وابستگی معیشتی، کشت دیم و تأمین سوخت از عوامل اصلی تخریب جنگل‌های دنا هستند
یک کارشناس منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با هنرنیوز؛
وابستگی معیشتی، کشت دیم و تأمین سوخت از عوامل اصلی تخریب جنگل‌های دنا هستند
 
تاريخ : دوشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۶:۰۸
یک کارشناس منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری گفت: طبق تحقیقات انجام شده به خاطر وضعیت بحرانی زاگرس، ارتفاع درختان از 15 متر به 12متر رسیده است .



مهندس هومان خاکپور- فعال منابع طبیعی و محیط زیست- در گفت و گو با هنرنیوز مهمترین عامل آسیب جنگل‌های دنا را وابستگی معیشتی مردم به جنگل‌هادانست و گفت: استان چهارمحال وبختیاری مانند سایر استان‌های زاگرس سهم صنعتی و توسعه لازم را نبرده، از این رو وابستگی معیشتی مردم به جنگل‌های آن بسیار بالا است.

دیده‌بان طبیعت بختیار با اشاره به اینکه کمتر از 50 درصد جمعیت این استان شهری است، اظهار کرد: به جرأت می‌توان گفت حدود 60 درصد جمعیت چهار محال و بختیاری حتی آنهایی که در شهر هستند زندگی و معیشتشان وابسته به طبیعت (دامداری یا کشاورزی) است. این وابستگی بیش از توان تولیدی جنگل‌های استان است که باعث تخریب می‌شود.

خاکپور تأکید کرد: واقعاً همه مشکلات جنگلها تقصیر مردم نیست. آنها از سر نیاز مجبورند کاری برای امرار معاش انجام دهند و فقط به فکرمنافع کوتاه مدت خود باشند.

او اضافه کرد: بنابراین مشکلات معیشتی آنها اینقدر زیاد است که نمی‌توانند به یک زندگی پایدار برای نسل بعدی فکر کنند و طبیعتاً برایشان مهم نیست درختان جنگل را قطع کنند یا زیر کشت ببرند هرچند توجیه اقتصادی نداشته باشد و محصول خوبی ندهد.

این فعال منابع طبیعی و محیط زیست تشریح کرد :وقتی زیرش کوب جنگل را تبدیل به دیم می‌کنند، تجدید حیات طبیعی جنگل با خطر مواجه می‌شود، چون بذری که قرار بود به طور طبیعی داخل این خاک بیفتد و با توجه به شرایط اکولوژی رشد کند و درخت بلوط شود از بین می‌‌رود.

خاکپور ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر بالای 70 درصد پوشش زاگرس جست گروه و شاخه‌زاد است، افزود: هم اکنون درخت بلوط تک پایه خیلی کم است و این نشانه تخریب یک درخت است. ما نتوانستیم تجدید حیات را در جنگلهای‌مان احیا کنیم.

او ورود دام را عامل دیگر تخریب دانست و گفت: مردم استان در کنار کشاورزی به دامداری به عنوان شغل تکمیلی نگاه می‌کنند.از طرفی ظرفیت استان 3 هزار واحد دام است و دولت 17 هزار پروانه صادرکرده ولی به جای یک واحد اقتصاد که طبق استاندارد باید 250 دام داشته باشد، در میانگین اعلام کرده هر واحد40 دام داشته باشد.این درحالی است که ساکنین منطقه برای امرار معاش چند برابر این ظرفیت دام می آورند پس جنگل‌ها و مراتع هیچ هم خوانی با نیاز دام های ما ندارند.

دیده‌بان طبیعت بختیار مشکل بعدی جنگل‌های دنا را سوخت مناطق روستایی عنوان کرد و افزود: مردم بخاطر درآمد پایینشان بعد از حذف یارانه ها حدود 90 درصد، بخاری نفتی را کنار و بخاری زغالی وچوبی را جایگزین کردند. طرح هدفمندی طرح خوبی است اما در حوزه منابع طبیعی باید زیرساختها مهیا شود باید فکری برای سوخت جوامع محلی می‌شد.

او تصریح کرد: اگر از قبل به سمت انرژی‌های خورشیدی و پاک می‌رفتیم، دیگر در مناطق روستایی دغدغه نداشتیم. حتی اگر همین الان شرکت نفت سوخت را با قیمت ارزانتر در قالب بسته حمایتی به جنگل‌نشینان و روستاییان برساند، هرگز آنها حاضر به از بین بردن جنگل نمی شوند.

خاکپور ادامه داد: خوشبختانه قرار است برنامه طرح اقتصاد سبز که در برنامه چهارم اجرا نشد، در پایان برنامه پنجم توسعه با مبحث ارزش‌گذاری زیست محیطی انجام شود..

او درپاسخ به این پرسش که آیا وضعیت جنگل‌های دنا از خط قرمز گذشته است گفت: طبق تحقیقات انجام شده به خاطر وضعیت بحرانی زاگرس، ارتفاع درختان از 15 متر به 12متر رسیده. همین یک نشانه کافی است تا بدانیم حال زاگرس چگونه است. تراکم بالای 75 درصد وسعت جنگل‌های زاگرس به زیر 25 درصد رسیده است .

فعال منابع طبیعی و محیط زیست با بیان این نکته که طبق مطالعات سال 85 در طول هر سال حدود هزار هکتار از جنگل‌ها در این استان به خاطر تامین سوخت از بین می رود، خاطرنشان کرد:تخریب این جنگل‌ها با هدف زمین خواری خیلی کم صورت می‌گیرد،چون زمین‌ها ارزش مادی ندارند در واقع 80 درصد ساکنان بخاطرنیازمندی نه آزمندی به تخریب جنگل‌ها روی آورده‌اند. بحث تامین اب است

او تأکید کرد: وقتی ما از زاگرس انتظار داریم 40 درصد منابع آب کشور را تأمین کند،باید بدانیم این تأمین مدیون همین جنگل‌ها است. وقتی در محیط زیست و منابع طبیعی نتوانیم زیستگاه مناسب را در بخش گیاهی و جانوری تامین کنیم ، مطمئناً به دنبال آن نمی‌توانیم محیط امن را برای مردم منطقه تامین کنیم.

خاکپور اعلام کرد : متاسفانه طی سه سال گذشته در حوزه شاخص شادابی سرزمین 20 پله در سطح جهان سقوط کردیم.

دیده‌بان طبیعت بختیار تشریح کرد : در شاخص شادابی سرزمین وقتی محیط‌زیست و اکولوژی منطقه آنقدر خراب شود که زیستگاه‌های گیاهی و جانوری آن با تهدید مواجه شده و شرایط مناسبی برای زندگی نداشته باشند، قطعآً انسانها در آن محیط نمی توانند زندگی شادابی داشته باشند.

او بیان کرد: عکس‌های هوایی و تصاویر ماهواره‌ای در منطقه حفاظت شده سبزکوه در سال 82 نشان داده، اراضی تخریبی در دوره 28 ساله 5/3 برابر شده است.

کد خبر: 30452
Share/Save/Bookmark