ششمین نشست تخصصی قرآن و رسانه با موضوع «فعالیتهای قرآنی در نشریات قرآنی» با حضور اندیشمندان و صاحب نظران این حوزه در غرفه معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی در محل نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی، در این نشست حجتالاسلام محمد عبداللهیان، مدیر مسئول نشریات بینات و بشارت؛ حجتالاسلام علی خدیوی، مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه سهند تبریز و محمد جواد فریدونی، دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی شورای عالی انقلاب فرهنگی، پیرامون موضوع یاد شده به بحث و تبادل نظر پرداختند.
حجت الاسلام عبداللهیان در ابتدای این نشست اظهار داشت: به فضل خداوند متعال در سرزمین ما سفره قرآن گسترده است و این گستردگی به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی زمینهای فراهم کرده تا همگان بتوانند از این سفره گسترده استفاده کرده و دیگران را نیز برخوردار کنند. وی افزود: معنای فعالیتهای قرآنی بسیار وسیع است و هر کسی با داشتن هر رشته تخصصی اعم از هنرمند، پژوهشگر، مربی، حافظ یا قاری قرآن و انواع و اقسام علوم دیگر مایل است و افتخار خود میداند که از قرآن در حوزه تخصصیاش استفاده کرده و بهرهمند شود.
عبداللهیان در ادامه خاطرنشان کرد: فعالیت قرآنی شعبهای جدا از سایر فعالیتها نیست بلکه سراپردهای است که میتواند همه گرایشهای اجتماعی و عموم دانشها و تخصصها را پوشش دهد و هر کسی که بخواهدمی تواند در زیر این سراپرده قرار گیرد.
وی ضمن تاکید بر اینکه هدف قرآن انسانسازی و قرار دادن انسان در مسیر سیر و سلوک و قرب الهی است اظهار داشت: اگر فعالیت قرآنی با هدف قرآن هماهنگ نباشد و لو ظاهری قرآنی داشته باشد، نتیجه آن دوری از قرآن است.
وی در ادامه، اعمال خوب و نیک انسانی را به سه دسته اعمال حسن، اعمال صالح و اعمال خالص تقسیم کرد و فعالیت قرآنی را در زمره اعمال صالح قرار داده و اظهار داشت؛ در وادی مسائل قرآنی، از آنجا که نشر آن برای جامعه لازم و ضروری است حتی اگر با نیت ارتزاق و امور دنیوی انجام گیرد اشکالی ندارد.
در ادامه حجتالاسلام علی خدیوی به تشریح وجوه مختلف فعالیتهای قرآنی پرداخت و گفت: قرآن هم میتواند هدایتگر باشد و راه را برای رسیدن انسان به سعادت مشخص کند و هم میتواند جامعه را مهندسی و سیستمسازی کند.
خدیوی در ادامه به تشریح مبحث مهندسی فرهنگی در حوزهی قرآنی پرداخت و خاطرنشان کرد: از آنجا که گستره فعالیت قرآنی بسیار وسیع است و ما فاقد توان و امکانات لازم برای انجام همه آنها هستیم لذا میتوانیم از ویژگیهای مهندسی فرهنگی نظیر اولویت بندی فعالیتها استفاده کنیم. یعنی همه نهادهایمان از جمله؛ فرهنگ، اقتصاد، ورزش، رسانه و سایر نهادها را بر اساس قرآن مهندسی و سیستمسازی کنیم.
وی در تبیین خصوصیات نشریات قرآنی خاطرنشان کرد: اگر این نشریات به زندگی ما رنگ قرآنی بدهند نشریه قرآنی است. وی افزود: ما نمیتوانیم اهداف قرآنی را تغییر دهیم اما روشها و ابزار قابل تغییرند. یعنی ما نمیتوانیم مفهوم آخرتگرا بودن را به دنیاگرا بودن تبدیل کنیم اما میتوانیم مفهوم آخرت گرایی را در قالبهای جدیدی به افراد جامعه منتقل کنیم.
خدیوی درپایان اظهارات خود به تشریح چند مورد از نکاتی که باعث توفیق نشریات قرآنی میشوند از جمله مداومت و استمرار در انتشار، تربیت نیروهای متخصص و اولویتبندی مقولات پرداخت.
محمد جواد فریدونی سخنران دیگر این نشست، شان و جایگاه قرآن و حقیقت قرآنی را مورد تاکید قرار داد و عنوان کرد: اگر به این نکته توجه کنیم، فعالیتی قرآنی است که قرآن آن را تایید کند و رکن اصلی این فعالیت نیت و قصد است. هرکس آن را با قصد الهی انجام دهد فعالیت قرآنی است و اگر با قصد غیر قرآن باشد حتی قرائت قرآن، فعالیت غیر قرآنی است.
وی در ادامه، دو محور اصلی فعالیتهای قرآنی را تحریک در اندیشه و تحریک در احساس دانست و در توضیح این محورها گفت: کسی که مثلا در قالب طنز به فعالیت مطبوعاتی میپردازد، یا هر دو محور و یا یکی از آنها را تحریک میکند. وی افزود: هر فعالیت قرآنی که دانش و بینش مردم جامعه را تحت تاثیر قرار دهد فعالیت قرآنی است.
فریدونی با تاکید بر اینکه قرآن برای نحوه زندگی، سیر و سلوک و تک تک حقایق دیگر، معارف دارد عنوان کرد: رسانهها این معارف را از طریق انتقال مضامین و تحریک اندیشه و احساس افراد منتقل میکنند.
این پژوهشگر قرآنی همچنین به تبیین وظایف فرد و جامعه نسبت به قرآن پرداخت و ضمن تعبیر این وظایف به شئون قرآنی خاطر نشان کرد: یکی از شئون قرآنی این است که روشهای استفاده از تکنولوژیهای خبرسازی برای انتقال معارف قرآنی چطور باشد. وی ادامه داد: فعالیت قرآنی در نشریات، در حقیقت، انتقال معارف و شئون قرآنی برای تاثیر در اندیشه و احساس مخاطبان قرآنی است.
فریدونی ضمن اصل دانستن قصد و نیت در پیامرسانی قرآنی تاکید کرد: جامعه مطبوعاتی و رسانهای کشور و سایر اقشار جامعه باید سهمی از اوقات و توانمندیهایشان را به پرداختن به مضامین قرآنی و انتقال آن به افراد جامعه اختصاص دهند.
وی در پایان به دو نکته مهم اشاره کرد: اول اینکه، دانش روز در فعالیت قرآنی میتواند به مقدار زیادی به ما کمک کند و در صنعت مطبوعات ابزارهای زیادی وجود دارد که میتوان از آنها بهرهبرداری کرد و دوم، ما باید فعالیت قرآنی را در مطبوعات به معنای دقیق آن حرفهای کنیم که اولین نکته در این باب بحث مخاطب شناسی است.
در قسمت پایانی نشست، طی یک جلسه پرسش و پاسخ به سوالات مطرح شده از طرف حاضرین پاسخ داده شد.
شایان ذکر است؛ هفتمین نشست از سلسله نشستهای تخصصی قرآن و رسانه، با موضوع«مخاطبشناسی نشریات قرآنی» با حضور حجتالاسلام حجتاله نیکی ملکی(معاون فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد)، حجتالاسلام محمد زائری(نویسنده و پژوهشگر دینی) و مهدی خداجویان(سردبیر نشریه خیمه) روز شنبه 90/5/29 ساعت 18در محل غرفه معاونت امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار مي شود.