سازمان بسیج هنرمندان به عنوان دیده بان هنر متعهد و ارزش گرا چندی پیش خدمتگزار راه اندازی کاروانی سی نفره از هنرمندان برای بازدید از جغرافیای مقاومت در دو کشور اسلامی و عربی سوریه و لبنان بود .
در این بازدید 7 روزه سی نفر از هنرمندان ارزش گرا که از سراسر کشور اسلامی مان گردهم آمده بودند، سیمرغ وار بر حریم ملائک پاسبان نبرد با خیبریان زمان و دژخیمان صهیونیست احرام تامل و تفکر بستند و ضمن بازدید از جبهه های مقاومت ،اولین بارقه های تشکیل اتحادیه هنرمندان جهان اسلام را در جریان فرهنگی و هنری کشورمان برافروختند.
واقعیت این است که برگزاری اولین اردوی راهیان نور مقاومت برای هنرمندان ،هم زمان با سالروز آزادی اراضی اشغالی جنوب لبنان از آن اتفاقات نادری است که با گذشت زمان می توان آثار ارزشمند آن را ارزیابی کرد.
درباره ی محتوای این اردو و دستاوردهای آن کمابیش در رسانه ها بحث و گفتگو شده اما به نظر می رسد محتوای ارزشمند این حرکت در کنار جهت گیری هایی که در این سفر معنوی و فرهنگی بدان پرداخته شده ،هم چنان به اندازه کافی مورد توجه و بحث و بررسی قرار نگرفته است.
در حقیقت می توان گفت،این اردو که نوید خجسته استمرار و گسترش آن به گوش می رسد دارای پوسته و مغزی است که هر کدام از این بخش ها هنوز به اندازه کافی بازشناسانده نشده و با تبیین آن شاید بتوان فصل تازه ای از تبادلات فرهنگی و تعاملات هنری هنرمندان ما با سایر هنرمندان جهان اسلام را رقم زد.به نظر می رسد این بازشناسی باید از اغراض تا بخش های مختلف این سفر را در برگیرد که مجال این کار فعلا فراهم نیست اما به طور مختصر می توان به برخی از ابعاد آن اشاره کرد:
1-سفر به بیداری اسلامی
شاید در اولین گام این سوال مطرح باشد که اگر قرار است ،جامعه ی هنری را با ابزار سفر با تفکرات و تاملات مرتبط با هنر متعهد آشنا نمود چرا اولین مقصد کشور لبنان بود؟در واقع لبنان دارای کدام ویژگی است که می تواند نقطه ی آغازین حرکت برای ایجاد تعامل هنرمندان جهان اسلام باشد؟
برای درک بهتر پاسخ این سوال باید به شرایط جهان اسلام و بیداری که امروزدر دنیای عرب به نام خدا و به نام آزادی از بند استعمار و استبداد رقم خورده توجه داشت.
همانطوری که مقامات آمریکایی و اسرائیلی بیان نموده اند امروز مهمترین خطر این خیزش های اسلامی تبدیل سرزمین های آزاد شده به یک جمهوری اسلامی عربی به شکل و سبک ایران است .
توجه به جغرافیای این خیزش ها نشانگر یک واقعیت کاملا واضح است که حرکت مردم در تونس،مصر ، اردن و لیبی به طور کاملا مستقیم و قیام مردم در بحرین و یمن و سعودی به نحو غیر مستقیم تابعی از آشتی سران خودفروخته و مغضوب این ملت ها با اسرائیل جنایت کار است.
در واقع با مطالعه مواضع سازشکارانه این حاکمان می توان بدون شک و شبهه گفت ،موضوع بی توجهی و جنایت علیه ملت فلسطین یکی از ابعاد نارضایتی مردم این کشورها از سران خود است.
و باز با مطالعه ی سال هایی که از معاهده ننگین کمپ دیوید می گذرد متوجه می شویم که تنها ملت هایی که نگذاشتند هیچ گاه اسرائیل خواب آرامی داشته باشد و این شعله را تا خیزش سال 2011 میلادی روشن نگه داشتند دو ملت قهرمان سوریه و لبنان هستند.
در واقع سفر به این دو کشور نه از بابت بازدید از دو کشور همسایه رژیم صهیونیستی ،بلکه به عنوان دو کشوری که نماد مبارزه ی پیروزمندانه با این مردار متعفن یعنی اسرائیل جنایتکار تلقی شده و همواره الهام بخش ملت های آزاده اسلامی و عربی بوده اند دارای اهمیت بسیار زیادی است.
به ویژه این که ملت های این دو کشور به صراحت و آشکار تحرکات سی ساله اخیر خود را ناشی از الهامات معنوی انقلاب اسلامی می دانند و می توان به وضوح تاثیر صدور انقلاب اسلامی ایران را در این دو کشور دید.
2- توجه به جغرافیای معنوی مقاومت
یکی از محدودیت های بزرگ نویسندگان،هنرمندان و سایر فعالان فرهنگی هنری کشور ،کم اطلاعی و کم تجربگی درباره ی موقعیت هایی است که برای ما به لحاظ ارزشی مهم است و لزوم تولید آثار مناسب در شرایط مختلف درباره ی آن احساس می شود .
بی تردید بازدید هنرمندان یکی از راه های جبران این نقیصه برای آنان است و این حرکت سازمان بسیج هنرمندان می تواند فتح بابی تازه برای همه نهادهایی باشد که فعالیت حمایتی و هدایتی خود را در بعضی مساعدت های مالی و جشنواره ای خلاصه کرده اند.
سفر برای هنرمند یکی از مهمترین سرمایه هایی است که نه تنها روح وی بلکه اندوخته های ذهنی و معنوی اش را برای تولید آثار متنوع ارتقا می بخشد و از این حیث اردوهای راهیان نور مقاومت می تواند به عنوان سرمشق مورد توجه قرار گیرد.
3- تبادلات فرهنگی مناسب
طبیعی است که در چنین دید و بازدیدهایی امکان آشنایی بیشتر مراکز فرهنگی و شخصیت های فرهنگی فراهم می گردد و از این حیث تبادلات فرهنگی و هنری انجام خواهد شد که برای شناخت ملت ها از یکدیگر و هم چنین هم افزایی و انتقال تجارت موثر می باشد. به ویژه این که در کشورهای عربی به دلیل پیوستگی زبانی حیطه ی بزرگی از جهان اسلام،اطلاعات و امکانات ارتباطی و شبکه ای فعالان هنر و رسانه تا حدودی زیادی گسترده تر است و نزدیک شدن به هر یک از این شبکه ها می تواند تاثیر گذاری بزرگتری را رقم بزند.
در همین زمینه بهتر است بدانیم که مثلا در حوزه ی نشر بیروت یکی از قوی ترین و قدیمی ترین کانون های خاورمیانه به شمار می رود و به همین دلیل نزدیک شدن به چنین کانونی برای همه هنرمندان دروازه ی ورود به دنیای نشر جهان عرب است.
4-پشتیبانی روحی هنرمندان مبارز
در دنیایی که رسانه های صهیونیست محور، تمام سعی خود را در جهت القای انزوای مقاومت اسلامی مصروف نموده اند توجه به هم افزایی روحی بین نیروهای فعال در جبهه هنر و رسانه مقاومت اسلامی بسیار مهم و موثر تلقی می شود.
5-تشکیل شبکه هنری جهان اسلام
شاید مبارک ترین خبری که در دل خود نوید استمرار اردوهای راهیان نور مقاومت را داشت و در عین حال می تواند مقدمه بازدید هنرمندان مسلمان از کشور اسلامی مان باشد . موضوع تشکیل یک اتحادیه غیر دولتی و داوطلبانه از هنرمندان جهان اسلام است.
امروزه جبهه فرهنگی مقاومت اسلامی در سراسر جهان از نبود تشکل های مختلفی که بتواند منبع الهام و هادی راه آزادگان جهان باشد رنج می برد و متاسفانه نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورهای اسلامی نیز هنرمندی و روشنفکری در شانتاژ علاقه مندان فکری غرب و شرق است.
به همین دلیل تشکیل جبهه فرهنگی هنری که بتواند حرکت هنرمندان در راستای صیانت از مرزهای فکری و جغرافیایی سرزمین های اسلامی از استعمار و استبداد باشد ،حرکتی است که می تواند در دل خود محاصره سیاه تفکرات وارداتی را در ساحت هنر بشکند و زیبایی های جدیدی را فراروی دیدگان جامعه اسلامی و در نهایت جامعه بشری قرار دهد.
موضوعی که در باره ی مبانی تئوریک و گام های عملی آن به زودی حرف های جدیدی خواهیم شنید . ان شاء الله