«راهنمای نقشههای تاریخی تهران» انتشار یافت
کتاب «راهنمای نقشههای تاریخی تهران» با معرفی هشت نقشهی تاریخی شهر تهران توسط رضا شیرازیان منتشر شد.
تاريخ : يکشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۵۴
به گزارش هنرنیوز، این کتاب به معرفی هشت نقشهی تاریخی شهر تهران پرداخته و شش مورد از این نقشهها را از سال ۱۲۰۵ تا ۱۳۰۹ خورشیدی مورد بررسی قرار داده است، همچنین همهی عناوین درجشده در این شش نقشه و حاشیهی آنها قرائت، فهرست و ارائه شده است و کلیهی اماکن روی نقشهها بر اساس همان نقشه آدرسدهی و اسامی امروزی معابر و کوچهها نیز در آن آورده شده است.
از ویژگیهای مهم این کتاب میتوان به معرفی کامل نقشهی خیابانکشیشده در سال ۱۳۰۹ خورشیدی «اولین طرح توسعه تهران در دوره پهلوی اول» اشاره کرد، همچنین فهرست نام اشخاص در پایان کتاب میتواند کمکی برای جستوجوی راحتتر اماکن منتسب به اشخاص در هر یک از این شش نقشه باشد.
در پایان این کتاب که با حمایت قطب علمی طراحی شهری در بافتهای تاریخی دانشگاه شهید بهشتی و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری توسط انتشارات دستان به چاپ رسیده، برخی عناوین، مناسب و مشاغل نامأنوس درجشده در نقشهها از لغتنامهها استخراج و ارائه شده است.
بنا بر اعلام، این کتاب برای مطالعات تاریخ شهری و تاریخ اجتماعی - سیاسی شهر تهران بیشترین کاربرد را دارد و هدف از چاپ آن امکان راحتتر دسترسی پژوهشگران به محتوای نقشهها و موقیعت جغرافیایی اماکن است.
در پشت جلد این کتاب نیز دربارهی شکلگیری تهران، ساخت حصار در دور این شهر و توسعه و تغییراتی که در دوران پادشاهان مختلف صورت گرفته، مطالبی آورده شده است.
در بخشی از آن آمده است: «هر چند تاریخ دقیقی از آغاز شکلگیری تهران به عنوان یک شهر در دست نیست، اما ساخت حصار تهران در سال ۹۶۱ هجری قمری به دستور شاه طهماسب صفوی را میتوان نقطهی عطفی در شکلگیری هستهی تهران امروزی در نظر گرفت. این حصار به طول یک فرسخ (۶ کیلومتر) با ۱۱۴ برج به تعداد سورههای قرآن و چهار دروازه بنا شد و به «حصار شاه طهماسبی» معروف شد. توسعه و تغییرات تهران در دورهی شاه عباس و سایر شاهان صفوی از جمله شاه سلیمان و پس از آن نادرشاه افشار و کریمخان زند در محدودهی حصار شاه طهماسبی باقی ماند.»