مشكلات تشكلهاي غيردولتي در نشست دو روزه يزد بررسي شد
نبود بودجه و امكانات اوليه براي فعاليت انجمن هاي دوستدار ميراث فرهنگي
 
تاريخ : يکشنبه ۲۸ شهريور ۱۳۸۹ ساعت ۱۹:۰۲
نبود بودجه، امکانات و عدم تعريف صحيح از فعاليت انجمنها در بين اذهان عمومي و دولت از جمله مشکلات انجمنهای دوستدار میراث فرهنگی است که در نخستين گردهمایی تشکلهای غیردولتی در شهر یزد مطرح شد.



به گزارش «هنرنيوز» انجمن های دوستدار میراث فرهنگی در استانهای کشور از روز 25 تا 26 شهریور در یزد به میزبانی انجمنهای میراث فرهنگی خشت خام يزد و چارسوق كوير اردكان گرد هم آمدند تا به بررسي مشكلات و معضلات سمن هاي دوستدار ميراث فرهنگي كشور بپردازند.

در نشست روز نخست بر هويت ايراني ، من پارسي و چگونگي حفظ و احيا آن تاكيد شد.همچنين مطرح شد آنچه هويت ايراني را مي سازد، آن شكلي از زندگي است كه مردم باور دارند و با آن دوران خود را سپري مي‌كنند. پس همانطور كه افراد جامعه ما وارث ابن سينا و فردوسي هستند ، مسئول خطاهاي خود نيز هستند .

در اين جلسه باز تعريف هويت ايراني به دو دسته تقسيم بندي شد يكي پيش گرفتن راهي كه تركيه دنبال كرد يعني نفي هويت و رفتن به دنبال مدرنيته و ديگري حفظ و احيا خاطره مشترك نيرومندي به معناي هويت و فرهنگ كه بايد به آن تكيه كرد و بعنوان يك اندوخته معنوي از آن دفاع نمود.

همچنين بقاياي هويت ايراني منوط به باز تعريف من ايراني ارزيابي شد كه نقطه ظهور من ايراني،خود من‌ها بوده و هيچ نهادي نمي‌تواند من توليد كند.

در اين جلسه عنوان شد من يا سوژه همان من ايراني است كه راه باز تعريف آن شناخته پوسته قديمي و پوست اندازي جديد است . همچنين عنوان شد بايد من ايراني به گونه‌اي تعريف شود كه همه اقوام ، زبانهاي قومي و اديان ايراني را در بر گيرد و با ارجاع به تماميت ايران پيش و پس از اسلام من جديد ايراني شكل بگيرد. سرلوحه اين كار نيز تدوين مجموعه قواعد اخلاقي ، پايبندي به آن و شكل گيري مني شادتر ، سر زنده‌تر و سرمشق ديگران است كه طي آن من ايراني باقي مي ماند.

در اين جلسه به وجود 150 تشكل غير دولتي ميراث فرهنگي در كشور اشاره شد كه تعداد زيادي از آنها به دليل مشكلات مختلف فعاليت كمي داشته و يا بسياري از آنها در آستانه تعطيلي قرار دارند.

همچنين یکی از مشکلات اصلي فعالیت انجمن‌ها دخالت سازمانهای دولتی در فعالیت انجمن‌ها ارزيابي شدكههمين امر موجب جلوگيري از برخي فعاليت هاي انجمن ها مي شود .همچنين از وجود خانه‌هاي مردم بر رو يا كنار حريم آثار تاريخي بعنوان يكي از مشكلاتي كه كار حفاظت از آثار تارخي را دشوار مي كند، نام برده شد.

نبود امکانات اولیه و بودجه برای انجام کارهای انجمن از ديگر مشكلات اين سمن‌ها بود. برخي از آنها معتقد بودند تا كنون فكري براي حل مشكل مکان یا هزینه های جاری برای فعالیتهای مستمر انجمن ها نشده است.

در اين نشست به نبود اداره میراث فرهنگی در شهر اهواز و برعهده گرفتن وظايف آن از سوي انجمن‌هاي دوستدارميراث فرهنگي خوزستان اشاره شد كه به جای ميراث فرهنگي وظايفي را كه برعهده اين سازمان بوده و با قراردادهاي مالي كلان انجام مي دهد ، انجمن ها برعهده گرفته اند. به گفته اين دوستداران ميراث امسال انجمن هاي خوزستان هيچ سهمي از اعتبارات ميراث فرهنگي خوزستان نداشتند.

در ادامه اين جلسه توقعاتي كه از انجمن ها بايد داشت محل بحث و گفت وگو قرار گرفت و برضرورت مشخص شدن جايگاه انجمن ها در حوزه ميراث فرهنگي براي اعضا و سازمانهاي دولتي تاكيد شد.

همچنين نبود يك باور و اعتقاد جمعي بين عامه مردم از فعاليت سمن ها از ديگر مشكلات مطرح شده در اين نشست آسيب شناسي بود. به اعتقاد برخي از حاضران درجلسه انجمن هاي مردم نهاد بايد وظيفه هدايت جامعه را برعهده بگيرند.آنها فعاليت انجمن هاي مذهبي را گواه اين مهم مي دانستند. اين انجمنهاي مذهبي به صورت خودجوش در بين مردم شكل گرفته و هزينه آن از سوي مردم تامين مي‌شود .آنها مذهب را دغدغه اصلي مردم مي‌دانند و برضرورت ايجاد دغدغه ميراث فرهنگي ميان مردم براي شكل گيري تشكلهاي خودجوشي مانند تشكل‌هاي مذهبي تاكيد كردند.

همچنين مطرح شد انجمن عيردولتي،مخالف دولت نيستند و حمايت دولتي تنها منوط به اختصاص بودجه به انجمن ها نيست و بايد اين تصور كه انجمن ها فعاليتي مخالف دولت انجام مي دهند از بين برود . NGOها مدافع مردم دربرابر دولتند و با همكاري مردم و دولت به بررسي آسيبهاي اجتماعي قابل درك مي‌پردازند. آنها راه حل رفع اين مشكل را تعريف دقيق انجمنها و بيان توقعاتي كه از انجمن‌ها مي رود،دانستند.

بحث تركيب سني انجمن هاي عضو سازمان ملي جوانان و تعيين حداقل و حداكثر سن از ديگر موضوعات مطرح شده در اين نشست بود. اين امر سبب بروز برخي از مشكلات جهت عضوگيري براي انجمنها شده است . اعتقاد برخي بر اين بود كه انجمنها بايد با تركيب سني متفاوت و از اقشار مختلف جامعه فارغ از تعيين سن خاص به فعاليت بپردازند .

در اين جلسه مطرح شد رابطه با سازمانهاي دولتي بايد بدون اتكا به آنها و همراه با استقلال مالي باشد و انجمن ها خود داراي جا و مكاني مشخص باشند.

همچنين از آموزش و ارتقاي سطح آگاهي اعضاي انجمنهاي دوستدار ميراث فرهنگي به عنوان يكي از ضرورتهاي اصلي درحوزه فعاليت انجمنها ياد شد. نداشتن اطلاعات كافي برخي از اعضا در بسياري از حوزه هاي ميراث فرهنگي سبب مي‌شود اين اعضا نتوانند وظيفه آگاهي مردم را برعهده گيرند كه اين مطلب از دغدغه هاي اصلي ميراث دوستان بود.

همچنين ايمان داشتن به فعاليتهاي انجمن ها،‌دلسرد نشدن و شناخت وظايف از ديگر موارد مورد توجه انجمن‌ها در اين نشست بود.

در ادامه تعيين اهداف كوتاه و بلند مدت ، ايجاد يك شبكه گسترده كه وظيفه ارتباط با انجمنها و مردم را برعهده بگيرد ، همچنين لزوم فرهنگسازي و تعريف ارزش و جايگاه NGOها از موارد مورد تاييد بود.

همچنين در اين آسيب شناسي از تبديل كردن انجمن هاي دوستدار ميراث فرهنگي به بنگاههاي اقتصادي سازمانهاي دولتي سخن به ميان آمد و پيشنهاد شد با پرداخت حق عضويت اعضاي انجمن ها علاوه برعدم اتكا به دولت مشكلات مالي انجمن ها حل شود.



کد خبر: 16989
Share/Save/Bookmark