اشیای یافت شده از کاوشهای منطقه خداآفرین در شمال استان آذربایجان شرقی با توجه به اهمیت و قدمت 6 هزارساله شان در موزه ای در همین منطقه نگهداری خواهند شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، منطقه تاریخی خداآفرین به دلیل موقعیت ممتازی که داشته از هزاران سال قبل مسکن و مامن مردمان دنیای کهن بوده است و امروز کاوشهای باستان شناسان نشان دهنده این است که از 4 هزار سال قبل از میلاد مسیح، اقوامی در این منطقه سکونت داشتند که به فنون و هنرهای مختلف نیز آراسته بودند.
مهندس تراب محمدي در رابطه با آخرین دستاوردهای کاوش در منطقه خداآفرین گفت: با توجه به احداث سد خداآفرین و قرار گرفتن این منطقه تاریخی در زیر دریاچه سد، عملیات کاوش با سرعت و اضطرار زیاد در منطقه در جریان است و گمانه زنی ها منجر به اکتشافات مهمی در خصوص تاریخ و تمدن منطقه شده است.
وی که در بازدید از مناطق در حال کاوش، آخرین دستاوردهای باستان شناسان را بررسی می نمود، گفت: فعالیت های سریع و گسترده ای در این محوطه انجام شده و تاكنون 12 هيات مجرب باستان شناسي از اساتيد دانشگاه هاي كشور در اين منطقه به فعاليت پرداخته اند.
به گفته محمدی يافته هاي به دست آمده در حفاری ها به خصوص مرحله اخیر کاوش، اطلاعات خوبی در راستای شناخت تاريخ منطقه در بر داشته است.
دبیر کارگروه میراث فرهنگی و گردشگری آذربایجان شرقی افزود: اشياي پيدا شده در اين منطقه براي موزه هاي كشور مهم مي باشد و نشان دهنده تاریخ حدود شش هزار ساله منطقه است به همین جهت بررسی های لازم برای انتقال این اشیا به موزه ای در منطقه خدآفرين و قرار گرفتن در معرض ديد عموم و پژوهشگران در حال انجام است.
محمدی با اشاره به اشیای یافت شده در این مرحله از کاوش ها گفت: سفال های موسوم به سفال خاکستری که مختص عصر آهن می باشد به وفور در کاوش ها و در گور ها یافت شده است که تاییدی دیگر بر تاریخ این منطقه می باشد. همچنین کشف هشت گور که اجساد آنها به شکل جنینی دفن شده اند از ویژگی های مکشوفه در این مرحله از کاوش هاست.
به گفته رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در گورهای کشف شده، انواع زیور آلات فلزی، مفرغی و صدفی و سنگ های عقیق مختلف، همچنین گیره و قلاب با شکل های تزییناتی وجود داشتند که اهمیت مردمان ساکن در این مناطق به زیبایی و آراستن خود حتی پس از مرگ و اعتقاد به زندگی پس از مرگ را خاطر نشان می سازد.
محمدی، کشف لاک یک لاک پشت را که پس از خارج کردن موجود زنده، و کشیده شدن پوست بر روی آن به نوعی آلت موسیقی تبدیل شده و دارای مضراب استخوانی نیز بوده است را نشانه آشنایی این مردمان با انواعی از موسیقی و بهره گیری از آن در مراسمی احتمالا مذهبی و آیینی دانست.
محمدی افزود: قبر يك حيوان که در آن جمجمه حیوان دیگری نیز به همراه قطعاتی سفال و سنگ عقیق یافت شده نیز در نوع خود بي نظير بوده و در هيچ جاي كشور چنين قبري يافت نشده است.
به گفته وی، کشف نمونه هایی از قلاب ماهی گیری، با توجه به مجاورت منطقه با رود ارس، چگونگی تهیه غذای ساکنان این منطقه در چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح را نشان می دهد.
وي اضافه كرد: بخشی از اهمیت اشیای یافت شده به این دلیل است که نشان می دهد علاوه بر زندگی کوچ نشینی، نوعی از زندگی ثابت و استقرار در شهرها نیز در این منطقه در چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح در جریان بوده است.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در خاتمه ابراز امیدواری نمود با استمرار این کاوش ها، بتوانیم به اطلاعات بیشتر و دقیق تری در خصوص زندگی پیشنیان دست یابیم و با هنر و فرهنگ آنها آشنا شویم.
گزارش روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در خاتمه می افزاید: اشیای یافت شده در این کاوش ها پس از مرمت و احیای لازم برای اشیای تاریخی، در موزه منطقه خداآفرین به نمایش عمومی در بیایند.