چشمه «برم» هم مشمول طرح های کارشناسی گردشگری شد!
چشمه «برم» یکی از جاذبه های گردشگری استان چهارمحال و بختیاری؛
چشمه «برم» هم مشمول طرح های کارشناسی گردشگری شد!
 
تاريخ : دوشنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۲:۳۰
در حالی شهرداری و اداره میراث فرهنگی لردگان تصمیم به سنگچین کردن چشمه «برم» گرفته اند که فعالان محیط زیست نگران آسیب رسیدن به محل زایش چشمه و کم آبی آن هستند.



به گزارش هنرنیوز،چشمه «برم» یکی از مشهورترین و پرآب ترین چشمه های استان چهارمحال و بختیاری است که در کنار قلعه ای باستانی و مربوط به لر بزرگ ( قلعه ی باستانی کنار چشمه که بر همه ی دشت اشراف داشت و قرن ها دوام آورده بود، ودر یک روز تمام آن را تخریب کردند و به جای آن اداره ی فرهنگ و ارشاد را بنا نهاده اند)؛ در مرکز شهر لردگان از دل زمین می‌جوشد و بالا می آید. وجود این چشمه زمانی پراهمیت می‌شود که بدانیم لردگان جنوبی ترین شهر استان چهارمحال و بختیاری همواره مرکز داد و ستد روستاییان و عشایر در طول تاریخ بختیاری بوده و در واقع منشا وجود زندگی در این منطقه از ابتدا چشمه برم بوده است .

متوسط آب این چشمه 2300 تا 2400 لیتر در ثانیه است و یکی از سرشاخه های کارون بزرگ محسوب می شود، حتی در سالهای خشکسالی که چشمه‌های دیگر مانند چشمه ی میلاس، تنگ کلوره، ارمند، کرف و چشمه های کوه ریگ هم خکشده اند ،دبی آن کمتر از 1500 لیتر در ثانیه نشده است و تقریبا حدود 2 هزار هکتار زمین کشاورزی توسط آب این چشمه سیراب می‌شود.

چشمه برم علاوه بر آبدهی بالا و دائمی اش، به دلیل چشم‌اندازهای جذاب و برکه‌ پرآب یکی از ظرفیت‌های گردشگری شهر لردگان محسوب می‌شود اما این پتانسیل همواره با بی تدبیری مدیران مسوول در معرض خطر قرار داشته است .

در دوران بعد از انقلاب ابتدا دیوار بتنی - سنگی دور تا دور دریچه چشمه ایجاد می شود تا حریم چشمه را از تجاوزهای بیشتر حفظ کند.اما همزمان با آن حوضچه‌ای در کنار چشمه به شیوه غیر اصولی و غیر بهداشتی احداث می‌شود که گل و لای و لجن فراوانی در ته آن جای گرفته و آلودگیهای ناشی از آن و شنای کودکان به آب چشمه نفوذ می‌کند . آب این چشمه که زمانی در ردیف گواراترین آب های ایران بود، هم اکنون به شدت آلوده است.

در زمان یکی دیگر از شهرداران یکی از تپه های باستانی اطراف چشمه را تخریب نموده و با کامیون خاک و سنگ آن را به درون دریاچه چشمه ریختند تا یک راه خاکی از خشکی به جزیره درون دریاچه ایجاد کنند. این جاده مساحت بسیار زیادی از دریاچه را اشغال کرد و مسیر آب را هم منحرف و یکی از انشعابات دریاچه را که ایستگاه غاز ها و مرغابی های وحشی سیبری بود نابود کرد.

شهردار بعدی به بهانه جلب توریست تعداد زیادی غاز و مرغابی غیر بومی به دریاچه آورد که در عرض چندماه این مهمانان ناخوانده به علت عدم تناسب با اکوسیستم ، حیات وحش آن را با خطر جدی مواجه کردند و جالب آنکه خود نیز دوام نیاوردند.

شهردار بعدی یک روز در عین ناباوری تمام قلعه باستانی به یادگارمانده از روزگاران قدیم بر کرانه دریاچه چشمه برم را تخریب و به جای آن اداره ارشاد اسلامی کنونی را بنا کرد.

در حالی که انباشت زباله های فراوان در این برکه، همواره اسباب نگرانی دوستداران و فعالان محیط زیست منطقه را فراهم کرده ،در آخرین اقدام سازمان میراث فرهنگی استان چهار محال و بختیاری طرحی را برای افزایش ایمنی چشمه برم و زیبا سازی اطراف آن برای جلب توریست ارائه کرده است. طبق این طرح که با همکاری شهرداری اجرا می‌شود ،دور تا دور محیط دریاچه را با سنگ های بزرگ تزئین نموده و سطح شیبدار در تمام حاشیه دریاچه احداث خواهد شد تا از وسعت و حجم آن برکه جوشان کم شود و با بالا آمدن سطح آب بر زیبایی و جذابیتهای دیداری آن افزوده گردد.

دوستداران محیط زیست معتقدند اجرای این طرح حداقل 3 متر از حاشیه دور دریاچه را اشغال خواهد کرد و احتمال آسیب رسانی به محل های زایش چشمه نیز که در کناره‌های دریاچه قرار دارند، را به دنبال دارد که این امر خود ممکن است کاهش آب چشمه را در پی داشته باشد.

در حال حاضر برخی دوستداران محیط زیست و تعدادی از کشاورزان منطقه با امضاء تومار به فرمانداری و شهرداری لردگان مراجعه کرده و این عملیات سنگ چینی را غیر کارشناسی دانسته و خواستار توقف ادامه عملیات شده اند.













کد خبر: 30677
Share/Save/Bookmark