هشدارها و تهدیدهای «جنگ نرم» شکل جدید بهرهکشی؛/5/
برخورد غيرفرهنگي با جنگ نرم نتیجه مطلوب نخواهد داشت
تاريخ : سه شنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۱۴
همانطور كه از اسم جنگ نرم پيداست هدف اين جنگ تحميل اراده و خواست اعمال كننده جنگ نرم بر گروههاي هدف است. جنگ نرم هم هدفش همين است؛ اما با چند تفاوت اينكه جنگ نرم از ابزار سخت و گفتمان سخت اصلاً استفاده نمي كند و بيشتر هم مباني، رويكردها، اصول و پايههاي فكري يك جريان يا يك مذهب يا يك گروه هدف را مورد هدف قرار ميدهد. جنگ نرم يك تعريفي دارد كه عبارت است از كليه اقدامات برنامه ريزي شده هدفمند و سيستماتيك كه با بهره گيري از شيوههاي تبليغات، شايعه، فريب، ترور، سانسور و ... استفاده ميشود تا اينكه با استفاده از همه روشها و بهره گيري از رسانههاي نوين در جهت تغيير شناخت شناسي، تمايلات و گرايشات، رفتار فردي و حزبي و هم چنين تغيير پايههاي ديني، ارزشها و رويكردهاي اجتماعي كه غالباً با خشونت همراه نيست. با اين تعريف محدودهها و پايگاههاي جنگ نرم كاملا مشخص ميشود چندين سياست راهبردي هم در جنگ نرم توسط دشمنان اسلام و جمهوري اسلامي در صحنه جهاني در حال اعمال شدن است يكي از اين موارد «اسلام هراسي» است كه در آن رابطه خشن نشان دين اسلام و پيامبر و قطع رابطه قرآن با خداوند و رمانها و داستانهايي كه در اين موارد ساخته ميشود در قالب جنگ نرم قابل تحليل است؛ محور دوم القا «شيعه هراسي» است اينكه ميگويد محور ايران و عراق و لبنان همه در اين راستا قابل تحليل است محور سوم القاء «انقلاب هراسي» است كه در اين رابطه انصافاً دشمن در گامهايي هم توانسته است اقداماتي را انجام دهد. در اوايل انقلاب هم بعد از اينكه صدام را فريب دادند كه جنگي را عليه ايران شروع كند بعد از شروع جنگ در منطقه براساس همين انقلاب هراسي به پادشاهان منطقه اعلام كردند كه اگر به صدام كمك نكنند زود يا دير اتفاقاتي در صحنه جهاني ميافتد كه پادشاهان عرب را بر خواهد انداخت و اين باعث خوف و وحشت آنها شد طوري كه آنها پشت سر صدام قرار گرفتند. اينكه انقلاب خود خشن است و حركت غيرطبيعي محسوب ميشوند جزء روش كار آنها شد و در صدد القا اين مطلب بر آمدند. محور چهارم «ايران هراسي» است كه به اين صورت جلوه داده شده است كه ايران به دنبال توليد بمب هسته اي و درصدد دخالت در امور داخلي كشورهاي ديگر است. ايران حامي تروريسم است؛ همه در اين راستا قابل تحليل است. محور پنجم سني هراسي است در اين رابطه دشمنان به دنبال اين هستند كه شيعيان را از اهل سنت بترسانند و اعلام كنند كه اهل سنت همه طالبان هستند در حالي كه عمده اهل سنت مخالف اين جريانات فكرياند و دشمن در صدد است كه اختلاف زيادي را بين ايرانيان و اهل سنت پديد آورد. در محوريت و مركزيت همة اين جنگ نرم و سياستهاي راهبردي جمهوري اسلامي قرار دارد جمهوري اسلامي چون سردمدار اسلام ناب و سردمدار تشيع و انقلاب است و سردمداراتحاد شيعه و سني به خصوص در سطح جهاني ايراني است و دشمنان تمام توجه خود را به اين سمت معطوف كردهاندتا بتوانند جمهوري اسلامي را در اذهان مردم و اذهان عمومي مسالهاي عجيب و غريب، نامانوس و خلاف حركت بشري نشان دهند.
پدیده جنگ نرم که هماکنون به عنوان پروژهای عظیم علیه جمهوری اسلامی ایران در حال تدوین است در شاخصهایی مانند ایجاد نابسامانی اقتصادی، شکل دادن به نارضایتی در جامعه، تأسیس سازمانهای غیردولتی در حجم گسترده، جنگ رسانهای، عملیات روانی برای ناکارامد جلوه دادن دستگاه اداری و اجرایی دولت، تضعیف حاکمیت ایران از طریق روشهای مدنی و ایجاد ناتوی فرهنگی متبلور میشود. در برایند جنگ نرم، عوامل برانداز یا از زمینههای موجود در جامعه برای پیشبرد اهداف خود بهره میبرند یا به طور مجازی سعی در ایجاد نارضایتی در نزد افکارعمومی و سپس بهرهبرداری از آن دارند. به طور کلی تهدیدات علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در برهه زمانی کنونی را میتوان در گونه تهدیدات نظامی و تهدیدات نرم تقسیمبندی کرد.در همین راستا کمیته صلح جاری برای مقامات امریکایی، نیز تنها راه تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران، را پیگیری جنگ نرم به جای جنگ سخت میداند. این استراتژی که دلتا نام دارد سه محور اصلی آن استفاده از تاکتیکهای دکترین «مهار»، «نبرد رسانهای» و «ساماندهی نافرمانی مدنی» میباشد.
استفاده از مشکلات اقتصادی، تنوع کثرت قومی ایران، ایجاد و دامن زدن به نافرمانی مدنی در تشکلهای دانشجویی و نهادهای غیردولتی و صنفی، تلاش در نزدیکی به مردم تحت پوشش حمایت از حقوق بشر و دمکراسی در ایران، ایجاد شبکههای متعدد رادیو- تلویزیونی فارسی زبان، حمایت از اپوزیسیون، تسهیل فعالیت NGO امریکایی در ایران دعوت فعالان جوان ایرانی به خارج برای شرکت در سمینارهای کوچک- این افراد باید از سوی مقامات امریکایی انتخاب شوند نه نهادهای ایرانی- استفاده از سفارتخانههای کشورهای دیگر و به طور کلی تضعیف ستونهای حمایتی حکومت ایران از جمله راهکارهای اجرای استراتژی دلتا به شمار میآیند. رژیم صهیونیستی نیز با همکاری امریکا در راستای جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی ایران چندی پیش در نظر داشت که با درج آگهی در روزنامههای وابسته به خود تعدادی جاسوس فارسیزبان را با عنوان انتخاب شغلی جالب و چالشگر به استخدام «موساد» درآورد. علاوه بر این این رژیمها با همکاری اتحادیه اروپا و امریکا در نظر دارند یک شبکه رادیو تلویزیونی برای ایرانیان راهاندازی کنند. طرح یاد شده شامل راهاندازی یک کانال تلویزیونی، یک ایستگاه رادیویی و یک وبسایت اینترنتی است که اخبار فوری، برنامههای زنده و تکراری را به صورت 24 ساعته برای ایرانیان پخش میکنند. هدف از این طرح تأثیرگذاری بر افکارعمومی جامعه ایران و فراهم نمودن زمینه جنگ نرم عليه جمهوری اسلامی ایران عنوان شده است.
باید تاکید کرد که در جنگ نرم همة گروههاي هدفي كه مورد تهاجم جنگ نرم هستند بايد نقش ايفا كنند در راس اينها «نخبگان جامعه»اند. هم نخبگان حكومتي و هم نخبگان غيرحكومتي اين نخبگان كساني هستند كه عمدتاً در دانشگاهها قرار دارند. دومين محور «رسانهها» رسانهها بايد آشنايي كامل با شيوههاي مختلف در مورد هدفهاي جنگ نرم داشته باشند تا در مقابله با جنگ نرم بتوانند به گونه اي صحيح برخورد كنند، غيرعلمي عمل كردن رسانهها، كمك مهمي براي رسانههاي دشمن و اعمال جنگ رواني است. سومين محور «مسوولين نظام» هستند كه نه تنها بايد در آگاهي بخشيدن به مردم نقش مهمي را ايفا كنند بلكه وظيفة شفاف سازي منابع داخلي را نيز دارند. جنگ نرم بيشتر در فضاي آلوده و خاكستري اتفاق ميافتاد و مسوولين بايد در شفاف سازي جامع و دادن اطلاعات درست و ضروري به خوبي عمل كنند. رهبران نبايد سوژهها را در دسترس اعمال كنندگان جنگ رواني قرار دهند. بيشتر رسانههاي داخلي ميتوانند به طور غيرمستقيم سوژههاي جنگ نرم را در اختيار دشمنان قرار دهند. محور بعدي كه در اين رابطه بايد صورت گيرد «دانشگاهيان و دانشجويان» هستند. در حقيقت يكي از محورهاي تهاجم در جنگ نرم دانشجويان و جوانان هستند؛ بنابراين دانشجويان ميتوانند نقش اساسي ايفا كنند كه براي مقابله در دانشگاهها زدودن تاثير جنگ نرم بر انديشههاي جوانان بايد شفاف سازي صورت گيرد.