یک مدرس دانشگاه گفت:اگر شما همین الان به سازمان میراث فرهنگی مراجعه کنید و داده های ساده ای را در حوزه گردشگری بخواهید در اختیار شما قرار نمیگیرد.
به گزارش هنرنیوز،تبلیغات، بازاریابی، برندگردشگری،گردشگران ورودی و خروجی ، تحقیقات در این حوزه از جمله مواردی هستند که این روزها بحث داغ گردشگری است. در این باره با فرشته فاضل بخششی کارشناس گردشگری و مدرس دانشگاه به گفت و گو نشستیم.
هنرنیوز: موضوع دیگری که در تبلیغات مهم است آن است که چه موقع، چه تبلیغی باید کرد. به نظرتان این قانون در تبلیغات ما رعایت میشود؟
از لحاظ تئوری و اجرایی اثبات شده در هر برهه زمانی باید یک نوع تبلیغات را به کار گرفت گاهی شما تبلیغی را به کار میگیرید که فقط مردم را از وجود کالایی آگاه کنید. گاهی میخواهید این آگاهی که در ذهن مردم وجود دارد به آنها کمک کند تا متقاعد شوند محصول شما را بخرند. گاهی به آنها یادآوری میکنید این محصولی را که خریدی و خوب بود باز هم بخر. پس تبلیغات بسته به اینکه ما چه هدفی داشته باشیم، فرق میکند، به همین دلیل دادن یک پیام خوب باعث موفقیت تبلیغات است. اینکه ما میخواهیم چه نوع پیامی را از طریق تبیلغات به مردم بدهیم ، مهم است، بعضی وقتها ما پیامهای خیلی بدی به مردم میدهیم. مثلا به مردم میگوییم عروسیهایتان را ساده برگزار کنید اما تبلیغات تلویزیون مادام توصیه میکند کالای لوکس استفاده کنید. یا می گوییم مادی گری خیلی بد است اما بچهای که هنوز نمیتواند حرف بزند، تبلیغ گنجینه طلا میکند. یا «یکی مال من، یکی مال من» که عملاً تبلیغ میکند اگر از چیزی خوشت آمد میتوانی حق دیگری را نادیده بگیری و آن را تصاحب کنی. اینها تبلیغاتی است که حسنهای اجتماعی را زیر سوال میبرد اما در حوزه گردشگری حتی این تبلیغات بد هم وجود ندارد چون اصلاً تبلیغاتی وجود ندارد که بگوییم خوب است یا بد است. تبلیغات ما یا به شکل بیلبورد است یا بروشور. سایتهای اینترنتی نیز چندان جالب توجه نیست ، یعنی به گونهای نیستند که گردشگر با دیدن آن به سفر در آن منطقه متمایل شود. تبلیغ خوب تبلیغی است که شما را به سمتی ببرد که کاری را انجام دهید به عبارتی متقاعدتان کند اما هیچ مسافری با دیدن این تبلیغات در ایران تحت تاثیر هم قرار نگرفته چه برسد به اینکه انگیزه سفر پیدا کند.
هنرنیوز: برند گردشگری چه فاکتورهای باید داشته باشد؟ آیا در ایران برند گردشگری داریم ؟ آیا لزومی به وجود برند گردشگری احساس میشود؟
نخست آنکه به جای «برند » بگوییم «نام تجاری».طبیعی است. وجود نام تجاری خیلی خوب است.
یکی از کاربردهای نام تجاری آن است که به آن خریدار این امنیت را میدهی کالایی را که میخری، کالای خوبی است، قبلاً مصرف شده و تضمین دارد. پس داشتن یک نام تجاری برای بازاریابی گردشگری ایران خیلی خوب است اما نکته اینجا است که نام تجاری چگونه بدست میآید. یک نام تجاری حاصل ارائه یک محصول به طور مستمر بر اساس تأمین نیازهای مصرف کننده است. اینکه در مصرفکننده اطمینان ایجاد کند .
هنرنیوز: آیا در ایران برند گردشگری داریم ؟ آیا لزومی به وجود برند گردشگری احساس میشود؟
من حتی نمیتوانم بگویم نام تجاری نداریم، چون داده گردشگری وجود ندارد. ما حتی نمیدانیم نظر مردم درباره آژانسهایی که تور میبرند، چیست؟ هیچ تحقیق علمی نداریم که ثابت کند نام فلان آژانس به عنوان برند قابل استفاده است. بنابراین اکثر افراد شاغل در این حوزه از یک برند خارجی استفاده میکنند. یعنی آژانس مربوطه با فلان کشور خارجی صحبت میکند تا آنها اجازه دهند او از نام تجاری آنها استفاده کند. چون خودش که شناخته شده نیست و نتوانسته محصول کاملی ارائه دهد، از یکی دیگر برای این کار کمک میگیرد.
نکته این جا است وقتی شما از برند کسی استفاده میکنید، مجبورید از قوانین آن پیروی کنید . نخست اینکه پولی را باید بایت استفاده از این نام تجاری پرداخت کنید. دوم اینکه مجبورید بر اساس قوانین آنها عمل کنید مثل ستاره در هتل که به هر حال آن هم به نوعی نام تجاری است.
اگر میخواهیم هتل ستارهدار داشته باشیم باید واقعاً از قوانین یک ، دو یا... ستاره پیروی کنیم. نام تجاری هم در صورتی میتواند جا بیفتد که مردم بتوانند به آن اعتماد کنند. کما اینکه ما هتلهای زیادی را در کشور میبینیم که چند ستاره دارند اما خدمات آنها در حد یک یا دو ستاره است.
اگر خدمات شما مناسب باشد چه بخواهید چه نخواهید نام تجاری را کسب خواهید کرد.
هنرنیوز: آیا تا به حال راجع به این موضوع تحقیق شده که مثلاً ایران از نظر گردشگر ورودی چه رنگی است؟
ما در صنعت گردشگری وقتی در مورد گردشگر صحبت میکنیم باید فکر خودمان را بیرون نگه داریم. باید مغز گردشگر در مخیله ما باشد تا بفهمیم چه میخواهد.اما متــأسفانه با سلیقه شخصی خودمان این مهم را بررسی میکنیم. راههای زیادی وجود دارد که شما بفهمید گردشگر ورودی چه کارهایی انجام میدهد ؟ چه توقعاتی دارد؟ آیا راضی هست؟ موقع خروج از ایران انتظاراتش برآورده شده یا نه؟ چه تصویری از ایران در ذهنش وجود دارد؟
هنرنیوز: پس کار علمی درباره گردشگر ورودی انجام نشده است؟
در ایران به طور معمول تحقیقات علمی گردشگری صورت نگرفته است اما از سال 86 فرآیند کار علمی در مقطع کارشناسی ارشد در گردشگری شروع شد. قبل از آن بیشتر در حوزه جغرافیا، اوقات فراغت ،باستانشناسی تحقیقات گردشگری انجام شده بود، حتی در حوزه بازاریابی و بازرگانی، اما از سال86 تقریباً ما پایاننامههایی را داریم که تخصصی به حوزه گردشگری تعلق دارد. این کار آغاز شده اما به صورت خیلی ضعیف. از طرفی تحقیقات علمی در این حوزه زمانبر است و کار آسانی نیست چرا که ما داده های پایه نداریم یعنی اگر شما همین الان به سازمان میراث فرهنگی مراجعه کنید و همین داده ساده را بخواهید در اختیار شما قرار نمیگیرد. در این حالت اگر کسی بخواهد پایاننامه خوبی در گردشگری انجام دهد از ابتدا به ساکن باید تمام اطلاعات را خودش جمعآوری نماید که گاهی از پایان نامه دکتری هم سنگینتر میشود.
مریم اطیابی