این نویسنده و پژوهشگر پیشکسوت در سالگرد تولدش عنوان کرد: اخیرا کتاب «دانه و پیمانه» را که با همکاری رضا خندان مهابادی نوشتهام، به نشر گیسا سپردهام. این اثر کتابی شبیه «داستانهای محبوب من» است و به نقد و بررسی رمان میپردازد. قرار بود این اثر از سوی نشر چشمه منتشر شود، اما با مشکلاتی که برای این ناشر به وجود آمد و فعالیتش به تعلیق درآمد، آن را به نشر گیسا سپردم.
او افزود: رمانی هم به نام «همیشه مادر» نوشتهام که با بهبودی نسبی که این روزها پیدا کردهام، آرام آرام مشغول بازنگری آن هستم. این رمان پس از بازنگری از سوی انتشارات نگاه منتشر خواهد شد.
درویشیان در تشریح تغییر شرایط نشر و ممیزی کتاب، عنوان کرد: من همیشه به آینده امیدوار هستم. آرزو دارم سانسور کمتر شود، این روزها هم که زمزمه حذف سانسور شنیده میشود، امیدوارم این اتفاق رخ بدهد.
او سپس درباره وضعیت نگارش جلد بیستم (پایانی) کتاب «فرهنگ افسانههای مردم ایران»، گفت: جلد بیستم این کتاب خیلی کار دارد و چون به علت بیماری جسمانی نمیتوانم مثل سابق کار کنم، فعلا ناتمام مانده، اما قرار است ناشر جلدهای قبلی کتاب را که در بازار نیستند، تجدید چاپ کند.
علیاشرف درویشیان، داستاننویس و پژوهشگر حوزه ادبیات عامه، سوم شهریورماه ۱۳۲۰ در کرمانشاه به دنیا آمده است. در دوران کودکی، مادربزرگش برای او قصه میگفت و پدرش برایش شعرهای حافظ و باباطاهر را میخواند.
درویشیان در جوانی از دانشسرای مقدماتی فارغالتحصیل شد و به تدریس در مدرسههای روستاهای کرمانشاه پرداخت. او تحصیلاتش را در رشته ادبیات فارسی، روانشناسی تربیتی و مشاوره و راهنمایی تحصیلی ادامه داد.
درویشیان در داستانهایش به ترسیم زندگی و سرگذشت کودکان در خانوادههای فقیر میپرداخت. با مرگ صمد بهرنگی تصمیم گرفت راه او را ادامه دهد. این نویسنده پیش از انقلاب بارها به خاطر فعالیتهای سیاسی و انتشار کتابهایش دستگیر، زندانی، ممنوعالقلم و درنهایت از شغل معلمی برکنار و از دانشگاه اخراج شد.
از او آثار متعددی منتشر شده است که «بیستون»، «آبشوران»، «فصل نان»، «همراه آهنگهای بابام»، «گل طلا و کلاش قرمز»، «ابر سیاه هزار چشم»، «روزنامه دیواری مدرسه ما»، «رنگینه»، «کی برمیگردی داداش جان»، «آتش در کتابخانه بچهها»، «چون و چرا»، «داستانهای محبوب من» (۶ جلد)، «سلول ۱۸»، «سیودو سال مقاومت در زندانهای شاه» و «افسانهها و متلهای کردی» از آن جملهاند.
«سالهای ابری» (۲ جلد)، «درشتی»، مجموعه ۲۰ جلدی «فرهنگ افسانههای مردم ایران» (مجموعه ۲۰ جلدی با همکاری رضا خندان مهابادی که جلد پایانی آن هنوز منتشر نشده است)، «واژهنامه گویش کرمانشاهی»، «یادمان صمد» (صمد بهرنگی)، «شب آبستن»، «از این ولایت»، «قصههای آن سالها»، «هفت مرد، هفت داستان» و «خاطرات صفر خان» (صفر قهرمانیان) نیز از دیگر آثار این نویسنده و پژوهشگر هستند.
علیاشرف درویشیان که در دهمین دوره جایزه ادبی هوشنگ گلشیری مورد تقدیر قرار گرفته، در سال ۸۶ دچار سکته مغزی شد و پس از چندی تا حدودی بهبود یافت.
درویشیان پیشتر گفته بود: بارها گفتهام زمانی که سایهی سانسور از سر ادبیات و هنر و حتا آموزش و پرورش ما برداشته شود، میتوانیم این امید را داشته باشیم که ادبیاتمان راه خودش را در جهان باز کند. ما با دنیای خارج در رقابتی هستیم که در طرف مقابل، نویسندگان از همان روزهای اول، سد و بندی در برابر گفتار خود نمیبینند.
او عنوان کرده بود: بیشتر آثار جدیدی که در این سالها منتشر شدهاند، مورد قبول مردم نیستند؛ چراکه آنها با شک و تردید به این آثار مینگرند که آیا این نسخه، همان نسخهی اصلی است که نویسنده نوشته، یا اینکه در اثر سانسور مُثله شده است.