معاون میراث فرهنگی گفت : عامل انتظام بخشی در موزه به عنوان فلسفه وجودی آن ارتباط با عناصر فضا مفهوم ارتباط و زمان است.
به گزارش هنرنیوز ، مسعود علویان صدر معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی امروز (چهارشنبه 28 اردیبهشت) در مراسم افتتاحیه هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزه ها، ضمن بیان مطلب فوق اظهار کرد: مقوله فضا با شناخت شخصیت اجتماعی فرهنگی انسان و در نهایت ایجاد حس خودباوری و هویت آفرینی از یک سو و شناخت زوایای طبیعی و اقتصادی ایجاد میشود.
وی ادامه داد : منظور از مقوله مفهوم، ارتباط محتوای موزه با ارزشها و اخلاقیات مورد قبول اجتماع ایرانی اسلامی ماست.
معاون میراث فرهنگی مقوله مکان را به تمامی فضاهایی تعمیم داد که بتوانند معرف ویژگیهای موزهای باشند و همچنین فعالیتهای متصور در این مکانها را نیز در نظر بگیرند.
وی اضافه کرد : مقوله زمان متوجه مدیریت فعال و پویایی است که موزه با وجود آن به حیات خود ادامه میدهد.
علویان صدر خاطر نشان کرد : این معاونت بر آن است که بیش از بیش این مفهوم را تبیین نماید که میراث فرهنگی نشانگر حرکت انسان در طول تاریخ است که با شناسایی آن زمینه تبیین هویت فرهنگی و خط سیر حرکت فرهنگی جوامع انسانی روشن میشود.
دارد. به طوری که با قاطعیت میتوان گفت که میراث فرهنگی برگرفته از ارزشهای معنوی و مفاهیم حفظی است.
علویان صدر با اشاره به آن که میراث ملموس بدون توجه به میراث بدون ملموس فاقد معناست ،تأکید کرد : منظور از میراث ناملموس مجموعه آیینها، عادات، رسوم دانش سنتی، مهارتهای سنتی و سنن اجرایی و شفاهی مربوطه است.
وی یادآور شد : ثبت بینالمللی نوروز، موسیقی ردیف-دستگاهی، تعزیه، آیین پهلوانی و زورخانهای، مهارتهای سنتی در بافت فرش ذهنیباف فارس، مهارتهای سنتی در بافت فرش شهری کاشان و موسیقی مقامی بخشهای خراسان طی دو سال اخیر از جلوههای موفقیت در زمینه ثبت میراث فرهنگی ناملموس ایران است.
علویان صدر تأسیس مرکز مطالعات میراث ناملموس آسیای مرکزی و غربی را در روز دوم در هفته میراث در سال جاری از دیگر موفقیتهای سازمان دانست.
این مقام مسئول با بیان اینکه ایران در هدایت نخستین پرونده چند ملیتی یونسکو تحت عنوان «نوروز» به موفقیت دست یافته ،اذعان کرد: در اقدامی مشابه و البته در مقیاسی بسیار بزرگتر در مقوله «طریقالحجم» ، کشورهای اسلامی و مسلمان نشین را به سمت تبیین پروندهای بزرگ در حوزه میراث ناملموس ترغیب نماید.
وی ادامه داد : «طریق الحج» به تعبیر متخصصان معاونت میراث فرهنگی کشور مجموعهای از آداب آیینی و سنتی که در مراحل آمادگی رسماً به مناسک حج در ملل مختلف انجام میشود و اهمیت و عظمت آن بر همگان آشکار است.
علویان صدر با اشاره به اینکه امسال از سوی ایکوموس (سازمان جهانی موزهها) سال «میراث فرهنگی و آب» نامیده شد، تصریح کرد : نقش اساسی آب در مناسک آیینی و همچنین از جنبه گذران زندگی مادی بر کسی پوشیده نیست به همین دلیل روز آخر از هفته میراث فرهنگی را روز میراث آب نامیدهایم و در جریان آن به جنبههای فرهنگی مرتبط با این میراث توجه خواهیم کرد.
وی اعلام کرد : موزههای کل کشور از رقم 97 در سال 84 به رقم 411 افزایش یافته و بیش از 120 هزار شی تاریخی ساماندهی شده است.
علویان صدر ساماندهی میدان مشق، ساخت 12 موزه منطقهای، دستیابی به رقمهای 56 موزه مشارکتی و 36 موزه خصوصی همچنین واگذاری موزهها به بخش خصوصی، افتتاح 11 موزه در سطح کشور و افتتاح 12 موزه در دهه فجر سال 89 را از موفقیتهای سازمان میراث فرهنگی در حوزه موزه و موزهداری دانست.