میراث فرهنگی موضوعی مردمی است  نه دولتی
مراسم رونمايی از سه اثر علمی ـ فرهنگی (خانه‌ موسوی، خانه‌ محتشم‌طلب و خانه‌ امينی) در فرهنگستان هنر
میراث فرهنگی موضوعی مردمی است نه دولتی
 
تاريخ : دوشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۰۳
معاون ميراث فرهنگی سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری گفت: موضوع ميراث فرهنگی يك موضوع صد ‌درصد مردمی است كه آن را صد ‌درصد دولتی كرده‌ايم و بايد آن را به مردم پس بدهيم.



به گزارش هنرنیوز،عصر روز گذشته (يكشنبه، 15 اسفند‌ماه) مراسم رونمايی از سه اثر علمی ـ فرهنگی (خانه‌ موسوی، خانه‌ محتشم‌طلب و خانه‌ امينی) در فرهنگستان هنر برگزار شد.

در بخشی از اين مراسم، معاون ميراث فرهنگی سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری درباره‌ موزه‌ ميراث روستايی گيلان گفت: تجربه‌ای كه امروز مي‌خواهد معرفی شود، يكی از الگوترين نمونه‌هايی است كه بين دانشگاه‌ها و دستگاه‌های اجرايی كار شده و در مرحله حرف نمانده است.

علویان صدر تاکید کرد: اين سد بزرگی ميان دستگاه‌های اجرايی و مراكز علمی ـ پژوهشی بود كه دكتر طالقانی آن را شكست و اين باور را به جامعه‌ القا كرد كه دانشگاه با ايده، فكر و انديشه‌ای جديد، فضاهای جديد را می‌تواند خلق كند.

وی خاطرنشان کرد: تحولاتی كه در جامعه رخ داده، ارزش‌های انسانی كه در جامعه وجود دارد و نيازهای انسانی در اين سير با تكاپويی كه دنيا به سوی جهانی شدن حركت می‌كند، ضرورت تفكر نو را ايجاب می‌كند.

علویان صدرگفت : در واقع، ضرورت دارد كه ميراث فرهنگی به عنوان زمينه‌ساز ارتباط فضاها، مكان‌ها و زمان‌های از هم گسيخته بتواند انسجام ايجاد كند و اين كار تفكر جديدی می‌خواهد.



وی با بیان اینکه انتظار ما از فضاهايی كه به‌عنوان موزه مطرح می‌شوند، اين است كه فرصت توسعه را در جامعه ايجاد كنند، افزود: وقتی اكوموزه را مطرح می‌كنيم، تجلی انسان، محيط زيست، گويش و تكاپو را شاهد هستيم، يعني در اين اكوموزه‌ها می‌توانيم به تجلی فرهنگ و مفاهيم فرهنگی اشاره كنيم.



علويان‌صدر تأكيد كرد: ما براي اين تغيير رويكرد به موزه‌شناسي نوين نياز داريم تا الگوهای جديد را برای بارور‌ شدن اين فكر بتوانيم ايجاد كنيم.

وی اظهار کرد: موزه ها چند ویزگی دارند .اول اینکه بر ظرفيت‌های نسبی جامعه تأكيد می‌كنند، از سویی دیگر موزه‌ها بايد زمينه‌ساز رشد و ارتقای فرهنگی جامعه و زمينه‌ساز آداب و رسوم و سنت‌هايی باشند كه در طول تاريخ رشد كرده‌اند.

معاون ميراث فرهنگی سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری گفت:موزه‌ها بايد با جامعه‌ محلی توافق داشته باشند و توافق با جامعه‌ محلی به معنی تعهد است نه وظيفه.

وی بیان کرد: همچنين بايد ملحق شدن مردم را در چارچوب بومی‌سازی فرهنگ و انديشه‌های عمومی تدبير كنيم، يعنی بايد تعهد اخلاقی نسبت به حفظ ميراث فرهنگی داشته باشيم.



علویان صدر اين پرسش را مطرح کرد كه انتظار ما از موزه‌ها برای يك جامعه‌ پايدار چيست؟

وی افزود: ما اين پايداری را بايد در شكل‌های مختلف رصد كنيم كه يكی از آن‌ها بحث پايداری و فرهنگ است.

علویان صدر گفت: زمانی كه ما خانه‌های امروزی و قديمی را رصد می‌كنيم، می‌بينيم خانه‌ها براساس نما ساخته می‌شوند، نه براساس نياز، در حالی كه ما بايد علوم انسانی و دانش‌های مردم‌شناسی، بويژه مردم‌شناسی تحليلی را در حوزه‌ معماری و حوزه‌ خلق نماها فعال كنيم.

وی با اشاره به اینکه در اين حوزه‌ها بايد از مستند‌سازی صرف خارج شويم و تحليل را به كار بريم ، افزود :نكته‌ ديگر اقتصاد است و اگر موزه‌ها نتوانند تحول اقتصادی و زمينه‌ رشد جامعه‌ محلي را ايجاد كنند، راه به جايی نمي‌برند.

علویان صدرتشریح کرد: نكته‌ ديگر به سياست مربوط است، بايد اين فضاها و موزه‌ها، خودباوری را به نسل جديد معرفی كنند و بتوانند به‌عنوان پشتوانه‌ نسل امروز پايه‌گذار جدی در فكر و انديشه‌ نو باشند.

وی بيان كرد: موزه‌ها بايد در كنار بالا ‌بردن علم و آگاهی، ايجاد هويت و ايجاد فرصت برای باروری جامعه، توسعه را برای جامعه به ارمغان آورند.

معاون ميراث فرهنگی سازمان ميراث فرهنگی اظهار كرد: در اين راستا، اشكال مختلفی را در سازمان ميراث فرهنگی و گردشگري ترسيم كرده‌ايم كه يكی از مدل‌ها، مدل محيطی و اجتماعي است.

وی ادامه داد:ديرزمانی بود كه ورود به مناطق حفاظت‌شده را ممنوع می‌دانستيم، ولی خوشبختانه اين تفاهم بين سازمان جهاد كشاورزی، منابع طبيعی و سازمان ميراث فرهنگی شكل نوينی به خود گرفته است.

علویان صدر گفت : مدل ديگر، اجتماعی است، يعنی استفاده از فرصت‌هايی كه در مكان‌هايی مانند ميمند، ابيانه و ماسوله وجود دارند و فرصت‌های ويژه‌ای برای اكوموزه به‌شمار می‌روند.

وی با اعلام اين‌كه ايجاد هزار موزه در سراسر كشور با هدف آموزشي پيش‌بينی شده‌اند، گفت: نكته‌ آخر، بحث مديريت است و سياست سازمان ميراث فرهنگی استفاده از مديريت و ظرفيت بخش خصوصي است.

علویان صدر تاکید کرد :موضوع ميراث فرهنگی يك موضوع صد ‌درصد مردمی است كه آن را صد ‌درصد دولتی كرده‌ايم و بايد آن را به مردم پس بدهيم. در واقع، بايد اين را به گونه‌ای انتقال دهيم تا مردم خود توليت ميراث فرهنگی را برعهده بگيرند.

کد خبر: 24652
Share/Save/Bookmark