گفت و گو با دکتر محمد حسین ایمانی خوشخو؛
حضور مولفههای فرهنگی – هنری راهی به سوی هتلداری بومی
تاريخ : سه شنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۲۵
به گفته یک استاد دانشگاه با یک برنامهریزی صحیح و تعامل بین دستگاه گردشگری کشور با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتوان به سمتی حرکت کرد که نمود فعالیتهای هنری و فرهنگی در هتلها بیشتر باشد.
به گزارش هنرنیوز، هنر ایران معمولاً وقتی در برابرمان جلوه میکند که مهمانی روبرویمان قرار بگیرد. کما اینکه برخی از اماکن اقامتی کشورمان با چنین رویکردی تلاش کردهاند، صورت متفاوتی از کوچه و خیابان به دیدگان مهمانان خارجیشان بگذارند. در خصوص استفاده از مقوله هنر در جذب گردشگر، کشورهای صاحب تمدنی همانند ترکیه، اسپانیا، فرانسه و مصر گامهای بزرگی برداشتهاند. فرصتی دست داد تا در این باره با دکتر ایمانی خوشخو که در دولت نهم، معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود، صحبت کنیم .
هنرنیوز:وقتی بسیاری ازهتلها و مراکز اقامتی کشورمان نگاه میکنیم، هیچ نشانی از فرهنگ و هنر ایرانی در آنها دیده نمیشود. آیا اساساً ضرورت دارد ما به این سمت برویم که هنر ایرانی را در چنین مراکزی به دیده مهمانان بنشانیم؟
ما هتل را صرفاً محل خواب نبینیم. بلکه یک خانه کوچکی ببینیم که مهمانان وارد میشوند و مهمانان هم در واقع یکی از نیازهای خود یعنی محل خواب را در آن برطرف میکنند. اگر با این نگاه به هتل بنگریم، آنگاه اوقات مهمانان هتل را به گونهای پر میکنیم که دقیقاً همان حالت آرامش خانه برایشان تداعی شود. بعد ما از مولفه های فرهنگی و هنری میتوانیم بیشتر استفاده کنیم. همانطور که در فضای هتلهای کشور ما تلاش میکنند تا هنر معماری ما مورد توجه قرار بگیرد و در واقع همان در و دیوار هم بتوانند حرفی برای گفتن از کشورمان داشته باشند، ما فعالیتهای فرهنگی و هنری را هم میتوانیم به این سمت توسعه بدهیم و همین باعث میشود که جاذبه ماندن در هتل، مخصوصاً برای مهمانان خارجی بیشتر باشد. در این میان شاید یکی از فعالیتهای پیش رو، همان اجرای موسیقی زنده سنتی و محلی باشد که کم و بیش استفاده میشود. این تنها یکی از فعالیتهاست و ما میتوانیم از سایر هنرهای سنتی خودمان، نمایشهای سنتی که مورد توجه خارجیهاست، با یک برنامهریزی صحیح و با تعاملی که دستگاه گردشگری کشور با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتواند انجام بدهد میتوانیم به سمتی برویم که نمود فعالیتهای هنری و فرهنگی در هتلها بیشتر باشد. در این صورت نتایج خوبی خواهد داشت. هم مهمانان در طول اقامتشان، فضای فرهنگی کشورما را بیشتر و بهتر لمس میکنند و هم مشاغلی به مشاغل هتلداری اضافه میشود و همه اینها کمکی است که ما می توانیم از طریق حضور مدبرانه هنر در هتلها و مراکز اقامتی داشته باشیم که خیلی هم این مقوله با گردشگری فرهنگی نزدیکتر است و تبعات بسیار خوبی میتواند عاید صنعت هتلداری ما بکند.
هنرنیوز: در حال حاضر قیمت هتلهای ما در قیاس با همسایگان مان کمی بالاست. آیا با اضافه کردن این گونه فعالیتهای هنری به خدمات هتلداری، سقف قیمتی هتل های ما بالاتر نمیرود؟
از نظر اقتصادی اگر عرضه کالا به صورت جامعی باشد و ما بتوانیم محصولات مکمل را عرضه کنیم، تقاضا برای محصول ما افزایش پیدا میکند. با افزایش تقاضا، در واقع قیمت محصول ما برای عرضه کننده صرفه خواهد داشت. این بحثها در اقتصاد کاملاً روشن است که عرضهکنندگان تلاش میکنند تا با ارایه محصولات مکمل، جاذبههای خویش را افزایش دهند و در نتیجه موجب بالا رفتن تقاضا شوند که این خود به کاهش بهای تمام شده کمک میکند تا عرضه کننده بتواند همان خدمات را با بهایی کمتر در اختیار مصرف کننده قرار دهد. در این صورت حتی اگر محصولات مکمل هیچ هزینهای بر دوش عرضه کننده نگذارند، به سبب افزایش درآمد ناشی از تکرار سفر و یا اقامت بیشتر توسط مشتری ، درآمد خوبی نصیبش میشود. بنابراین نگرانی افزایش هزینههای هتلداری ناشی از ایجاد فرصتهای جدید هنری ، ممکن است در ابتدا کمی هزینه بر باشد ولی در درازمدت فایده بیشتری نصیب جامعه جامعه هتلداری ما خواهد کرد و اگر این قضیه به طور جد دنبال شود در آینده ما میتوانیم هتلداری بومی را در کشورمان و منطقه مطرح کنیم و مطمئناً به خطر افزایش تقاضا، از بابت قیمت تمام شده اتاق مشکلی نخواهیم داشت.
هنرنیوز: بدین منظور آیا فکر میکنید اتحادیه هتلداران و دیگر فعالان عرصه های مشابه این قدرت را دارند که چنین رویکردی را دنبال کنند؟ با توجه به این که نهادهایی همانند اداره اماکن نیروی انتظامی و وزارت فرهنگ و ارشاد ممکن است در این خصوص نظرهایی داشته باشند؟
این مهم در وهله اول وظیفه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است که با سایر دستگاه های مرتبط وارد تعامل بشود و پس از آن که مقدمات کار فراهم شد، آن گاه در مرحله اجرا، دستاندرکاران مراکز سیاحتی و اقامتی وارد عمل بشوند. چه این که اگر چنین طرح هایی بد عمل بشوند، آثار زیانباری نیز خواهد داشت.