به گزارش خبرنگار هنرنیوز؛ نشست «آيين جوانمردی در آينه داستان ايرانی » با هدف بررسی جايگاه فتوت در داستان معاصر ايران با حضور«محمدعلی علومی»، «سیدعلی میرفتاح» و «رضا امیرخانی» در سرای داستان بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان برگزار شد.
در این نشست، رضا امیرخانی نویسنده و منتقد ادبیات کشورمان در خصوص ریشه های آیین جوانمردی در فرهنگهای مختلف اظهارداشت: آیا آیین جوانمردی در فرهنگهای دیگر وجود دارد و ثبت شده است؟ در تمدن غربی رگههایی از مفهوم جوانمردی در شوالیهها و در تمدن شرقی، در ساموراییها دیده میشود و روی آن کار شده است و درباره این مفهوم، نوشته ها و مکتوبات ، نگاه ها ونظراتی مانند «میترائیسم» درکشورمان خیلی کم هستند.
وی افزود: امروزه تلاشهای زیادی در حفظ آیین فتوت و جوانمردی در سراسر جهان در حال انجام است؛ اما در کشور ما شاید به خاطر حضور «زورخانه» کمتر به مکتوب کردن آن پرداخته شده است بنابراین شاید یکی از جاهایی که ما از دستمایه کافی برای تحقیق برخوردار نیستیم، همان فتوت است یعنی درباره آیین مهر، منابع مکتوب بسیار کم وجود دارد یا به مرور زمان به دلیل اینکه از عرصه اجتماع و اجتماعیات خالی شدهاند، به فراموشی سپرده شدهاست.
امیرخانی تصریح کرد:میتوان به این نتیجه رسید که آیین جوانمردی تعریف مشخصی ندارد و مانند صفت مسلمانی صفت بارزی را بیان نمیکند و بنابراین در مفهوم جوانمردی صفات زیادی وجود دارد و به نظر میرسد که تمام صفت خوب میتوانند در این آیین نهفته شوند. از طرفی به گستره فرهنگهایی که آیین فتوت در آنها وجود داشته است، اگر نگاه کنیم میبینیم که صفتهایی که برای جوانمردان ذکر شده و داستانهای پیرامون آنها شنیدنی و پذیرفتنی است و انسان میتواند با آنها ارتباط برقرار کند وآنها را به شکل خوبی درک کند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: داشتن صفت یعنی قرار گرفتن در شمار جوانمردان و امروز اگر به جامعه سیاستزده ما نگاه کنیم،میبینیم که ما در بیصفتترین دوران سیاسی قدم میزنیم. مثلا وقتی به تقسیمبندیهای اول انقلاب نگاه میکنیم میبینیم که گروههای چپ و راست هر کدام صفاتی دارند، اما امروز در میان ارباب سیاست هیچ صفت بارزی پیدا نمیشود و در این شرایط بیصفتی هر کس در جایی به دنبال پیدا کردن صفت غالبی است بنابراین امروز خطری که ما را تهدید میکند خنثیبودن نیست، بلکه بیصفتی است واین اصلا برای کشوری که همیشه ادعای جوانمردی داارد خوب نیست.