با مرگ مرد ۹۲ ساله نوعی گویش منحصر به فرد اسکاتلند برای همیشه مردمردی
مردی ۹۲ ساله آخرین فردی بود که به یکی از لهجههای کهن اسکاتلند سخن میگفت، این زبان نیز آخرین سخنگویش را از دست داد و برای همیشه مرد.
تاريخ : يکشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۵۹
به گزارش هنرنیوز،" بابی هاگ" مهندس بازنشسته ۹۲ ساله و آخرین شخصی که زبان مادریاش زبان "کرومارتی" بود با مرگ خود، نوعی گویش ویژه یکی از دهکدههای ماهیگیران دور شمال اسکاتلند را نیز با خود به خاک سپرد.
به گزارش سی ان ان ، با مرگ وی گویش کرومارتی که ادبیات عامیانه ویژهای نیز به نام "فیشر فولک " دارد، اکنون محدود به مجموعهای از نوارهای صوتی وتصویری مختصر و تحریف شده است.
به گفته رابرت میلار متخصص زبان شناسی در دانشکده زبان و ادبیات ابردین، این گویش که به نظر میرسد تنها گویش از نسل زبانهای آلمانی است، همانند بسیاری دیگر از گویشهای محلی به دلیل کاهش گویندگان به این زبان و درآمیختن به زبان استاندارد انگلیسی از بین رفته است. این روند از صنعتی شدن روشهای ماهیگیری در دهه ۵۰ و افزایش ارتباطات و نیز تغییر شیوه زندگی از حدود ۳۰ سال پیش تسریع شدهاست .اما این رخداد باید ما را از خواب بیدارکند تا مراقب دیگر گویشها باشیم.
طبق همین گزارش درحدود ۶۰۰۰ تا ۷۰۰۰ زبان در جهان وجود دارد که در هر دو هفته یکی از این زبانها ناپدید میشوند.
همچنین درحدود ۹۶ درصد از کل جمعیت جهان تنها به ۴ درصد از زبانهای جهان سخن میگویند و تکلم به بیشتر زبانها تنها محدود به ۱۰۰ نفر میشود.
میلار در پاسخ به این سوال که چرا باید نگران نابودی زبانها بود میگوید: «بدیهی است که هرچیزی به مرور زمان میمیرد اما تنوع قطعا چیز خوبی است و از دیگر سو از دست دادن یک زبان از دست دادن ادبیات و داستانهایی است که در آن زبان و به آن زبان گفته شده که بخشی از فرهنگ بشر است و نیز دانشهایی چون دانش پزشکی در بسیاری از این زبانها بسیار ارزشمند است که از بین رفتن آنها موضوع مهمی است.»
"آنتونی آریستار" استاد زبان شناسی در دانشگاه استرن میشیگان و مدیر موسسه فناوری اطلاعات زبان نیز میگوید: «مردم برای ترک زبانهای مادری و محلی خود دلایل زیادی دارند. آنان در جستجوی زندگی مدرن و امکانات رفاهی آن هستند؛ در جستجوی شغل مناسب و ارتباطات بیشتر و بهتر در جهان بزرگتر و این مستلزم استفاده از یک زبان بزرگتر رسمی است که آن را به زبان درس خواندهها و طبقات بالاتر جامعه مبدل میکند اما کاملا روشن شده است که نابودی زبانهای محلی نیز واقعیتی زیان بار برای فرهنگ بشری است.»
به گفته وی زبان انگلیسی از قرن ۱۸ زبان رسمی مردم اسکاتلند و زبان تحصیل کردههاست و زبانها و گویشهای محلی به با نوعی انگ زبان طبقه کارگر و زبان طبقات بیسواد مبدل شده است. این مسائل عامل مهمی در نابودی این زبان محلی بودهاست.