به گزارش هنرنیوز نخستین شواهد از درمانهای داندانپزشکی با استفاده از روش پرکردن حفرههای دندانی در مصر باستان بودهاست. چراکه یک مومیایی با دندانهای پرشده در مصر باستان کشف شده که دنداناش به شیوه پزشکی پر شده بود.
درجریان بررسیهای باستان شناسی برجسد مومیایی شده یک مرد متعلق به حدود ۲۱۰۰ سال پیش و در زمان حکمرانی شاهان یونانی بر مصر، روشن شد که علت مرگ این مرد جوان نوعی ابتلا به عفونت سینوسها ناشی از حفرههای دندانی براثر پوسیدگی بوده که درعین حال نمونه عجیبی از روشهای پرکردن دندان در مصر باستان نیز هست.
به گزارش ساینس این مطالعات توسط محققان به رهبری "اندرو واید" از دانشگاه اونتاریوی غربی و با استفاده از روشهای بسیار پیشرفته سی تی اسکن روی دندانهای این مرد انجام شده و نتایج آن در "ژورنال بین المللی انسان شناسی" چاپ و منتشر شدهاست.
متخصصان و محققان این تیم پژوهشی میگویند که این نخستین نمونه از معالجه دندان با استفاده از روش پر کردن حفرهها در مصر باستان است، با این تفاوت که برخلاف دندانپزشکی امروزین هدف از پر کردن حفرهها ایجاد ثبات در دندانها نبودهاست.
طبق آثار موجود درمومیایی مرد جوان، متخصص دندانپزشک باستان در حد توان تلاش کرده تا با استفاده از تکههای کتان، احتمالا آغشته به برخی داروهای مشتق از عصاره انجیر و روغن سدر، درد را تسکین دهد. این تلاشهای دندانپزشکی از نظر محققان شکلی از بستهبندی یا پرکردن دندان به روش باستان تلقی میشود که در برخی از بزرگترین و احتمالا دردناکترین حفرههای دندانی مرد و در فک چپ او صورت گرفته است
طبق مندرجات منتشر شده در مقالات تحقیقاتی از سوی این تیم پژوهشی، درواقع درمان دندان با استفاده از پر کردن حفره بزرگ پروگزیمال بوده که حفرهای میان دو دندان است. همچنین استفاده از داروهای حمایت کننده در این دندان، نمونه منحصر به فردی از مداخلات دندانپزشکی در مصر باستان است.
این بررسیها با استفاده از فناوریهای نو و سی تی اسکن روی این مومیایی به محققان امکان داد تا روزهای پایانی عمر این مرد ثروتمند مصری را بازسازی کنند.
این مرد که نام او مجهول است، در دهه ۲۰ یا اوایل ۳۰ سالگی خود مرده در حالی که وضعیت دندانهای او به گونهای وحشتناک دارای حفرهها و آبسههای متعدد بوده است. همچنین به نظر میرسد دربرخی نقاط وی مبتلا به عفونت سینوسها شدهاست؛ نوعی بیماری که امروز هم اگر درمان نشود مرگبار است.
طبق این بررسیها دردی که مرد جوان تحمل میکرده در واژه نمی گنجد و او را واداشته تا به یک متخصص دندان پزشکی، که وجود آن در مصر باستان امر شگفتی نیست، مراجعه کند.
طبق بررسیهای باستانشناسی مصر باستان، شواهدی از دندانپزشکی دیده شدهاست. این شواهد هم دوره ساخت اهرام بزرگ بوده که مصرف انواع غلات دانه درشت میان مردم رواج داشته و البته برای سلامت دندان هم مضر بودهاست.
البته شرایط دندانهای مرد مومیایی به حدی وخیم بوده که حتی یک دندانپزشک مدرن هم به سختی میتواند معالجه درخوری برای این شرایط ارائه دهد و میتوان تصور کرد که داندانپزشکی باستانی تا چه حد دچار احساس عجز شده است. محققان یادآور شدهاند که حتی امروزه نیز عفونتهای دندانی یکی از عوامل بروز خطر حمله قلبی است.
با این همه متخصص دندانپزشک باستان در حد توان تلاش کرده تا با استفاده از تکههای کتان، احتمالا آغشته به برخی داروهای مشتق از عصاره انجیر و روغن سدر، درد مرد جوان را تسکین دهد. این تلاشهای دندانپزشکی اکنون و از نظر محققان شکلی از بستهبندی یا پرکردن دندان تلقی میشود که در برخی از بزرگترین و احتمالا دردناکترین حفرههای دندانی مرد و در فک چپ او صورت گرفته است.
به گفته محققان این روش بستهبندی یا پر کردن دندانها باعث شده تا ذرات مواد غذایی به حفرهها وارد نشوند و مواد دارویی روی کتان هم باعث کاهش درد میشدهاست.
متاسفانه این تلاشها از مرگ مرد جوان پیشگیری نکرده و این کاملا روشن است که این مرد چند هفته پس از این عمل درگذشته است؛ اما این روش تا حد زیادی مانع از عفونت سینوسها شدهاست.