انجمن تاریانا برای نخستین بار پرونده 4 اثرمعنوی را در همایش ملی میراث فرهنگی مطرح کرد.
مجتبی گهستونی در گفت و گو با هنرنیوز با اشاره به اینکه در سومین همایش ملی ثبت آثار میراث فرهنگی ،فعالان و دوستداران میراث از سوی سازمان مذکور دعوت شده بودند ، افزود : در این همایش سه روزه که در چغاخور چهارمحال و بختیاری برگزار شد، برای اولین بار دوستداران میراث فرهنگی 15 استان کشور از جمله تهران، شیراز، همدان، گلستان، کرمان، فارس و بوشهر حضور داشتند.
وی حضور تشکلها در سومین همایش ملی ثبت میراث فرهنگی را نقطه قوتی برای دوستداران میراث فرهنگی دانست و تاکید کرد: این حضور یک فرصت ایدهآل برای سازمان میراث فرهنگی بود تا اطمینان دوستداران میراث را جلب نماید، از سوی دیگر برای NGOها زمینهای فراهم شد تا از نزدیک با تلاش کارشناسان جهت ثبت آثار ملی و معنوی آشنا شوند.
وی ادامه داد: در این همایش ضمن بررسی پرونده ثبت آثار، نقاط ضعف و قوت و نوع ارائه پرونده هر استان مشخص شد و مورد قضاوت قرار گرفت. از طرفی این وضعیت فرصتی ایجاد کرد تا تمام افراد اعم از شورای کارشناسی ثبت آثار، دوستداران میراث فرهنگی و مهمانان و کارشناسان حاضر ابراز نظر کنند.
این فعال میراث فرهنگی نحوه گفتگو، ارائه پرونده، ابراز نظر و اهمیت قائل شدن شورای ثبت به این اظهار نظرات را از ویژگیهای خوب این همایش دانست و گفت:هرچند حضور فعالان میراثفرهنگی در این همایش محدود شده بود اما این همایش نقش کارگاه آموزشی و عملی مفیدی را برای فعالان میراثفرهنگی و حتی کارشناسان سازمان داشت.
وی خاطرنشان کرد: علویان صدر _ معاون میراث فرهنگی_ در این همایش خطاب به کلیه سازمانهای میراث فرهنگی کشور گفته بود باید از انجمنها در ثبت آثار تاریخی استفاده شود و از حالا پرونده ثبت آثار انجمنها خارج از نوبت رسیدگی خواهدشد.
گهستونی به بخش دیگری از صحبتهای علویان صدر اشاره کرد که در آن عنوان شده بود انجمنها با توجه به پتانسیل و ظرفیتهایشان باید در زمینه ثبت آثار در مناسبات ملی و بینالمللی حضور پررنگتری داشته باشد.
دبیرانجمن تاریانا با اشاره به اینکه تا کنون از خوزستان هیچ اثرمعنوی ثبت نشده است، اضافه کرد: این انجمن بدون اطلاع از وعده علویان صدر و صرفاً جهت علاقمندی به حضور فعال، 4 اثرمعنوی برای ارائه در این همایش به همراه آورده بود که پس از صحبتهای علویان صدر،انجمن تاریانا 4 اثر را به معاون میراث فرهنگی سازمان ارائه و وی به آتوسا مؤمنی _مدیر اداره کل ثبت آثار- دستور تشکیل کمیته تخصصی و بررسی ثبت این آثار را داد.
این فعال میراث فرهنگی آثارمعنوی ارائه شده از سوی انجمن تاریانا را قهوه خوری و مضیف اعراب خوزستان، مراسم شاه پریان،مراسم بافت جُل آلتی، مینا کاری صائبین مَندایی نام برد و افزود: قرارشد انجمن از طرحهای خود دفاع کند ،در غیر این صورت در نزدیکترین زمان ممکن فرصت دفاع از این پروندهها و تکمیل آنها به انجمن داده می شود.
وی همچنین حضور استانهای مختلف در زمان بررسی پروندههای سایر استانها را از دیگر نقاط قوت این همایش معرفی کرد و افزود: به عنوان مثال پروندههایی چون گورهای اسلامی، نخل گردانی و حصیر بافی استانهای دیگر از جمله پروندههایی بودند که مشابه آنها در استان خوزستان وجود دارد و بهرهگیری از اطلاعات این پروندهها به توانمندی ثبت آثار مادی و معنوی استان خوزستان کمک زیادی میکند.
گهستونی از ثبت 15 اثر تاریخی ومعنوی استان خوزستان در این همایش خبرداد و گفت : در حالی که پیش از این هیچ اثر معنوی از خوزستان ثبت نشده بود ، در این همایش سه اثر میراث معنوی شامل موسیقی شوشتر به روایت اهلی، کپو بافی و خراطی به ثبت رسید .
دبیر انجمن تاریانا ضمن تاکید بربرخورداری خوزستان از ظرفیت بالای ثبت آثار تاریخی اظهار کرد: اما ثبت این آثار با روند کندی روبرو است، زیرا معاونت میراث فرهنگی استان فاقد کارایی لازم ، اعتبار، بودجه و نیروی کافی است .به همین دلیل صدها پرونده ناقص وجود دارد که پیمانکار پروژه شناسایی و ثبت آثار تاریخی و معنوی، آنها را در اختیار اداره میراث استان گذاشته و آنها نتوانستند این پرونده ها را کامل و برای ارائه در شورای ثبت تاریخی ارائه نمایند، به همین دلیل در همایش ثبت با حداقل بضاعت حضور به هم رساند.
وی تصریح کرد : لازم است سازمان میراث فرهنگی خوزستان که با همه سختیها توانسته 15 اثر را به ثبت برساند و خوشبختانه میزبان بعدی چهارمین همایش ثبت آثار خواهد بود، با حضور قوی بتواند با آبرو و سربلندی روندی رو به بهبود و پیشرفت داشته باشد .
گهستونی اذعان کرد : با وجود هزاران محوطه ، بنا و تپه تاریخی آمار آثار ثبت شده در خوزستان به هیچ وجه در شأن و گستردگی تاریخ چندین هزار ساله خوزستان نیست .
دبیر انجمن تاریانا تشریح کرد:با توجه به گفتگوهایی که در حاشیه همایش با مدیرکل میراث خوزستان به عمل آمد، وی علاقه مندی خود را برای مشارکت فعالانه انجمنهای دوستدار میراث فرهنگی برای حمایت و تسریع در ثبت آثار تاریخی و طبیعی اعلام کرد.
وی توضیح داد: اما آنچه انتظار میرود عملیاتی شدن این انتظار است ، قطع به یقین مدیر و معاونین خوزستان که شاهد حضور فعالانه دو تشکل در این همایش بودند،باید بتوانند از همکاری تشکلها و ظرفیتهای آنها استفاده کنند و این مهم میسر نمی شود جز در سایه تعامل و فرصت گفتگو متقابل.