بورس فروش آثار در كيش برای آثار هنری است نه آثار عتیقه // کسانی از داخل کشور به صهیونیستها اطلاعات می‌دادند
گزارش هنرنیوز از نخستین نشست سازمان میراث فرهنگی در سال جدید؛/1
بورس فروش آثار در كيش برای آثار هنری است نه آثار عتیقه // کسانی از داخل کشور به صهیونیستها اطلاعات می‌دادند
 
تاريخ : دوشنبه ۱۵ فروردين ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۳۸
رييس سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری گفت: بورس کیش برای آثار تاريخی و عتيقه نيست، اين بحث پيش از این اشتباه مطرح شده بود.

به گزارش هنرنیوز، در نشست رسانه‌يی كه امروز (دوشنبه، 15 فروردين‌ماه) در موزه‌ ملی ايران با حضور رییس سازمان میراث فرهنگی، معاون گردشگری و رییس موزه ملی برگزار شد،مسولان مربوطه به سوالات خبرنگاران درباره آخرین وضعیت گل نوشته های هخامنشی و منشور کوروش و وضعیت سفرهای نوروزی پاسخ دادند.

رييس سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اين‌كه آيا برگرداندن پرونده‌ الواح گلی هخامنشي از دادگاه استيناف به دادگاه بدوی، تهديدی برای تغيير رأی دادگاه نيست؟ گفت: دادگاه بدوی فقط مكلف به اجرای رأی است و نمی‌تواند رأی ديگری صادر كند، فقط ممكن است برای اجرای رأی، يك پروسه‌ زمانی طولانی در پيش داشته باشيم كه بايد برای آن صبر كنيم.



آزاده اردكانی نیز در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی اين‌كه آيا الواح امانت داده‌شده توسط ايران به كشور آلمان بازگردانده شده‌اند؟ گفت: عمده‌ مسأله‌ ما اكنون به الواح شيكاگو مربوط است و بقيه‌ الواح پس از پژوهش به موزه‌ ملي ايران برگردانده شده‌اند. درباره‌ آلمان نيز يك پروژه‌ بلندمدت در حال انجام است و در واقع، پژوهشی درباره‌ تاريخ ايران انجام می‌شود.

مدیر کل موزه ملی گفت :الواحی كه اكنون در موزه‌ ملی ايران به زبان‌های باستانی مختلف وجود دارند، زبان‌شناسان و متخصصان خود را میخواهند و يكی از دلايل امانت دادن الواح به شيكاگو نيز همين مسأله بود كه ما متخصصان آن را در كشور نداشتيم. اكنون نيز در برخی زمينه‌ها از کمبود متخصصین زبانشناس مثل اکدی ، آشوری و... رنج می‌بريم.

در ادامه، بقايی تاکید كرد: سياست ما از اين پس، اين است كه هيچ چيزی را از كشور خارج نمی‌كنيم و هر كسی می‌خواهد كار كند، بايد به ايران بيايد. در اين راستا، دانشگاه‌ها را هم فعال می‌كنيم.

وی در پاسخ به پرسشی درباره‌ اين‌كه آيا نتايج تحقيقات انجام‌شده طی 70 سال درباره‌ الواح هخامنشي در شيكاگو به ايران داده می‌شود و آيا ايران قصد دارد برای آثار تاريخي خود در كشورهای ديگر اقدامی انجام دهد؟ گفت: روند حقوقی درباره‌ الواح هخامنشی در شيكاگو از اينجا به بعد آغاز می‌شود. مهم اين است كه اكنون ديگر از نظر حقوقی مانعی براي برگرداندن الواح وجود ندارد.

این مقام مسئول شكايت‌ها درباره‌ آثار تاريخی ديگر را منوط به تنظيم بانك اطلاعاتی دانست و گفت : بسياری از این آثار زمانی از كشور خارج شده‌اند كه قانون خروج 50 درصد اشيای كشف‌شده، توسط هيأت‌های خارجی اعمال می‌شد.

اردکانی نیز درباره‌ بررسی الواح هخامنشی در شيكاگو اظهار کرد: دانشگاه شيكاگو چند سری از ترجمه‌ها را به‌صورت عمومی منتشر كرده، ولی از چند سال پيش، نتيجه‌ تحقيقات منتشر نشده است.

همچنین حميد بقايي با اشاره به نشستی كه در كشور مصر با موضوع استرداد اشيای تاريخی برگزار شد، گفت: از وقتی به مصر سفر داشتيم، به زاهی هاواس ـ وزير آثار تاريخی مصر ـ گفتم كه شما جلسه‌ای در ‌اين‌باره برگزار كرديد، ولی ما را دعوت نكرديد. او نيز توضيح داد كه ما دعوت كرديم، اما بخش اطلاعاتی -امنيتی مصر اين دعوت را قبول نكردند. با اين حال، پيشنهاد كرديم كه جلسه‌ بعدی در تهران برگزار شود، زيرا هر دو كشور در بخش سرقت اشيای تاريخی مشكلات مشابهی دارند.

شهباز يزدانی "معاون گردشگری" در ادامه توضیح داد: همايش دومی كه زاهی هاواس برای بازپس‌گيری اشيای تاريخی اعلام كرده بود، به اواخر فروردين مربوط باز می‌گشت و برای موزه‌ ملی ايران نيز دعوت‌نامه‌ای فرستاده بودند؛ اما اين مسأله به حوادث اخير در مصر برخورد كرد.

بقايی در پاسخ به پرسشی درباره‌ آخرین وضعیت ايجاد بورس فروش اشیاء تاریخی در كيش، گفت: اين بورس برای آثار تاريخی و عتيقه نيست، پيش از اين، بحث اشتباه مطرح شده بود. اين بورس به آثار هنری مربوط می‌شود و هر چيزی را نيز شامل نمی‌شود. مكان آن در كيش آماده شده است و منتظر سرمايه‌گذار هستيم.

وی درپاسخ به سوال خبرنگار هنرنیوز مبنی بر نقش سازمان‌های مردم‌نهاد در بازگرداندن الواح هخامنشی و ارسال نامه‌ای از سوی آنها به سفارت سوئیس حافظ منافع آمریکا در ایران گفت: به‌جز يكی دو نفر ايرانی مقيم آمريكا هيچ كسی به ما كمك نكرده است و نوشته يكی دو نامه نيز هنر نمی‌شود. ما اعلام كرديم هر كسی از نظر حقوقی می‌تواند كاری انجام دهد، بگويد. حالا که کار به فرجام رسیده همه مدعی‌اند.

بقایی همچنین گفت : گروهی از کارشناسان ایرانی سالها روی این گل نوشته‌ها تحقیق می کردند و کنار آنها خوابیده‌اند.چه کسی صهیونیست‌ها را از ارزش این گل‌نوشته‌ها خبردارکرده؟ چه کسی تعداد و قیمت آنها را اعلام کرده است؟

او به گذشت 30 سال از آغاز انقلاب اسلامي و تلاش برخی افراد برای مصادره‌ الواح هخامنشی اشاره کرد و تاکید کرد : معتقدم شايد برخی افراد از داخل كشور اطلاعات مربوط به اين موضوع را منتشر می‌كردند كه البته دلايل فنی آن را نمی‌گويم؛ ولی به اين اشاره می‌كنم كه صهيونيست‌ها ممكن است در اين الواح به اطلاعاتی درباره‌ فلسطين دست پيدا كنند.

این مقام مسئول اذعان کرد: صهیونیست‌ها به دنبال یکسری پیش‌داوری‌ها در مورد قوم یهود هستندو حتی حاضرند تاریخ را تغییر دهند.

بقایی خاطرنشان کرد: در اين بخش، هيچ كس به ما كمك نكرد، به‌جز چند نفر ی كه در آمريكا بودند و بيشتر در رشته‌ حقوقی فعاليت می‌كردند. اگر هم كسی در اين‌باره مدعی باشد، حرف باطلی است.

در ادامه، هنرنیوز پرسش دیگری را مطرح کرد که با وجود کمبود یا نبود كارشناسان متخصص زبان‌های باستانی در كشور، و با توجه به اینکه دكتر ارفعی چند جلد كتاب درباره گل نوشته‌های هخامنشی دارد که برای چاپ آنها به حدود 60ميليون تومان بودجه نياز است، آیا موزه‌ ملی حاضر به انجام اقدامی در این زمینه هست؟

اردکانی در این زمینه اظهار کرد: آقای ارفعی قابل تقدير است، ولی مشكل ما به يك زبان خاص مربوط نمی‌شود. زبان‌های باستانی تعداد زيادی هستند و ما درباره‌ ديگر زبان‌ها، كارشناسان كمی را داريم كه بتوانند نقش استاد را بازی كنند.

در پایان حميد بقايی درپاسخ به پرسشی مبنی برانتشار اخباری در رسانه ها مربوط به ممنوع‌الورود شدن برخی باستان‌شناسان به موزه‌ ملی ايران به خبرنگاری که این پرسش را مطرح کرده بود گفت: با شما شوخی كرده‌اند.

کد خبر: 25205
Share/Save/Bookmark