نخستين نمايشگاه خوشنويسي کشور هاي عضو اکو با نمايش 274 اثر از کشورهای عضو اکواز 21 مهر ماه تا 5 آبان ماه(13 تا 27 اکتبر) در شهر دوشنبه تاجيکستان برگزار مي شود.
به گزارش «هنرنیوز» ،حجتالله ايوبي در نشست خبري كه صبح امروز 13 مهرماه در موسسه «اكو» برپا شد ضمن اعلام خبر فوق افزود : سازمان اكو و موسسه فرهنگي اكو كشورهايي را در برگرفته كه از تمامي سازمانهاي بينالمللي دنيا با يكديگر نزديكي بيشتري دارند. تاريخ ده كشور عضو اكو سرشار از يگانگي، وحدت و دوستي است. لذا بايد كاري كرد تا مرزها از ذهن نخبگان و مردم اين مناطق برداشته شود و اين هويت مشترك و يكي بودن براي آنها تجلي پيدا كند.
وی با شاره به اینکه موسسه فرهنگي هنري اكو براي دست يافتن به چنين هدفي هفتههاي فرهنگي، جشنوارهها و برنامههاي مختلفي را پيگيري ميكند اظهار داشت : فردا در نشستي با سفير تركيه قرار است درباره برپايي جشنواره هنرهاي نمايشي با محوريت مولانا و شمس تبريزي كه ميان ايران، خوي و قونيه برگزار خواهد شد مذاكره داشته باشيم.
مدير موسسه فرهنگي اكو در بخش ديگري از سخنانش به برنامههاي آتي اين مجموعه اشاره كرد و افزود: فردا در شهر اصفهان هفته فرهنگي افغانهاي هنرمند مهاجر را در مجموعه استاد فرشچيان افتتاح خواهيم كرد و قرار است طي اين برنامه با نمايش آثار 70 هنرمند براي اولين بار چهره ديگري از افغانستان و هنرمندان مهاجر آن را نمايش دهيم.
او گفت: در ايران چندين ميليون مهاجر افغاني زندگي ميكنند و شايد حضور آنها ميتوانست يك فرصت طلايي براي تربيت آنها در رشتههاي فرهنگي و هنري باشد. اما نميدانيم كه اين مهم تا چه اندازه موفق بوده است. اميدواريم بعدها در تهران فراخوان عمومي منتشر كنيم تا پروژه بزرگتري از اين هنرمندان انجام شود.
ایوبی با بیان اینکه در حوزه موسيقي گامهاي خوبي برداشته شده، تصریح کرد: قرار است با برپايي كنسرتهاي مشترك، برپايي يك جشنواره مستقل موسيقي را نيز سازماندهي كنيم.
وی از راهاندازي دفاتر نمايندگي اكو در ديگر كشورهاي عضو اين مجموعه خبر داد و متذکر شد: براي شناساندن اکو و فعالیتهای آن در اين كشورها ، دفاتر نمايندگي راهاندازي كردهايم. در حال حاضر در تاجيكستان و افغانستان اين اتفاق افتاده و به زودي در پاكستان نيز دفتري خواهيم داشت.
مدير موسسه فرهنگي هنري «اكو» افزود: به اين باور رسيدهايم كه سازمان اكو به تنهايي نميتواند در ايران گام بردارد، به همين دليل در شهرهاي اصفهان، قزوين و شيراز دفاتري راهاندازي كردهايم و قرار است به زودي به سراغ شهرداريها وساير نهادها در کشورهای اکو نيز برويم.
ایوبی اذعان داشت: در تلاشیم به واسطه موسسه فرهنگي اكو، فرهنگ را در كشورهاي عضو بالا ببريم، به همين دليل هم اولويت اول برنامههاي ما كار فرهنگي است و بزرگترين افتخارمان اين است كه در راستاي برنامههايمان از ظرفيتهاي موجود در ايران بهره ميگيريم.
وی با ابراز امیدواری از برپایی جام ملتهاي اكو اعلام کرد : يكي از پيشنهادات موسسه فرهنگي اكو ارائه ويزاي فرهنگي به هنرمندان است كه خوشبختانه وزارت امور خارجه نيز از آن استقبال كرده است. بر اساس اين طرح هر سال نخبگان فرهنگي ميتوانند صاحب ويزايي باشند كه به راحتي در كشورهاي عضو رفتوآمد كنند تا کنون ایران وتاجیکستان از این طرح استقبال کردند.
مدير موسسه فرهنگي هنري «اكو» با اشاره به اینکه اولين تور علمي فرهنگي زير نظر اين موسسه طراحي شده ، گفت : بر اساس این طرح دانشگاه تهران حدود 20 بورس تحصيلي در اختيار ما قرار داد . به زودي سفر دوم نخبگان به تركيه انجام خواهد شد، تا اين رفتوآمدها به تدريج حذف مرزها را در ذهن ما تقويت كند.
ايوبي همچنين از انتشار مجموعه اشعار رودكي به چهار زبان زنده خبر داد و گفت: خوشنويسيهاي 40 صفحه از اين كتاب را استاد سلحشور انجام داده و اين هديه ما به مردم تاجيكستان است. از سوي ديگر بزرگترين فرهنگ تاجيكي و ايراني و همچنين افغاني و ايراني در دست انتشار است.
مدير موسسه فرهنگي هنري «اكو» در تشريح برنامههاي نخستين جشنواره خوشنويسي اكو تاكيد كرد: اميد داريم تا اين نمايشگاه نماد وحدت وهمدلي تمام خوشنويسان باشد، چه بسا كه اساتيد نيز با همين نگاه كار خود را ارائه كردند. وی درباره برگزاري جشنواره خوشنويسي كشورهاي عضو اكو گفت: اين جشنواره از 21 مهرماه تا پنجم آبان در نگارخانه ملي جمهوري تاجيكستان در شهر دوشنبه افتتاح ميشود.
ایوبی اعلام کرد :از ميان274 اثري كه به دبيرخانه جشنواره رسيده است، 11 اثر متعلق به كشور پاكستان، 13 اثر از افغانستان، 35 اثر از انجمن خوشنويسان افغانستان و 20 اثر از كشور تركيه بوده است. كشور سوريه نيز با وجود آنكه عضو اكو نيست اما به دليل داشتن جايگاه ويژه خط ثلث با 9 اثر به صورت مهمان در جشنواره حضور دارد. كشور ايران نيز با 200 اثر در اين جشنواره شركت كرده است.
وی درباره علل برپایی این نمایشگاهها و جشنواره ها اظهار داشت : بيشك اين يك جشنواره خوشنويسي ساده نيست زيرا با وجود آنكه كشور تركيه به زبان فارسي سخن ميگويد ،اما طي اين سالها از خط فارسي جدا شده است. لذا نهضتي براي بازگشت به خط نياكان در اين كشور آغاز شده است تا كمك كند آنها بار ديگر به خط فارسي بازگردند. وزارت فرهنگ و ارشاد و دولت تاجيكستان نيز در نهايت همكاري در برپايي اين پروژه حضور داشتند و اميدواريم اين جشنواره مقدمهاي براي حركتهاي بعدي نيز باشد.
ایوبی ادامه داد: ما بر اين باور هستيم که اين حرکت به مردم تاجيکستان کمک مي کند که به خط فارسي برگردند.
وی گفت: اين نمايشگاه در ديگر کشور هاي عضو اکو همانند گرجستان، ازبکستان ، ايران برگزار خواهد شد و اين نمايشگاه متناسب با المان هاي آن کشور تغيير پيدا خواهد کرد.
مدير موسسه فرهنگي اكو در پاسخ به هزينههاي برپايي اين جشنواره در كشور تاجيكستان نيز توضيح داد: بخشي از هزينه را موسسه اكو و بخش ديگر را كشور همسايه تامين ميكند، البته توجه داشته باشيد كه بودجه موسسه فرهنگي اكو رقم ناچيزي است، اما خوشحاليم كه اساتيد خوشنويسي به صورت افتخاري با ما همكاري ميكنند.
وی همچنين درباره برپايي اين نمايشگاه در ساير كشورهاي عضو اكو و ادامه پيدا كردن آن در دورههاي آتي گفت: به محض اتمام در تاجيكستان قرار است اين نمايشگاه در كشورهاي ديگر همچون آذربايجان، ازبكستان، ايران و ... برگزار شود.البته همانطور كه ميدانيد محوريت اين نمايشگاه در كشور تاجيكستان بر «رودكي» است و در صورتي كه بخواهيم در ساير كشورها اين نمايشگاه را ادامه دهيم ،احتمالا تغييراتي به لحاظ محتوايي و موضوعي خواهيم داشت.
ایوبی توضیح داد: 16 استاد برجسته خوشنويسي اشعار رودكي را كه شوراي شعر موسسه انتخاب كرده است با خط خوش نوشتهاند كه اين آثار در 2000 نسخه چاپ شده و در مراسم توزيع خواهد شد. يك اثر از استاد اميرخاني نيز قرار است در مراسم افتتاحيه به رييس جمهور و وزير فرهنگ تاجيكستان اهداء شود. همچنين در حاشيه اين جشنواره كارگاههاي آموزشي، ملاقات با اساتيد و نشستهاي علمي و پژوهشي تدارك ديده شده است.