.
وی اضافه کرد: نکته دوم این است که این نهادها و تولیدکنندگان احتیاج به حمایت‌های مالی دارند یعنی ورود به این حوزه نوعی ریسک‌پذیری در بازار است به گونه‌ای دیگر همچنان که ما از محصولات دیگر ایرانی حمایت می‌کنیم، باید از این محصولات نیز حمایت کنیم.

* تولیدکنندگان ایرانی باید از حمایت‌های مالی، تشویق‌ها و تخفیفات مالیاتی برخوردار شوند
اسحاقی ادامه داد: همان حمایت‌های مالی و تشویق‌ها و تخفیفات مالیاتی که وجود دارد، که در این مصوبه هم پیش‌بینی شده باید این تولیدکنندگان نیز از این مهم برخوردار شوند، همچنین بسیاری از محصولاتی که در دستگاه‌ها و شرکت‌های دولتی استفاده می‌شود، می‌تواند به سمت خرید محصولات ایرانی _ اسلامی برود یعنی به جای اینکه محصولات خارجی خریداری شود باید محصولات ایرانی تهیه و خریداری شود.
وی افزود: دولت در سال جهاد اقتصادی و حمایت از تولید و سرمایه ایرانی مصوبه‌ای دارد که دستگاه‌های دولتی را مجاب کرده است باید به خرید محصولات ایرانی بپردازند و منع قانونی هم در این راستا درنظر گرفته شده است.
معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: محصولات فرهنگی باید متنوع و برای همه اقشار و گروه‌های سنی تولید شوند چراکه مسلماً این نمادهای ایرانی _ اسلامی تنها برای دانش‌آموزان نیست گرچه بیشتر مصرف‌کنندگان دانش‌آموزان هستند اما مجموعه دانش‌آموزان، دانشجویان، اساتید و معلمان کشور حدود ۲۰ میلیون نفر هستند که باید طبق سلیقه و ذائقه آنها به تولید محصولات فرهنگی ایرانی _ اسلامی بپردازیم.
وی اضافه کرد: باید یک جایی باشد که این قانون را اجرایی و پیگیری کند و اگر تخلفی انجام می‌دهد، تذکر دهد که وظیفه این نهاد ملی است که انشاءالله این کار انجام می‌شود یعنی هوشیاری و بیداری فرهنگی که رسانه‌ها می‌توانند، در این راستا انجام دهند، در اجرای این طرح بسیار کمک‌دهنده است.

* همه دستگاه‌ه موظف به جلوگیری از تولید، واردات و توزیع محصولات مغایر با محصولات ایرانی _ اسلامی هستند
اسحاقی ادامه داد: هم‌اکنون همه دستگاه‌های مسئول از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارتخانه‌های اقتصادی و صنعتی، گمرک، نیروی انتظامی و اصناف مربوطه بر اساس وظایف ذاتی، قوانین و مقررات موجود، هم مؤظف به تولید محصولات مطابق با ارزش‌های ایرانی _ اسلامی و هم موظف به جلوگیری از تولید، واردات و توزیع محصولات مغایر با محصولات ایرانی _ اسلامی هستند به همین خاطر این دستگاه‌ها باید بیش از گذشته نسبت به انجام وظایف خود کوشا باشند، و به نگرانی‌هایی که اولیاء، خانواده‌ها و مسئولان فرهنگی و تربیتی دارند، پاسخ مناسب، درخور و به موقع بدهند.
به گفته وی، در عین حال نقش اساسی را صنف‌های مربوط می‌توانند با آگاهی افزایی نسبت به فعالان حوزه کاری خودشان و همچنین کنترل و بازرسی‌های مستمر اعمال کنند تا بدین ترتیب با یک حرکت همه جانبه و هم‌افزایی همه نیروهای فعال و تشکل‌های مردمی به وضعیت مناسب و سپس مطلوب در این عرصه مهم و جبران کاستی‌ها، نارسایی‌ها، کم‌کاری‌ها و غفلت‌ها در حوزه نمادها به صورت عام و نوشت‌افزار به صورت خاص و ویژه بشود و این بنیاد هم انشاءالله در این جریان به صورت نهادینه، نظام‌بند و مستمر با کمک همه این نهادها، دستگاه‌ها و صنوف در این زمینه اقدام خواهد کرد.

کد خبر: 63093
Share/Save/Bookmark