واگذاری عمارت مسعوديه، خانه عامري‌ها و كاروانسراي وكيل به بخش خصوصي
واگذاری عمارت مسعوديه، خانه عامري‌ها و كاروانسراي وكيل به بخش خصوصي
 
تاريخ : شنبه ۱۵ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۳۶
"سه پرديس تاريخي “عمارت مسعوديه”در تهران، “خانه عامری‌ها” در كاشان و "كاروانسرای وكيل" در كرمان به بخش خصوصي واگذار شد.



به گزارش "هنرنیوز" ،امروز (شنبه ، پانزده آبان) در مراسمي با حضور حميدبقايي رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و علویان صدر معاونlصندوق احيا و بهره برداري از اماكن تاريخي-فرهنگي آيين واگذاري عمارت تاريخي مسعوديه در تهران، خانه عامري‌های كاشان و كاروانسرای وكيل در كرمان به بخش خصوصی، با حضور تعدادی از سرمايه‌گذاران داخلي و معاونان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و مديران كل استان‌های مختلف در عمارت مسعوديه برگزار شد.

بنا به گفته مسئولین سازمان این اماکن تاریخی به دليل پرهزینه بودن نگهداری ،مرمت و حفاظت آنها و برای استفاده اقتصادی مفیدتر، به بخش خصوصی واگذار شده اند.

در این مراسم رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: امروز به‌تنهايی نمي‌توان يك مجموعه‌ تاريخي را مديريت و مرمت كرد. هر مديركل در استان خود بايد هرچه سريع‌تر بناهای قابل تفویض را واگذار کنند، تا حضور مردم در بخش‌هاي مختلف پررنگ‌تر شود.

حميد بقايي گفت : ورود مردم و بهره‌برداری از توان آن‌ها در مباحث مربوط به ميراث فرهنگی از سياست‌های هميشگی سازمان ميراث فرهنگی است و معتقديم هيچ تلاشي بدون حضور و مشارکت مردم به ثمر نخواهد نشست.

وی ادامه داد: تاريخ عمارت مسعوديه با هويت ملي ما آميخته است. حيف است كه اين بنا را به چيزي تبديل كنيم كه كم‌ترين بهره‌برداري را داشته باشد. بايد اين بنا به يك مكاني با كاربري اقتصادي ــ فرهنگي تبديل شود.

معاون ریس جمهور افزود : حافظه پرديس‌هاي تهران ، ‌خانه‌ عامري‌هاي کاشان و کاروانسراي وکيل کرمان با هويت ملي و حوادث مهم تاريخي کشور آميخته شده و بايد بيشترين بهره‌برداري را ازآن‌ها شاهد باشيم.

وی درخصوص نگرانی برای تخریب عمارت مسعوديه پس از تغيير كاربری و تبديل شدن به يك مكان اقامتی، اظهار کرد: نظارت توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در مكان‌هايي كه به بخش خصوصي واگذار مي‌شود، يك روند اصلي است؛ اما مهم‌ترين اصل، سرمايه‌گذار است كه با توجه به ارزش بنا كه حفظ اصالت تاريخي آن است، بايد كار خود را در اين بنا انجام دهد.

بقایی ادامه داد: ساخت يك هتل در اين بنا سودآور نيست و صرفه‌ اقتصادي چنداني ندارد، اما اين بنای تاريخي و حفظ آن برای سرمايه‌گذار ارزشمند است.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي گفت : واگذاري پرديس‌هاي تاريخي مسعوديه تهران ، ‌خانه‌ عامري‌هاي کاشان و کروانسراي وکيل کرمان ، پيوند ميراث فرهنگي و گردشگري راسبب شده و پويايي فعاليت‌هاي سازمان را به دنبال خواهد داشت.

وی با بیان اینکه ضرورت انجام كارهاي بازاريابي و تبليغ را براي بناهاي تاريخي تاکید کرد: باید با واگذاری این بناها به سرمايه‌گذاران، بخش خصوصي مرمت و نگهداري بناها را برعهده گیرد؛ چون سرمايه‌گذار ، بهتر از سازمان ميراث فرهنگي مي‌تواند مرمت و نگهداري از بنا را برعهده گیرد زیرا هزينه‌هاي مرمتي براي ميراث فرهنگي بسيار سنگين است.

بقايي گفت : کل اعتبار مرمت سازمان 30 ميليارد تومان است و اين در حالي است که مرمت و احياء اين پرديس‌ها 11 ميليارد تومان برآورد شده است.

وي افزود: امكان واگذاري بهره‌برداري از بسياري از موزه‌هاي كشور وجود دارد. از حدود 15هزار موزه در آمريكا، فقط سه موزه دولتي است. درحالي‌كه ظرفيت‌هاي موزه‌يي ايران به‌مراتب بيش‌تر از كشورهاي ديگر است.

رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به تخليه‌ عمارت مسعوديه و انتقال كارمندان مستقر در آن به شيراز، تشریح کرد: وقتي بحث تخليه‌ اين عمارت مطرح شد، معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخي سازمان از من 2 سال زمان خواست ،اما من موافقت نمي‌كردم، 200 كارمند در اين عمارت بودند كه خود آن‌ها گاهي سبب تخريب بنا مي‌شدند.

وي اظهار كرد: اگر مي‌خواستيم هفت‌خوان رستم را طي كنيم، كار راحت‌تري براي تخليه و تبديل اين بنا به يك اقامتگاه بود. ما مجبور به فشار اداري شديم و با انتقال معاونت‌ها به استان‌ها، نخستين وضعيت براي تغيير كاربري بنا ايجاد شد.

معاون رئيس جمهور با اشاره به اینکه عمارت مسعوديه يك اقامتگاه مناسب است افزود : این عمارت نگين ارزشمند تهران است که اصالت آن، جاذبه‌ ايجاد مي‌كند. ما قصد داريم با تبديل کردن عمارت مسعوديه به هتل براي اين مکان کاربري اقتصادي _فرهنگي ايجاد کنيم.

بقایی او با اشاره به مساحت دو هكتاري اين عمارت و قدمت آن، گفت: امروز شاهد يك مزايده‌ي رسمي و پيوند ميان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و بخش خصوصي هستيم. خالي شدن عمارت مسعوديه از نيروهاي اداري از دستاورد‌هاي تمرکز زدايي از تهران است و به‌زودي تبلور عيني هويت ايراني را اين اثر ملي شاهد خواهيم بود.

وی همچنين ازمرمت ساختمان مرکزي سازمان ميراث فرهنگي در آزادي خبرداد و گفت : متاسفانه اين بنا به دليل آن‌که کاربري اداري داشته ، با خسارت‌هاي جدي روبه رو شده و پس از مرمت طبق وعده قبلي سازمان به موزه تغيير کاربري خواهد داد.

این مقام مسئول با بیان اين موضوع که ساختمان مذکور پس از مرمت به يك مكان فرهنگي ــ تاريخي و مكاني براي برپايي نمايشگاه‌هاي دائمي تبديل مي‌شود، افزود: ما رنج مي‌بريم وقتي مي‌بينيم، بخش‌هاي اداري سازمان ميراث فرهنگي در ساختماني كه از روز نخست براي موزه ايجاد شده است، مستقر بودند.

در پایان سخنان بقایی يك سرمايه‌گذار كه شش سال تقاضاي بهره‌برداري از كاروانسراي زرنديه در جاده‌ي ساوه را به سازمان میراث داده بود و به گفته خودش مورد بي‌توجهي مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري استان مركزيقرار گرفته بود با اعتراض به سخنان بقایی مبنی بر حمایت از بخش خصوصی از وی خواست تا به موضوع رسیدگی کند.

در این هنگام محمدحسين فرمهيني فراهاني مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري استان مركزي ضمن اعلام این خبر که اكنون پرونده اين كاروانسرا به كميته تشخيص نفايس فرستاده شده در پاسخ به بقایی که رسیدگی به این پرونده چقدر زمان می‌برد اظهار کرد: اگر تا دو هفته‌ي ديگر، اين كميته جواب من را بدهد، اين كاروانسرا را واگذار مي‌كنم.

بقايي نيز از سرمایه گذار خواست در صورت عدم رسیدگی به پرونده‌ تا یکماه دیگر، شخصا این خواهان به وی مراجعه نماید

وی در ادامه كميته‌ تشخيص نفايس را معضلی برای سرمایه گذاران دانست و از معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخي سازمان خواست كميته نفايس را دقيق‌تر راه‌اندازی كند.

در ادامه‌ این مراسم معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: براساس يك بررسي كارشناسي، ما سير تحول و رشد آثار فرهنگي ــ تاريخي را مرور كرديم. اين آثار در يك بستر فرهنگي با بهره‌گيري هوشمندانه از دانش امروز، مكان‌يابي و ارزش‌يابي فرهنگي و تاريخي شدند و در نهايت، اين اقدام در قالب فعاليت‌ها و فضاهاي مناسب بروز كرد.

معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اظهار تأسف از حذف عضويت اين سازمان در شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران، تأكيد كرد: بايد تجلي بخش مهمي از وظايف ميراث فرهنگي را در حوزه‌ معماري و شهرسازي ببينيم. ميراث فرهنگي صرفا كالبد بنا را حفظ نمي‌كند، بلكه بايد انديشه‌ها در راستاي ميراث فرهنگي با جديت پي‌گيري شوند. در اين زمينه، سازمان ميراث فرهنگي تنها نهادي بود كه می توانست موضوع را پي‌گيري کند.

او اظهار كرد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با استفاده از امكانات خود مانند تأمين امنيت شرايط سرمايه‌گذار و معافيت‌هاي مالياتي، آماده است از سرمايه‌گذاران در اين بخش حمايت كند. اميدواريم بتوانيم با تكميل فرآيند حمايتي، ورود مردم را به بخش سرمايه‌گذاري در آثار و اماكن تاريخي شاهد باشيم.

مسعود علويان‌صدر با اشاره به نقش مهم مديريت مردمي به‌عنوان کنترل کننده و هدایتگران اين عرصه جهت بارور ‌شدن انديشه‌ها، تاکید کرد: وقتي از ايجاد هتل در يك مكان تاريخي ــ فرهنگي نام برده مي‌شود، بايد هتلي باشد كه در شأن و منزلت آثار فرهنگي ــ تاريخي باشد. به همين دليل، با كمك كساني كه متقاضي اين امر هستند، بايد حضور مردم را نهادينه كنيم.

وی با بیان اینکه ارتقاي سطح كالبدي بنا، ارزش‌هاي فعاليتي و ارزش‌هاي مردمي سه رويكرد مهم در راستاي ارتقاي ارزش‌ها در فرآيند واگذاري يك بناي تاريخي به بخش خصوصي هستند، اظهار کرد: حضور سرمايه‌گذار در عمارت مسعوديه، كاروانسراي وكيل و خانه عامري‌ها با 11ميليارد تومان اعتبار براي بهره‌برداري از فضا آغاز شده است. و اين سرمايه‌گذاران براي بهره‌برداري از آخرين الگوهاي مرمتي بايد به ارتقاي سطح كالبدي بنا توجه كنند.

علویان با تأكيد بر نظارت جدي سازمان ميراث فرهنگي در اين زمينه، تصریح کرد: از سرمايه‌گذار اين سه بنا درخواست مي‌كنيم، فعاليت‌هايش در شأن بنا و متناسب با برخورد و الگوهاي رفتاري مردم باشد، چون اين قضيه براي استفاده از اماكن تاريخي و فرهنگي نقش مهمي دارد.

وی بر ضرورت ایجاد فرصت برای نمود آثار فرهنگي ــ تاريخي به‌عنوان يك برند اقتصادي تاکید کرد : بايد همه‌ سرمايه‌گذاران يك بخش از كار خود را به حيطميراث فرهنگي و گردشگري اختصاص دهند و در اين نقش، متمركز شوند.

علويان‌صدر اعلام کرد: ما به‌زودي شاهد گشايش بازارچه‌هايي براي خريد آثار فرهنگي ــ تاريخي مجاز در كشور خواهيم بود تا از سرمايه‌گذار در حوزه‌هاي منقول و غيرمنقول حمايت كنيم.

در ادامه‌ي اين مراسم، مديرعامل صندوق احيا و بهره‌برداري از اماكن فرهنگي ــ تاريخي نيز در سخناني با اشاره به تاريخچه‌اي كوتاه از فعاليت اين صندوق از اوايل سال 1376، گفت: با توجه به كثرت آثار فرهنگي ــ تاريخي، براي احيا و بازگرداندن مواريث فرهنگي به بطن جامعه، راهي به‌جز ورود بخش خصوصي و جذب سرمايه‌هاي داخلي و خارجي وجود ندارد.

وی درمورد روند واگذاري اين اماكن اظهار کرد: طبق مصوبه هيات وزيران و در چارچوب آيين نامه معاملات دولتي و آيين نامه معاملات صندوق احيا سه بناي عمارت مسعوديه، مجموعه عامري ها و كاروانسراي وكيل به "شركت عظام" به نمايندگي از بخش خصوصي واگذار شد.

"مجيد زائري" اعلام کرد: روند واگذاري اين بناها به اينگونه صورت گرفت كه آگهي مزايده شماره 15 واگذاري اين بنا در 3 نوبت فراخوان در روزنامه هاي سراسري جام جم و ايران به چاپ رسيد.

وي عنوان کرد: اعضاي كميسيون مزايده با گواهي كافي بودن اسناد مزايده، نشر آگهي فراخوان، كامل بودن مدارك و ارزيابي پيشنهادات رسيده بر اساس ماده 21 آيين نامه معاملات صندوق احيا و بهره برداري از اماكن تاريخي و فرهنگي، شركت عظام را با پيشنهادهاي قيمت اعلام شده و با تاكيد بر پيشنهاد كميته فني بازرگاني بعنوان برنده مزايده در مورد هر 3 بنا اعلام كرد.

زائري گفت: در قراردادي كه با اين شركت منعقد مي شود، حداكثر دوران مرمت بناها 3 سال و دوره بازگشت سرمايه و استهلاك آنها 7 سال پس از پايان مرمت باشد عنوان شده است.

وي صندوق احيا و بهره‌برداري از بناها و اماكن تاريخي كه بازوي اجرايي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور در پياده سازي اهداف كلان احياي بناها و واگذاري آنها به بخش خصوصي عنوان كرد و افزود: اين صندوق سعي دارد با واگذاري بناها، بخش خصوصي را در جريان سرمايه‌گذاري در حوزه بناهاي تاريخي تشويق، هدايت، حمايت و نظارت كند.

مدير صندوق احيا و بهره برداري از اماكن تاريخي-فرهنگي افزود: اين صندوق مطابق با بند 'ز' ماده 114 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ايران به عنوان متولي احيا و بهره برداري از اماكن تاريخي و فرهنگي از مهرماه 1385 تاسيس يافت.

وي ادامه داد: بازگشت سرمايه و حضور سرمايه‌گذاران در حوزه بناهاي تاريخي به نوعي از سوي دولت و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با دو ماده 114 قانون برنامه چهارم و 4 اساسنامه صندوق تضمين شده است.

زائري با بيان اينكه اين ماده، فرصت بسيار مناسبي را براي جذب سرمايه‌گذاران فراروي متوليان بناها و آثار تاريخي قرار داده است، افزود: ماده 4 اساسنامه صندوق احيا نيز اين صندوق را موظف ساخته است تا با تشويق، هدايت و حمايت از فعاليت‌هاي قانوني سرمايه‌گذاران و با تعيين كاربري و اعطاي مجوز بهره‌برداري، وظيفه اعطاي تسهيلات حمايتي به بهره برداران را نيز برعهده گيرد.

وی گفت: با حفظ ميراث فرهنگي و ايجاد آثار مختلف به عنوان سرمايه فرهنگي آينده، مي‌توان سرمايه‌هاي خارجي را جذب كرد كه اين سرمايه‌ها و درآمدها تبديل به منابعي براي بازتوليدي‌ شود كه در آينده ميراث ما خواهد بود.

مدير صندوق حفظ و بهره برداي از اماكن تاريخي ادامه داد: ميراث فرهنگي مي تواند در شكوفايي اقتصاد و صنعت نقش موثري را ايفا كند و توانايي ايجاد ارزش هاي اقتصادي كوتاه مدت را نيز دارد.

زائري با بيان اينكه با توجه به كثرت آثار تاريخي و فرهنگي براي احيا و بازگرداندن مواريث فرهنگي به بطن جامعه، راهي جز ورود بخش خصوصي و جذب سرمايه‌هاي داخلي و خارجي وجود ندارد، افزود: در نمونه‌هاي جهاني نيز اين مساله به اثبات رسيده است و صنايع مرتبط با گردشگري به عنوان الگوي توسعه پايدار اقتصاد با به خدمت گرفتن اماكن تاريخي و تعيين كاربري گردشگري آن‌ها نقش موثري را در احيا و بهبود فرآيند مديريت نگهداري بناهاي تاريخي ايفا كرده‌اند.

در پايان اين مراسم كه با حضور حميد بقايي رييس سازمان ميراث فرهنگي و مديران كل ميراث فرهنگي استان هاي كشور برگزار شد، قرارداد واگذاري اين 3 مكان به امضاي مسعود علويان صدرمعاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخي بعنوان ناظر، مجيد زائري مدير صندوق احيا و بهره برداري از اماكن تاريخي به عنوان كارفرما و علي اسلامي مدير شركت عظام بعنوان سرمايه گذار رسيد.



کد خبر: 19564
Share/Save/Bookmark