اعلام نام روزهاي هفته‌ ميراث فرهنگي از 28 اردیبهشت تا 3خرداد
گزارش هنرنیوز از نشست رسانه‌ای هفته میراث فرهنگی ،
اعلام نام روزهاي هفته‌ ميراث فرهنگي از 28 اردیبهشت تا 3خرداد
 
تاريخ : يکشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۳۰
معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگری با اشاره به نام‌گذاری امسال تحت عنوان «ميراث فرهنگي آب» گفت: آب پيشرفته‌ترين عنصر زندگي براي مردم است و در طول تاريخ، انسان‌ها تلاش كرده‌اند تا راه‌هاي دفع و جلوگيري از ورود آب به خانه‌ها و زندگي خود را پيدا كنند.





به گزارش هنرنیوز ، مسعود علويان‌صدر امروز (يكشنبه، 25 ارديبهشت‌ماه) در نشست رسانه‌ای به تشريح برنامه‌هاي هفته‌ ميراث فرهنگي پرداخت و گفت : در ايران، آب هميشه مظهر پاكي، صفا و صداقت در ميان انسان‌ها و ملت‌ها بوده است. حوض‌های آب در خانه‌های مسكونی جايگاهي ويژه داشتند و سيستم‌هاي ورود آب و قنوات نيز هر كدام در زندگي انسان‌ها حضوری جدی داشتند.

وی افزود : قنوات به‌عنوان كامل‌ترين سيستم آب‌رسانی، آب‌انبارها و يخچال‌ها از جمله سيستم‌هايي بودند كه به واسطه‌ آب در كشور ايجاد شدند.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگری با اشاره به اینکه سازه‌هاي آبي ـ تاريخي شوشتر به‌عنوان يكي از كامل‌ترين سيستم‌هاي آب‌رساني در فهرست ميراث جهاني به ثبت رسيده ، گفت :علاوه بر موضوع ميراث ملموس، عناصری از ميراث ناملموس نيز در آب نهفته است و بايد تلاش كنيم تا همه زوايا را در اين زمينه بررسي كنيم و به آن بپردازيم. به همين دليل، امسال قنوات را براي ثبت در فهرست ميراث جهاني نامزد كرديم و تهيه‌ پرونده‌ي آن براي ثبت در سال 2013 ميلادی در دستور كار است.

وی در تشريح برنامه‌هاي هفته‌ ميراث فرهنگي، گفت: روزهاي اين هفته هر كدام تحت عنوانی نام‌گذاری شده‌اند. 28 ارديبهشت‌ماه تحت عنوان «موزه و خاطره‌ها» نام‌گذاری شده تا بتوانيم موزه‌ها را به فضايي خاطره‌ساز برای علاقه‌مندان تبديل كنيم. در اين روز و در مراسم افتتاحيه‌ هفته‌ي ميراث فرهنگي، همايش «ميراث موزه و خاطره» با حضور نقالان سراسر كشور برگزار مي‌شود.

علویان صدر خاطرنشان کرد :حضور نقالان با هدف حفاظت واقعی و ارتباط با آن‌ها در سطح كشور است. همچنين در اين روز بهترين موزه، موزه‌دار و مجموعه‌دار در كشور انتخاب و از احياگران موزه‌ها تجليل مي‌شود. برگزاری مراسم ترسيم يا توصيف خاطره، بازديد از يك اثر تاريخي و رونمايی از تمبر موزه توسط رييس‌جمهور از ديگر برنامه‌های اين روز هستند.

وی همچنین از برپایی همايشي با عنوان «ميراث موزه و خاطره‌ها» و بررسی مباحث علمي تحت عنوان «راهكارهاي بهره‌برداري از موزه‌ها، موزه و شهر و خصوصي‌سازي موزه‌ها» خبر داد.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري درباره نامگذاري 29 ارديبهشت‌ماه تحت عنوان «ميراث، پيوند ملل و اقوام» بیان کرد: در اين روز، افتتاح رسمي مركز مطالعات ميراث معنوي آسياي ميانه و غربي، برگزاري روز فرهنگي تاجيكستان در ايران و اعلام تأسيس مركز آموزش‌هاي تخصصي ميراث فرهنگي و هنرهاي سنتي كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي (OIC) برگزار مي‌شود.

وی ادامه داد :همچنين در اين روز نشستي در راستاي بررسي شيوه‌هاي مديريت، نظارت و كنترل آثار ثبت جهاني در كاخ گلستان با حضور صاحبنظران و متخصصان برگزار مي‌شود.





علویان صدر یادآور شد : سومين روز از هفته‌ ميراث فرهنگي (30 ارديبهشت‌ماه) تحت عنوان «خانواده و ميراث فرهنگي» نام‌گذاري شده است. در آن روز، اجراي زنده‌ نمايش سنتي عروسكي براي كودكان و خانواده‌ها، نمايش زنده‌ي بازي‌هاي سنتي مانند «يك‌قل دوقل»، اجراي چوب‌بازي و بازي آفر، كارگاه كودك، حفاظت و ميراث فرهنگي و حفاظت از ميراث خانواده برگزار مي‌شود.

وی افزود : عضوگيري ميراث‌يار براي نخستين‌بار، برپايي موزه‌ي خانواده (اشياي مردم‌شناسي) و كارگاه آشنايي با كاوش براي كودكان از دیگر برنامه‌های این روز است .

معاون ميراث فرهنگي تاکید کرد :با برپايي كارگاه آشنايي با كاوش براي كودكان، ظرفيت‌هاي باستان‌شناسي براي خانواده‌ها و كودكان آن‌ها تبيين مي‌شود. همچنين در اين روز قصد داريم، نقش خانواده‌ها را در عرصه‌ي ميراث فرهنگي تبيين كنيم.

علويان‌صدر اظهار کرد: در اين روز با در نظر گرفتن بحث ونداليسم فرهنگي (يادگارنويسي روي آثار تاريخي) قرار بود استندهايي سنگي براي خاطره‌نويسي خانواده‌ها در كنار آثار تاريخي قرار گیرد تا هر كسي دوست داشت روي آثار تاريخي يادگاري بنويسد، اين كار را روي اين استندها انجام دهد اما این کار میسر نشد و به جای آن بنر و کاغذهایی در اختیار مردم قرار می گیرد .همچنین در این روز مردم با فرهنگ مقابله با يادگاري‌نويسي روي آثار تاريخي مواجه شوند.

وی از افتتاح موزه‌ «خانواده» در اين روز خبر داد و گفت : براساس پيگيري‌هاي انجام‌شده، بخش خصوصي اشياي مردم‌شناسي موجود در موزه‌هاي خود را براي نمايش به اين موزه مي‌آورد كه اين نشان‌دهنده‌ي حضور خانواده‌ها در بحث تشكيل موزه‌هاي خصوصي است.

علویان تاکید کرد : به اعتقاد ما، هر خانه‌ ايراني يك موزه است و آثار فاخري در خانه‌ها وجود دارد كه بايد شناسايي شوند. هر خانواده‌اي كه بخواهد از خانه‌ي خود آثاري را در اين موزه نمايش دهد، ما از آن استقبال مي‌كنيم.

معاون ميراث فرهنگي چهارمين روز از هفته‌ي ميراث فرهنگي (31 ارديبهشت‌ماه) با عنوان «ميراث و مشاركت‌هاي مردمي» معرفی کرد و افزود :در اين روز، برگزاري همايش تشكل‌هاي غيردولتي حامي ميراث فرهنگي (به پيشنهاد اداره كل ثبت آثار)، معرفي پروژه‌هاي نمونه‌ي مشاركتي، مسابقه‌ي طراحي تابلوهاي راهنما و علائم نشانه‌گذاري محوطه‌هاي تاريخي، نمايش ماكت‌هاي موجود بناهاي تاريخي استان‌ها و بخصوص تخت جمشيد، پخش مصاحبه با مالكان بناهاي مشاركتي در جهت شفاف‌سازي و اطلاع‌رساني توسط مردم به مردم و اطلاع‌رساني درباره‌ي بسته‌ي حمايتي براي احياي خانه‌هاي تاريخي انجام مي‌شود.

وی اعلام کرد :در اين روز براي هدايت مجموعه‌داران خصوصي، همايشي دو روزه با هدف بهره‌برداري از ظرفيت‌هاي اين بخش برگزار مي‌شود و بسته‌هاي حمايتي براي نمايندگان آثار تاريخي تبيين مي‌شود.

علویان عنوان کرد :سال گذشته نيز درباره‌ي بسته‌هاي حمايتي اعلام كرديم، افرادي كه بناهاي تاريخي و فرهنگي ارزشمند دارند، در بسته‌ي حمايتي قرار مي‌گيرند، چون در قالب برنامه‌ي پنجم توسعه فرصت‌هاي خوبي براي آن‌ها پيش‌بيني شده است و تا سقف 150ميليون تومان وام در اختيار آن‌ها قرار مي‌گيرد.

وی از نام‌گذاري پنجمين روز از هفته‌ي ميراث فرهنگي تحت عنوان «اقتصاد در آيينه‌ي ميراث» خبر داد و توضیح داد: در اين روز، كارگاهي تخصصي با محوريت روش‌هاي اقتصادي حفاظت، احيا و مرمت، عناصر معمارانه‌ي اقتصادي و مسائل اقتصادي روز و ميراث فرهنگي برگزار مي‌شود. در اين همايش تلاش مي‌شود تا بهره‌برداري‌هاي فاخري كه از آثار تاريخي تا كنون انجام شده است، معرفي شود.

معاون ميراث فرهنگي اذعان کرد :در كنار اين كارگاه تخصصي، نمايشگاه چيدمان ايراني توسط دانشجويان مرمت با هدف كسب تجربه‌ي آن‌ها براي چيدمان‌هاي سنتي برگزار مي‌شود و مرمت زنده‌ي تزيينات وابسته به معماري و اجراي زنده‌ي قوس ساساني و رومي و مقايسه‌ي آن‌ها انجام مي‌شود.

علويان‌صدر ششمين روز از هفته‌ي ميراث فرهنگي (دوم خردادماه) را با نام «قانون و ميراث فرهنگي» معرفی کرد و ابراز داشت : يكي از چالش‌هاي سال 1389 خلأ‌يي قانوني بود كه به‌دنبال خروج 35 اثر ثبتي از فهرست آثار ملي، دغدغه‌هاي زيادي ايجاد شد. به همين دليل، با برگزاري همايش حقوقي با محوريت بررسي رويكردهاي حقوق عمومي به ميراث فرهنگي، برگزاري ميزگرد تخصصي چالش‌هاي حقوقي در حوزه‌ي ميراث فرهنگي و برگزاري نمايشگاه 80 سال ثبت و 81 سال تصويب قانون ثبت آثار تاريخي در ايران موارد مهم اين حوزه بررسي و تحليل مي‌شود.

وی همچنین سوم خردادماه، آخرين روز از هفته‌ي ميراث فرهنگي، را با عنوان «ميراث فرهنگي آب» اعلام کرد و افزود: در سوم خردادماه كه به‌عنوان بخشي از ميراث معنوي ماست، نشست تخصصي متوليان مناظر و حوزه‌هاي فرهنگي، برگزاري آيين باران‌خواهي و مجموعه برنامه‌هاي موزه‌ي آب برگزار مي‌شود. همچنين با نمايش فيلم‌هاي مردم‌شناختي، اختتاميه‌ي هفته‌ي ميراث فرهنگي برگزار مي‌شود. علویان صدر خاطر نشان کرد :در هر شب از روزهاي اين هفته، هر استان شبي فرهنگي را در كاخ گلستان برگزار مي‌كند و به ترتيب، شب فرهنگي استان فارس، استان اردبيل، استان خوزستان، استان گلستان، استان سيستان و بلوچستان و استان ايلام در اين مجموعه برگزار مي‌شود.





کد خبر: 27109
Share/Save/Bookmark