مراسم بزرگداشت يك‌صد وشصتمين سالگرد اميركبير برگزار شد
گزارش هنرنیوز از مراسم رونمايی از تابلوی نقاشی قاجاری اميركبير در کاخ گلستان،
مراسم بزرگداشت يك‌صد وشصتمين سالگرد اميركبير برگزار شد
 
تاريخ : سه شنبه ۲۱ دی ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۰۱
مراسم يك‌صد وشصتمين سالگرد شهادت اميركبير، رونمايی از تابلوی نقاشی قاجاری اميركبير و نسخه‌ خطی حقايق‌الاخبار ناصری در کاخ گلستان برگزار شد.

به گزارش هنرنیوز؛ مسعود شريفی ـ رييس كاخ موزه‌ي گلستان ـ عصر دیروز (دوشنبه، 20 دي‌ماه) در مراسم يك‌صد وشصتمين سالگرد شهادت اميركبير، رونمايی از تابلوی نقاشی قاجاری اميركبير و نسخه‌ خطی حقايق‌الاخبار ناصری كه با حضور اسفندیار رحیم مشایی رییس دفتر رییس جمهور در كاخ گلستان برگزار شد، گفت:‌ کاخ گلستان منبع خوبی برای معرفی و تصويرسازی فعاليت‌های ارزشمند فرهنگی و هنری است كه مسير تاريخ را نشان می‌دهد.

او اضافه کرد: در اين مجموعه، بيش از نيم‌ميليون سند متعلق به دوره‌ قاجار وجود دارد.

در ادامه این مراسم مرجانی ـ يكي از كارشناسان نسخ خطي كاخ گلستان ـ ضمن اشاره به زندگی نامه امیرکبیر به تشریح خصوصيات نسخه‌ خطی حقايق‌الاخبار ناصری پرداخت.

هم‌چنين استاد سمسار به تشریح تکیه دولت در این مراسم پرداخت.

این كارشناس نسخ خطی گفت: تكيه در تهران 150 ساله‌ پیشینه دارد. تكيه در معماری سنتی ايران جايگاه مهمی دارد. اين جايگاه در 200 سال گذشته موقعيت فوق‌العاده‌ای كسب كرده است.

سمسار تشریح کرد: در زمان ايجاد شهر تهران، با محدوده‌ تنگ حصار شاه‌عباسی، تهران تنها شهری بود كه 200 تكيه داشت. در اين شهر، جايگاه تكيه در موقعيت اجتماعی، انديشه، باور و مذهب به‌خوبي نشان داده شده است.

او اظهار کرد: در ميان تكيه‌ها، تكيه‌ دولت به‌دليل ساختار ويژه‌اش جايگاه خاصی داشت.

اين كارشناس نسخ خطی بیان کرد: تكيه‌ دولت به طور كامل نابود شده و فقط چند عكس و سند از آنباقی مانده است .

سمسار افزود: خارجي‌هايی كه به ايران می‌آمدند، معماری اين بنا را برگرفته از بناهای اروپايی می‌دانستند و معتقد بودند كه طرح اين بنا از آمفي‌تئاترهای رومي گرفته شده است.

او تشریح کرد: آنها می‌گفتند اين بنا متأثر از سفر ناصرالدين‌شاه به اروپا بوده است. درحالیکه شواهد نشان می‌دهد، تكيه‌ دولت پيش از سفر ناصرالدين‌شاه به اروپا، يعنی در سال 1285 ساخته شده و نخستين سفر ناصرالدين‌شاه در سال 1290 انجام شده است.

سمسار با اشاره به اينكه تكيه‌ دولت در دوره‌ مظفرالدين‌شاه تغيير شكل داد، تصریح کرد: اطلاعات ما تا حد زيادی به پيدايش عكاسي در ايران و در اين دوره مديون است كه تعداد محدودی از عكس‌ها، اين بنا را در دوره‌های مختلف نشان می‌دهد.

در ادامه این کارشناس از وجود يك زن تعزيه‌چرخان در تكيه‌ دولت براساس شواهد و عكس‌های موجود خبر داد و گفت: متأسفانه بنای تكيه‌ دولت در سال‌های 1325 يا 1326 برای ايجاد ساختمان بانك تخريب شد و نمونه‌ای ايراني از آمفی‌تئاتر و جايگاه ويژه‌ تعزيه‌خوانی در ايران از دست رفت.

در ادامه‌ اين مراسم، توسط رییس دفتر رییس جمهور از بازيگران نقش اميركبير، سعيد نيك‌پور و دكتر محمد صادقي، تقدير شد.

همچنین نمايشگاه تكيه‌ دولت در كاخ گلستان توسط مشایی افتتاح كرد.

سپس مهمانان مراسم بزرگداشت اميركبير با کالسکه مسیر کاخ گلستان تا دارالفنون را پیمودند واز مدرسه‌ دارالفنون در يك‌صدوپنجاه‌ونهمين سالگرد تأسيس‌اش ديدن كردند.

مسؤول اجرايي دارالفنون با حضور دربین میهمانان گفت: اين بنا در سال 1268 هجری قمری ساخته شد و قبل از آنکه در دوره‌ پهلوی، معماری آن قدری تغيير كند، بنايی يك‌طبقه با 50 كلاس بود.

فتح‌الله توحيدلو افزود: اكنون اين بنا به همت و با نظارت سازمان ميراث فرهنگی در حال بازسازی است و پس از پايان بازسازی، به موزه‌ آموزش و پرورش تبديل می‌شود.

کد خبر: 22416
Share/Save/Bookmark