مجموعه تاریخی فرهنگی نیاوران به مناسبت روز جهانی صنایع دستی اقدام به برگزاری جشنواره با محتوای مشبک کاری، بافت و مرمت بافتههای سنتی عشایر و برپایی نمایشگاه عکس ، زیورآلات ترکمن، نمایش بافتههای قرن 13 ه.ق برای نخستین بار و رونمایی از یک نسخه چاپی قرآن کریم نموده است.
به گزارش هنرنیوز، به مناسبت روز جهانی صنایع دستی نمایشگاهی از بافتههای قرن 13 و دوره معاصر، بافت شهرهایی همچو کرمان، اصفهان، کشمیر و غیره از آثار کاخ صاحبقرانیه برای نسختین بار در موزه جهاننما به نمایش گذاشته شده است.این بافته ها شامل پته دوزی ، گلابتون دوزی ، زری دوزی به شکل خورشید خانم، انواع رومیزیهای زری و ترمه با گلهای مروارید، پرده زربفت با اشکالی از شاهنامه فردوسی و کتیبههای کوفی و نستعلیق، کوسن، عصا ، شنل و غیره اشاره کرد.
هنگامه كريمی ـ سرپرست موزهی جهاننما ـ در پاسخ به پرسشی درباره اینکه چرا تاریخ برخی از بافتهها ذکر نشده، گفت: بعضی آثار ارائهشده در اين نمايشگاه بهدليل اينكه تازه تحويل گرفته شدهاند، هنوز كارشناسی نشدهاند. به همين دليل، تاريخ درستی را در معرفی آنها نمیتوان بيان كرد.
وی افزود :اين آثار به موزهی هنرهای تزيينی تعلق دارند و بهخاطر فعال نبودن اين موزه، امين اموال آنها، اين آثار را به نياوران تحويل داده است. همچنین اين بافتهها 10 سال است كه در مخزن موزهی صاحبقرانيه نگهداری میشوند.
اين بافتهها برای يك هفته جايگزين تابلوها و اشياي حجمی موزهی جهاننما شدهاند و در ويترينهای شيشهيی نگهداری میشوند و برخی از آنها نيز بهصورت تابلو از ديوار آويخته شدهاند.
كريمي دربارهی نحوه نگهداری این بافتهها در مخزن توضیح داد: اين بافتهها به به حالت تابلو و طبقهبندیشده در مخزن نگهداری میشوند.
در ادامه، نمايشگاه گروهی دانشجويان صنايع دستی شامل مينياتور، نگارگری، نقاشی روی بلور، معرق و منبت در بخشی از كاخ صاحبقرانيه افتتاح شد.
پرستو حدادی، هنرمند مینیاتور کار ، مریم سمرقندیان و خانم کریمی ، هنرمند معرق کار و خانم حسینی هنرمند طراحی و نقاشی سنتی روی شیشه و مینا کاری و طراحی روی چینی و بلور با آثارشان در این نمایشگاه حضور دارند
فرزانه عمادی ـ رييس كاخ موزهيی صاحبقرانيه ـ دربارهی اين نمايشگاه گفت: آثار نمايش دادهشده به دورهی معاصر متعلق هستند، ولی از آثار گذشتگان الهام گرفته شدهاند.
وی همچنین از برپایی نمايشگاههای گروهی يا انفرادی برای دانشجويان رشتهی صنايع دستی خبرداد.
در ادامه این مراسم در كوشك احمدشاهي از نمايشگاه شامل كفپوشهای ايرانی ازمجموعهی شخصی شعله جليلي رونمایی شد.
بهرامیان- مسوول کوشک احمد شاهی- با اشاره به اینکه جليلی اين كفپوشها را در هشت سال گذشته از سراسر ايران جمعآوری كرده خاطرنشان کرد : این مجموعه شامل 200 جفت كفش اصيل ايرانی است. در اين نمايشگاه میتوان نمونهای از قديمیترين كفشهای ايراني را با قدمت 5500 سال ديد.
وی تشریح کرد: اين كفپوشها به 100 سال اخير مربوط هستند و با توجه به اقليمهای مختلف جمعآوری شدهاند.
جلیلی صاحب این مجموعه نیز در ادامه یادآور شد :برای تهیه این مجموعه 8 سال زمان صرف کرده است و به کار تحقیقاتی پرداخته است .
وی ادامه داد: در بازديدی كه از موزههای كفش 14 كشور داشتم، بهجز يك جفت كفش ساغری از دوره قاجار ايران در موزهای در انگلیس هيچ نمونهای نديدم. اميدوارم بتوانم روزی اين پاپوشهای سنتی را ثبت جهانی كنم.
جلیلی کفشها را برا اساس طبقه بندی اقلیمی به سه دسته تقسیم کرد و گفت : قسمت شمالی کشور بیشتر از چرم شامل چرم بز،کل، گوسفند، گاوو گاومیش و...مثل چاروق و چموش، دسته دوم پاپوشهایی که از الیاف گیاهی مانند کنف، برگ درخت خرماو پنبه تهیه میشوند ( انواع گیوهها با تنوع بافت فوقالعاده از جنس پنبههستند) و بیشتر در قسمت مرکزی کاربرد دارند مثل گیوه ، تخت آجیده ، تخت چرم همچنین در قسمت جنوبی بیشتر پایپوشهایی از جنس الیاف گیاهان بومی و چوب مثل شال سواس و کبکاباستفاده میشوند.
نمایشگاه زیورآلات ترکمن در کاخ اختصاصی نیاوران
آفرين امامی- مسوول کاخ اختصاصی نیاوران- درباره این نمایشگاه گفت : برای نخستينبار زيورآلات جمعآوری شده در دورهی پهلوی كه پيش از اين در مخزن اين كاخ نگهداری میشدند، به نمايش گذاشته شدند.
وی دربارهی شرايط نگهداری از اين زيورآلات در مخزن، گفت: ما واحد مرمت داريم كه مسؤول آن گاهی برای پاكسازی و مرمت اين آثار مراجعه میكند، به همين دليل، نگرانی وجود ندارد.
امامی دربارهی كارشناسی تاريخی زيورآلات نیز بیان کرد: يك مرحلهی كارشناسی انجام شده است، ولی هنوز جای كارشناسی بيشتر وجود دارد. ما قطعا اين نمايشگاه را بار ديگر تكرار میكنيم، چون محصولات بيشتری برای نمايش داريم كه محدوديت فضا اين اجازه را نمیداد. امیدواریم بتوانیم از این به بعد كاری یكنيم كه در مخزن كاخ، اثری نباشد كه تا كنون مردم آن را نديده باشند.
رونمایی قرآن نفیس کتابخانه اختصاصی
در این مراسم پروانه احمدی مسوول کتابخانه کاخ نیاوران درباره رونمایی قرآن نفیس کتابخانه اختصاصی گفت:نسخه چاپی قرآن کریم به رسم العثمانی شهیر ، مصحف مصطفی الحلبی و کتابت علی محمد الصباغ است . تاریخ کتابت آن 1314 ه.ش و در ابعاد 36.5*27 سانتی متر است.
وی افزود : طرح روی جلد آن مسجد الاقصی با حاشیه گل برجسته، تزئینات منبت مشبک و معرق روی صدف است. این قرآن داخل یک جعبه چوبی است که روی در جعبه معرق کاری شده و دور تا دور منبت با نقوش اسلیمی و ختایی شده و هدیه کانون کار آموزی خراسان به خانواده پهلوی بوده است
در اين مراسم قرار بود، حسن محسنی -سرپرست مجموعههای فرهنگی ـ تاريخی نياوران و سعدآباد -حضور داشته باشد كه بهدليل حضور او در نهاد رياست جمهوری، اين مراسم با حضور مدیر روابط عمومی و مسوولین كاخ ـ موزههای مجموعهی نياوران برگزار شد.