به گفته رابط دوستداران میراث فرهنگی با معاونت میراث، سمن ها و سازمان در همایش ثبت آثار ،توافق کرده ا ند با تفاهم برای حل مشکلات آنچه نامش را منافع ملی نهاده اند،گام بردارند.
امین طباطبایی در گفت وگو با هنرنیوز، به حضور دوستداران میراث فرهنگی برای نخستین بار در همایش ثبت ملی آثار و مزیت های این حضور برای سازمان و فعالان میراث اشاره می کند.
او از تعصبات منطقهای و احساسات وطن دوستانه NGOها سخن میگوید و تاکید میکند به دلایل ذکر شده سمن ها بر روی وقایع میراث فرهنگی حساسیت بیشتری دارند، که اگر این حساسیت بدون آگاهی باشد قطعاً منجر به اظهار نظر غیرعلمی و خدشهدار شدن اعتبار آنها میشود.
این فعال میراث فرهنگی معتقد است هنگامی که سازمان قادر به ایجاد ارتباط سالم با NGOها نباشد، عدهای منفعت طلب اطلاعات نادرست و غرض ورزانهای از سمنها به سازمان میراث فرهنگی میدهند، اما ارتباط درست و بی واسطه حداقل این حسن را دارد که سوءتفاهمات کمتر شده و به اظهارات غیر کارشناسانه پایان داده میشود. در این زمان فضای کارشناسی توأم با آرامشی جهت بهبود وضعیت میراث فرهنگی شکل میگیرد.
به گفته طباطبایی هدایت NGOها به فضاهایی که تا به حال به آن ورود نداشتهاند، در کنارآموزش این سمنها فرصتی است که سازمان باید ایجاد کند تا از طریق آن بتواند دوستداران میراث فرهنگی را بهتر بشناسد و از ظرفیتهای آنها استفاده بهتری نماید.
شکسته شدن یخ قطورسوءتفاهمات بین دوستداران میراث و سازمان ، آشنایی و برخورد رودرروی این دو قشر با یکدیگر و شنیدن نظرات طرفین از جمله مزیتهای دعوت تشکلهای میراث فرهنگی به سومین همایش ثبت آثار ملی است که مشاور برنامهریزی خانه فرهنگ جاودان شیراز یادآور میشود.
او که معتقد است وجود چنین نشستهایی توأم با رد و بدل کردن دغدغهها و انتقادات منجر به رسیدن به ادبیات مشترکی بین طرفین میگردد، بر لزوم ارتقای سطح دانش کارشناسیNGOها تاکید دارد و میگوید :« یک نظر غیرکارشناسی سازمان غیر دولتی به دلیل نداشتن دانش فنی لازم در یک زمینه خاص، بقیه اظهار نظرات آن سازمان را زیر سوال خواهد برد.»
این رابط دوستداران میراث با معاونت سازمان،مهمترین خروجی حضور تشکلهای میراث فرهنگی در همایش ثبت آثار را ایجاد یک همکاری سیستماتیک بین این سمنها و سازمان میداند و عنوان میکند: « با توجه به این که طرفین از توانمندی و ظرفیتهای یکدیگر شناختی نداشتند، این همایش فرصتی را برای ارزیابی هر دو طرف بوجود آورد.»
علاوه براین طباطبایی از ایجاد یک اعتماد حداقلی بین سازمان و سمنها خبر میدهد که منجر به ایجاد نوعی وفاق بین آنها شده به گونهای که هر دو طرف تاکید کردند که باید به میراث فرهنگی نگاه ملی داشته باشند نه نگاه سیاسی.
طرفین به گفته طباطبایی بر سر آنچه که نامش را منافع ملی نهادهاند، توافق کردهاند تا با تفاهم برای حل مشکلاتش گام بردارند.
از دیگر دستاوردهای این همایش برای فعالان میراث فرهنگی که مشاور برنامهریزی خانه فرهنگ جاودان به آن اشاره میکند تأسیس دبیرخانه ارتباط با تشکلهای غیر دولتی و سازمانهای مردم نهاد در معاونت میراث فرهنگی واقع در شیراز است.
البته به گفته طباطبایی علویان صدر وعدههای دیگری نیز داده که از جمله آنها تشکیل دورههای آموزشی ملی و منطقهای برای افزایش دانش NGOها و ایجاد شرایطی برای کمک به احیای بافت و محوطههای تاریخی توسط NGOها با آسان کردن شرایط اداری برای سمنها بوده است.
همچنین معاون میراث فرهنگی کل کشور خطاب به معاونین سازمان از آنها خواسته تا پروندههای ثبت آثار معنوی که توسط NGOها ارائه میشود ،خارج از نوبت اداری بررسی و در صورت دارا بودن شرایط ثبت ، روند محقق شدن آن تسریع شود .