مستندنگاری دیگری درباره نمایشگاههای جهانی
مولف کتاب «پدیدارشناسی نمایشگاههای جهانی (اکسپو)» از ثبت تاریخ تصویری حضور ایران در دورههای حضور در نمایشگاههای جهانی خبر داد.
تاريخ : يکشنبه ۴ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۲۷
به گزارش هنرنیوز؛ محمد سعادتیپور درباره حضور ایران در اکسپوهای جهانی و جمعآوری و انتشار اطلاعات تاریخی آن در قالب یک کتاب، گفت: نمایشگاههای جهانی یا اکسپوها سابقهای ۱۶۴ ساله دارند که در آنها آخرین دستاوردها و آفرینشهای علمی، فرهنگی و صنعتی بهنمایش گذاشته میشود. کشور ما برای نخستینبار در زمان امیرکبیر در اکسپو لندن که در سال ۱۸۵۱ میلادی برگزار شد، شرکت کرد. از آنجا که امیرکبیر به توسعه صادرات ایران و رشد صنایع علاقه فراوانی داشت، طبق اعلانی که در روزنامه وقایع اتفاقیه منتشر کرد، از صاحبان صنایع دعوت کرد تا کالاهای خود را به نمایش بگذارند.
او ادامه داد: بعد از آن هم کشور ما در اکسپوی ۱۸۶۷ پاریس، اکسپوی ۱۸۷۳ وین، اکسپوی ۱۹۰۰ پاریس، اکسپوی ۱۹۶۷ مونترال، اکسپوی ۱۹۹۳ تائجون، اکسپوی ۱۹۹۸ لیسبون، اکسپوی ۲۰۰۰ هانوفر، اکسپوی ۲۰۰۵ آیچی، اکسپوی ۲۰۱۰ شانگهای و اکسپوی ۲۰۱۵ میلان حضور داشته است.
مولف کتاب «نقش تبلیغات در صنعت نمایشگاهی» و کتاب مصور«ایران در تصاویر» با اشاره به اینکه جای خالی کتابی درمورد تاریخچه شکلگیری نمایشگاههای جهانی یا همان اکسپوها در کشور احساس میشد، افزود: کمبود منابع فارسی و کمبود عکسهای مربوط به اکسپوهایی که در سالهای دورتر برگزار شده بود، از عمده مشکلات نگارش کتاب پدیدارشناسی نمایشگاههای جهانی (اکسپو) بود.
عضو کمیته تبلیغات و مدیر پاویون ایران در اکسپوی ۲۰۱۰ شانگهای و اکسپوی ۲۰۱۵ میلان، ادامه داد: چون من در اکسپوهای ۲۰۰۰ هانوفر، ۲۰۰۵ آیچی، ۲۰۱۰ شانگهای و ۲۰۱۵ میلان حضور داشتم، درواقع اندوختههایم در این اکسپوها تا حدود زیادی چراغ راه نگارش این کتاب بود و همچنین تمام عکسهای مربوط به این اکسپوها برای اطلاعات بیشتر مخاطب توسط من گرفته و در این کتاب از آنها استفاده شد. همچنین بعد از چاپ این کتاب، نسخههایی از آن برای دبیرکل دفتر بینالمللی نمایشگاهها (BIE) - ویسنت گنزالس لوسرتالس - و همچنین برخی از کمیسر ژنرالهای حاضر در اکسپو برای آگاهی از چاپ چنین کتابی در ایران، فرستاده شد و از آنها خواسته شد تا نظرات و پیشنهادات خود را برای درج در چاپ دوم این کتاب برای ما ارسال کنند.
سعادتیپور با اشاره به اینکه این کتاب بهصورت مصور بوده و ۵ / ۲ سال تألیف آن زمان برده است، گفت: در این کتاب به وضعیت برگزاری هر دوره از اکسپو، موقعیت کشور میزبان و آمار دستهبندیشده کشورهای برگزارکننده و شعار هر دوره اکسپو پرداخته شده که همراه عکسهایی از هر دوره این نمایشگاهها مصور شده است.
وی درباره سابقه تاریخی حضور ایران در اکسپوهای جهانی، اظهار کرد: حضور ایران در این رویداد مهم جهانی در دورههایی، بسیار چشمگیر بوده؛ بهطور نمونه غرفه ایران در اکسپو جهانی فرانسه در سال ۱۹۶۷ با طراحی داخلی انجام شد که در زمان خود بینظیر بود و بسیار مورد توجه قرار گرفت. همچنین در اکسپو کانادا، غرفه ایران بسیار مورد توجه بود. در سال جاری نیز برای اولینبار بود که از ابتدا تا انتها طراحی و اجرای غرفهمان داخلی بود.
وی درباره منابع تصویری کتاب پدیدارشناسی نمایشگاههای جهانی (اکسپو) تصریح کرد: از سال ۱۸۷۳ که دوربین عکاسی در دنیا مورد استفاده قرار گرفت، تصاویر این اکسپوها ثبت شد و در این کتاب استفاده شده است؛ ولی تصاویر دورههای پیشتر اکسپوها بهصورت نقاشی بوده که در کتاب فوق نیز منتشر شده است.