اگر رای دادگاه به نفع ما نمیشد؛
کاری می کردم که الواح هخامنشی مثل گلوله آتشین عمل کنند
تاريخ : دوشنبه ۱۵ فروردين ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۳۶
رييس سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری گفت: ما اعلام كرديم اگر قرار به حراج الواح گلی باشد، آنقدر جوسازی میكنيم تا هيچ كس نتواند آنها را بخرد.
به گزارش هنرنیوز،حميد بقايی در نشست امروز (دوشنبه، 15 فروردينماه) در موزه ملی ايران برگزار شد،درباره الواح گلی هخامنشی در شیکاگو ،اظهار کرد: بحث لوحهای گلی هخامنشی در شيكاگو از دو منظر یکی خود الواح و دیگری بحث حقوقی آنها قابل پیگیری است. در بحث حقوقی اين الواح يكسری آثار تاريخی هستند كه ارزش زيادی دارند و حدود 70 سال پيش بهصورت ناشناس از ايران خارج و به دانشگاه شيكاگو برده شدند.
وی افزود :هر بار كه قرار بود، بخشهايی از اين الواح به ايران تحويل داده شود شاهد بودیم يا يكسری خرده الواح يا بخشهايی كه ارزش نداشتند و قابل تحقيق نبودند، به ایران تحویل داده شد.
بقایی با بیان این مطلب که گروهی انفجار رخ داده طی سالیان قبل در آرژانتین را به يكی از گروههای خاورميانه ربط دادند ، افزود: بعد هم گفتند این گروه با ایران در ارتباط بوده،سپس صهيونيستها در اروپا عليه آثار ملس ايران شكايت كردند و گفتند، الواح گلس هخامنشي را حراج كنيد و پول آن را به بازماندگان بدهيد.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: اين يك ظلم در حق آثار ملی و فرهنگی ايران بود. یک اتفاقی در یک گوشه از دنیا افتاده که مشخص نیست کار چه گروهی است بعد آن را به عدهای نسبت میدهند و میگویند چون ایران با آنها رابطه دارد پس در یک کشور دیگر برای آثار ملی ایران حکم بگیریم .در هر صورت، اين منطق صهيونيستهاست كه هر كاری دلشان میخواهد انجام میدهند و حتی تاريخ را دستكاری میكنند.
وی بیان کرد : با اين قضيه، ايران وكيل گرفت و شكايت كرد. بسياری از افراد گفتند، اين كار نتيجه ندارد، ولی ما مكلف به انجام وظيفه بوديم، شكايتها پيگيری شد و تا مدتها، آنها با كلمات بازی میكردند تا اينكه سال گذشته، وكيل پرونده به ايران آمد و نامهای بر اين اصل كه آثار تاريخی ـ فرهنگي هيچ كشوری به هيچ عنوان نبايد توقيف شود، تهيه شد.
بقایی ضمن تاکید براینکه اين اصل را دادستانی آمريكا نيز تأييد كرده ، اظهار کرد: فقط بايد دادگاه برای نتيجه نهايی تشكيل میشد، ولی يك لابی صهيونيست سبب میشد كه دادگاه به تعويق بيفتد.
وی ادامه داد: در اين زمان ما اعلام كرديم اگر قرار به حراج الواح گلی باشد، مانند بحث سرستون هخامنشی عمل میكنيم. گفتيم در حراج الواح اینقدرجوسازی میكنيم تا هيچ كسی نتواند آنها را بخرد. مانند حراج سرستون هخامنشی که NGOها و ايرانیها را جمع كرديم تا در سالن حراجی شلوغ كنند كه اين اموال فرهنگی مربوط به ايران است و نتيجهاش اين بود كه مشخص نشد چه كسی سرستون هخامنشی را خريد.
رییس سازمان میراث فرهنگی گفت : اگر قرار به حراج الواح میشد، اين كار را میكرديم کاری می کردیم این الواح مانند گلوله آتشین عمل کنند . به لطف الهی خوشبختانه با برگزاری دادگاه، رأی به نفع ما صادر شد. هرچند اكنون برای رسيدن به نتيجه نهايی شايد باید زمان زيادی سپری شود، ولی اصل، نتيجه دلخواه ايران بود بتوانيم الواح هخامنشی را به كشور برگردانيم. اگر رأی ديگری برای الواح گلی هخامنشی صادر میشد، قطعا حادثه بدی برای مردم کشور ما بود.
وی تصریح کرد : موزه ملی ايران موظف به پيگيری پرونده الواح گلی هخامنشی است. اكنون اعلام میكنم كه پس از شكايتها و پيگيريهايی كه توسط ايران برای حراج اموال فرهنگي ـ تاريخي ايران در كشورهای ديگر انجام شده است، در شرايطی هستيم كه ديگر هيچ خبری از حراجیها نيست و كسی جرأت نمیكند خبر هيچ حراجی از اشیاءایرانی را به صورت علنی روی سايت يا در روزنامه خود عنوان كند، چون ما اعلام كرديم كه شكايت میكنيم.
این مقام مسئول تاکید کرد: ميراث فرهنگی به همه مربوط است، همه ايرانيان در قبال ميراث فرهنگی مسؤولاند. اميدواريم بتوانيم بانك اطلاعاتی اشيای تاريخی را كه بهصورت رسمی و غيررسمی در ديگر كشورها وجود دارد و موزه ملی ايران نيز در حال جمعآوری آن است، بهزودی رونمايی كنيم.