به گزارش هنرنیوز، طبق پیش بینیها براساس رشد ۴۰ درصدی سفرهای آن لاین در خاورمیانه در سال ۲۰۱۱ برآورد شده است که ارزش ناخالص مالی حاصل از ثبتنام مسافران از طریق سایتهای OTA ـ از ۳.۱ میلیارد دلار به ۶ میلیارد دلار تا سال ۲۰۱۴ افزایش مییابد. این سرعت رشد، چشمانداز سفر در این منطقه را آنلاین کردهاست.
طبق بررسیهای انجام شده از سوی یک مرکز تحقیقاتی به نام" تراول پورت" نوعی تحول در نگرش مسافران نسبت به کانالها و روشهای جدید رزو هتل یا هواپیما وقطار دیده میشود که نشان از رشد فزاینده تقریبا به ارزش بیش از ۱۰.۴ میلیارد دلاری این صنعت دارد. رقمی که ۳۱ درصد بیشتر از آمار ارائه شده در سال ۲۰۱۱ است.
این بررسیها که با عنوان "ارزیابی فرصت سفر آن لاین : خاورمیانه" از سوی موسسه پژوهشی "تراول پورت" و کمپانی تحقیقات سفر به نام" فوکوس رایت" با اشاره به این آمار یادآور شده است که این گرایش فزاینده احتمالا طی دو سال آینده با نرخ ۲۲ درصد افزایش در میزان ثبت نامهای آن لاین که در این منطقه صورت میگیرد، ادامه خواهد یافت. بازار سفرهای آنلاین همچنین از نظر ارزش مالی مجموعا به ۱۵.۸ میلیارد دلار خواهد رسید.
از سویی نوعی گردشگری بنام گردشگری الکترونیک: همان e-Tourism که در بر گیرنده اطلاعات و انجام بخش اعظم سفر به صورت مجازی می باشد نیز رو به رونق است.
کامیار محبی – کارشناس ارشد برنامه ریزی توریسم- در این باره میگوید :« وقتی جهانگردان به کشوری وارد می شوند باید هزینههایی چون غذا ، محل اقامت شامل هتل،هتل آپارتمان، کمپ، مهمانخانه، متل یا خانهی روستایی همچنین هزینه حمل و نقل، راهنمای تور و خرید سوغاتی و بازدید از امکان تاریخی و طبیعی را پرداخت کنند که تمامی این موارد برای کشور میزبان سودآور و ارز آور است برای همین از گردشگری به عنوان صنعت یاد میکنند و جهانگردان را صادرکنندگان نامرئی مینامند. در این بین کشوری که بتواند به خدمات روز دنیا مهجز شود و در کمترین زمان بهترین خدمات را ارائه کند برندهی این بازاریابی و رقابت است.
از سویی تحقیقات نشان میدهد که صنعت سفر آن لاین در خاورمیانه با نرخ بیسابقهای در حال رشد است . خاورمیانه یکی از مناطق جهان است که سریعترین میزان رشد را از نظر مقصدهای گردشگری و منابع بازار و تجارت دارد و این به معنی توان بالقوه بسیار گستردهای برای سفرهای آن لاین است .این بررسی همچنین نشان داده است که توسعه سریعی در شکلگیری شرکتها و آژانسهای مسافرتی آن لاین رخ داده است که با نرخ ۱۸ درصد رشد سالانه حد فاصله ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ ادامه خواهد یافت.
میکاییل نظری – مدرس دانشگاه و مدیر یکی از موسسات گردشگری- نیز با اشاره به این که وبلاگها منابع اطلاعاتی بسیار مهمی برای گردشگری بینالمللی برای دریافت اطلاعات مورد نیاز سفر هستندف اظهار میکند: وقتی تجربیات سفر یک فرد را از طریق وبلاگ می خوانید، نواخسته تمایل شما به سفر و بازدید از آن مکان افزایش مییابد.بنابراین وبلاگهای گردشگری سبب افزایش علاقهمندی افراد به بازدید از مقاصد گردشگری میشوند. همچنین دنیای مجازی کمک میکند تا گردشگران از محل اقامت خود به صورت آنلاین بازدید کنند و پس از کسب اطلاعات مورد نیاز هتل یا سایر امکان قابل اقامت را انتخاب نمایند.
او از سویی دیگر یادآور میشود در عین حال ثبت یک تجربه منفی و انتشار آن توسط اینترنت نیز به همان اندازه میتواند در ذهنیت کاربران تاثیر گذار باشد و حتا به نظر میرسد این نوع تبلیغ منفی ماندگاری بیشتری نیز دارد و ممکن است دیدگاه علاقهمندان به سفر را به یکباره گردشگری تغییر دهد؛ بنابراین، مسوولان گردشگری باید ضمن تقویت این وبلاگها و تلاش برای حضور مثبت در شبکههای اجتماعی اقدامات مقتضی برای تبلیغات را انجام دهند.
از سویی گزارش مطرح شده از سوی موسسه پژوهشی "تراول پورت" و کمپانی تحقیقات سفر به نام" فوکوس رایت" در سال ۲۰۱۱ حدود ۳۹ درصد از تمام ثبت نامهای آن لاین در منطقه خاورمیانه توسط سایتهای موسوم بهOTA ـ Online Travel Agencies ـ ساخته شده و ارزش ناخالص مالی حاصل از ثبت نام از طریق سایتهای OTA تقریبا نزدیک به دوبرابر از ۳.۱ میلیارد دلار به ۶ میلیارد دلار تا سال ۲۰۱۴ افزایش مییابد.
"رابی ساب" مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای موسسه تراول پورت میگوید:«صنعت سفرآن لاین در خاورمیانه با نرخ بیسابقه ای در حال رشد است . خاورمیانه یکی از مناطق جهان است که سریعترین میزان رشد را از نظر مقصدهای گردشگری و منابع بازار و تجارت دارد و این به معنی توان بالقوه بسیار گستردهای برای سفرهای آن لاین است.»
طبق همین گزارش خطوط هوایی همچنان قدرتمندترین بخش در خدمات سفرآن لاین هستند که به میزان ۶۷ درصد از کل ثبت نامهای آن لاین در سال ۲۰۱۱ را تشکیل میدهند.
اردشیر اروجی – کارشناس گردشگری – در این باره میگوید: « ما در این زمینه بسیار ضعیف عمل میکنیم. زمانی که مسافران ما ساعتها با تاخیر پرواز روبه رو میشوند و هیچ کس پاسخگو نیست چگونه میتوان انتظار داشت که ما سهم مهمی از گردشگری را نصیب خود کنیم. یکی از نکات مهم در سفر دریافت خدمات مناسب و به موقع است. چیزی که در ایران چندان اهمیتی ندارد تا آنجا که گاهی مسافران ساعتها در فرودگاههای کشور سرگردانند بدون آنکه کسی به آها پاسخگو باشد.»
او ادامه میدهد: خرید اینترنتی بلیط هواپیما ، قطار و اتوبوس همیشه با مشکل مواجهه است . زیرا در زمانهای خاص به یکباره با سیل مسافران به یک مقصد خاص روبه رو هستیم اما سرعت اینترنت و به قولی دولت الکترونیکی ما جوابگوی این تعداد مشتری نیست.
از سویی صنعت هتلداری خاورمیانه نیز حدود ۳۲ درصد از کل فعالیتهای سفر آن لاین را در سال ۲۰۱۱ شکل داده و بخش کرایه اتومبیل هم همچنان یک درصد از کل این فعالیتها را در این منطقه در بر میگیرد.
یکی از دلایل میزان کم ثبت نام آن لاین دربخش هتلداری آن است که عمدتا توسط سایتهای OTA انجام میگیرد که در مقایسه با رزو مستقیم با استفاه از وب سایتهای ویژه هتلها، رقم ۵۹درصد را شامل میشود.
به گفته ساب درسال ۲۰۱۱ دو سوم از کل ثبت نامهای آن لاین هتلها در خاورمیانه، از طریق همین سایتهای واسطه صورت گرفته و انتظار میرود این روند همچنان در منطقه ادامه یابد.
طبق همین گزارش براساس جستجوی کاربران محلی ،میزان جستجو و مراجعه به روشهای آن لاین برای پرواز از ابوظبی به مقصدهای مختلف، به میزان ۱۲۰ درصد سالانه افزایش یافته است.
همچنین این میزان رشد برای پرواز از دبی به مقصدهای دیگر به میزان ۱۰۶ درصد افزایش داشته است. جستجوهای اینترنتی برای پرواز به کشور همسایه قطر نیز دو برابر شده و میزان ثبت نام برای عربستان سعودی نیز به میزان ۷۵ درصد افزایش در درردیفهای بعدی جدول سفرهای آن لاین خاورمیانه از مقصد دبی جای دارند.
این در حالی است که در ایران هنگام تعطیلات چند روزه هرگز نمیتوان از طریق اینترنت مکانی را رزرو کرد.
خسرو ایرانپور- دبیر اتحادیه هتلداران – در این باره توضیح میدهد که اکثر هتلها این اقدام را برای مشتریان دایمی خود انجام میدهند اما به دلیل پیک سفرها در یک زمان خاص گاهی برخی هتلها با افزایش بیش از حد مسافران روبه رو میشوند و نمیتوانند ریسک کرده و به ثبت نام اینترنتی و پرداخت بخشی از هزینه و کنسل کردن دوباره آن را بپذیرند.
او براین مطلب صحه میگذارد که همچنان هتلهای ایران حتا در فضای اینترنتی اطلاعات خاصی از نوع ارائه خدمات خود عنوان نمیکنند و بیشتر به یک توضیح مختصر بسنده میکنند درحالی که باید اطلاعاتی در مورد خدمات، راههای دسترسی، اماکن نزدیک جهت خرید سوغاتی، مراکز تفریحی و مسافت آنها از هتل، نوع خدمات آنها برای کودکان، فاصله تا مراکز بهداشتی و داروخانههای شبانه روزی را مطرح کنند .
حال این پرسش مطرح میشود که با توجه به کارشناسان گردشگری اذعان میکنند که آینده سفر در خاورمیانه، آن لاین است. سهم ایران در این بین چیست؟