محمد جواد لاریجانی گفت: کمیته مشترکی شامل سازمان میراث فرهنگی و جامعه سفره خانه داران بر مجوز سفره خانه ها نظارت دارند.
به گزارش هنرنیوز ،در حال حاضر 22 سفرهخانه عضو جامعه سفرهه داران مشغول فعالیتند. این سفره خانه ها با هدف شکل گیری مکانی فرهنگی تفریحی و با هدف جذب گردشگر تشکیل شده اند. این سفرهخانهها مجوز اجرای موسیقی هم دارند. علاوه بر این تعدادی سفرهخانه هم از سوی سازمان میراث فرهنگی مجوز فعالیت گرفته اند که به عقیده سفرهخانه داران عضو جامعه، این گروه برای عضویت در جامعه نیازمند رعایت فاکتورهای خاصی هستند.در این بین تعداد قابل توجهی قهوخانه وقلیانسرا نیز وجود دارند که این نام را یدک میکشند.به راستی سفرهخانه چه مکانی است ؟ هنرنیوز در این زمینه با رییس اداره میراث فرهنگی استان تهران به گفتوگو نشسته است.
هنر نیوز : یکسری سفرهخانه وجود دارد که سازمان میراث فرهنگی برایشان مجوز صادر کرده است .یکسری هم عضو جامعه سفرهخانه داران هستند. اما در این مدت به اعضای جامعه سفرهخانهدران اضافه نشده است .آیا این تعداد که از میراث مجوز گرفتهاند، استانداردها را رعایت نکردند که عضو جامعه نیستند یا مشکل چیز دیگری است؟
به حدود 70 – 80 سفره خانه دولتی مجوز دادیم که هماکنون مشغول فعالیتند. تعدادی از این سفرهخانهها به عضویت جامعهای در آمدند که هنوز ثبت رسمی نشده ، بنابراین ما به لحاظ قانونی نمیتوانیم الزامی به تمام سفرهخانهها داشته باشیم تا حتماً در این جامعه عضو شوند، تا زمانی که بتوانیم جامعه را با همکاری وزارت کار و وزارت بازرگانی تبدیل به اتحادیه کنیم. وقتی این جامعه به شکل رسمی و قانونی شکل گرفت، همه کسانی که در این حوزه فعالیت میکنند، موظف خواهند بود به عضویت آن اتحادیه درآیند. این که از این 80 سفره خانه 21 عدد عضو جامعه هستند، به این معنا نیست که 50 - 60تای دیگر غیرمجازند ما سفرهخانههای غیرمجاز هم داریم ولی 70 – 80 تایی که از سازمان میراث فرهنگی مجوز و پرونده بهرهبرداری دریافت کردند، مجاز به فعالیتند اعم از آنهایی که در جامعه عضویت دارندیا ندارند.
هنرنیوز : نظر شما دربار ه آن سفرهخانههایی که عضو جامعه نیستند چیست ؟
پیشنهاد ما این این است تا زمانی که جامعه به اتحادیه تبدیل شود و قانون آن توسط وزارت بازرگانی ثبت شود، بقیه اعضای سفرهخانهها به عضویت جامعه فعلی درآیند، تا با همفکری، مدیریت و مشارکت متمرکز یک سر و سامانی به اوضاع بدهند.
هنرنیوز : در مورد استانداردسازی آیا فاکتورهای خاصی مد نظر شما یا جامعه هست که هنوز این 60 سفره خانه دیگر نمیتوانند عضو جامعه شوند؟
آنچه ما دنبال میکنیم استانداردسازی سفرهخانههای سنتی است که متاسفانه وجود ندارد. همین حالا اگر یکی بخواهد سفرهخانه سنتی بزند، استاندارد ،طرح ،الگو ،نقشه یا برنامه مدونی نداریم، که به آنها بدهیم .هم اکنون مشغول تدوین آن هستیم. سفرهخانهها با سلیقه افراد و نظارت ما شکل میگیرند و باید الگوهای سنتی در آنها رعایت شود . فضا ایرانی، اسلامی و سنتی ،. اقلامی مورد استفاده صنایع دستی و سنتی ، غذاهای سرو شده غذاهای ایرانی – سنتی باشد، همچنین نوشیدنیهای ایرانی سرو شود. اینها پارامترهایی است که در نظارتهای مشترکمان با جامعه سفره خانهها ،به کسانی که به آنها مجوز میدهیم، پیگیری میشود و از این اماکن میخواهیم این الگو ها را رعایت کنند.
البته یکسری ضوابط اولیه هم داریم مثل حداقل 300 متر بنا ،یا ایجاد یک معماری سنتی اما باز باید استانداردها ،خیلی ریزتر از این تدوین بشود .
دربحث استانداردسازی، بحث عضویت در جامعه هم مطرح شد.
هنرنیوز: اعضاء جامعه ظاهراً قبل از اینکه میراث اقدام کند ،خودشان با هم هماهنگ شدند.آنها میگویند یکسری استانداردها را تعریف کردند؟
جامعه مورد تأیید ما هست، عملکردش هم مورد تأیید ما است . ما اصلاً کمیته مشترک داریم. بیشترین حمایت ما هم از کسانی است که در جامعه عضو شوند، اما الزامی به لحاظ قانونی نداریم که بقیه را عضو کنیم .
در حال حاضر ما یک کمیته مشترک با جامعه سفرهخانههای استان تهران تشکیل دادیم که روی چند محور کار انجام میدهیم، تدوین استاندارد سفرهخانههای سنتی یکی از آنها است. کار مشترک با جامعه، نظارت بر سایر سفرهخانهها و تشویق آنها بر عضویت در جامعه ،شناسایی سفرهخانههای غیرمجاز، و هماهنگی با اماکن برای بستن و پلمپ کردنشان (یا نه اگر امکاناتی دارند ،بیایند مجوز بگیرند) این کار مشترک ما با جامعه است.
هنرنیوز : گروهی از میراث مجوز گرفتند و فعالیت میکنند الان اگر آنها هم بخواهند عضو جامعه شوند ظاهراً امکان دارد آن المانهایی را که جامعه تعریف کرده، اینها رعایت نکرده باشند.و خوب این یعنی تناقض ؟
نه این تناقص تا حدود خردادماه امسال وجود داشتهاست . تیرماه امسال ما یک کارگروه مشترک با هم درست کردیم. نماینده جامعه در آن کمیتهای که مجوز سفرهخانه در اداره کل میراث فرهنگی استان تهران میدهند ،عضو است که این قبلاً نبوده است . کارشناس جامعه و کارشناس ما با هم برای بازدید از ملک جدیدی که میخواهد در آن سفرهخانه تأسیس شود، می روند. آنها مشترکا، الزامات مورد نظر را به طرف ابلاغ میکنند. این نقیصه در سالهای قبل وجود داشته است. اداره کل میراث فرهنگی بر اساس اختیارات و قوانین که داشت، مجوز سفرهخانه صادر میکرد، جامعه هم بعدها که شکل گرفت. دیدیم جامعه هم نظراتی دارد و نظراتشان هم دست بر قضا نظارت خوبی است. این کمیته مشترک هم اکنون این نقیصه را برطرف کرده است.
مریم اطیابی