احمدزاده با بيان اينكه مجلس شورای اسلامی بهطور مستقيم با سازمان ميراث فرهنگی صحبتی در زمينهی ايجاد كميتهی مطالبات ملی نداشته است، گفت: در قالب طرح تا حالا در مجلس اعلام وصول نشده چنانچه طرحی را نمایندگان داشته باشند ما آماده گفت وگو هستیم تا هم هدف پیش برویم.
به گزارش هنرنیوز؛روح الله احمدزاده کرمانی در حاشیه مراسم گشايش نمايشگاه «موزه و گردشگری پيوند دهنده فرهنگها» در پاسخ به پرسش هنرنیوز مبنی بر اینکه کمیته مطالبات مجلس به دنبال رایزنی برای بازگرداندن اشیایی است که از 150 سال پیش از ایران خارج شده، آیا رایزنیهایی هم در این خصوص با سازمان میراث فرهنگی شده است؟ گفت : سازمان میراث فرهنگی در چارچوب پروتکلهای بینالمللی و در چارچوب تفاهم نامههایی که با دنیا دارد تمام تلاشش جلوگیری از سرقت و حراج اشیای تاریخی و اموال تاریخی و فرهنگی ملتها است . این یک اصل پذیرفته شده برای جمهوری اسلامی ایران است که تمام اشیای و اموال تاریخی – فرهنگی یک ملت متعلق به آن حوزه فرهنگی و تمدنی و سرزمینی است و ما به همه پروتکلهای بین المللی پایبند هستیم.
رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تأکید کرد: تلاش میکنیم با هر نوع سرقت و حراجهای غیرقانونی اموال و اشیا مقابله کنیم. در همین راستا مجلس محترم هم اگر کمیتهای را تشکیل بدهد که این هدف ملی را دنبال کند حتماً کمک کار ما و تکمیل کننده اقدامات سازمان میراث فرهنگی است که طی این سنوات در حال انجام بوده است.
وی با بیان این نکته که رصد و کنترل توسط مجموعه میراث فرهنگی در سطح منطقهای و جهانی در حال انجام است، ازپیگیریهای این سازمان برای برگشت الواح خشتی از دانشگاه شیکاگو خبرداد.
این مقام مسوول در پاسخ به این پرسش هنرنیوز که مطرح کرده بود ظاهراً مجلس مستقیماً با شما وارد صحبت نشده و شما اطلاعی از تصمیمات مجلس درباره حراجیها و کمیته مطالبات ندارید؟ لبخندی زد که در این هنگام خبرنگاری از آغاز جلساتی در مجلس خبر داد که طی آن قرار است مجلس از اشیایی که در حراجیهای خارج از کشور به فروش میرسد، مطلع شود.
در این هنگام احمدزاده با بيان اينكه مجلس شورای اسلامی صحبتی بهطور مستقيم با سازمان ميراث فرهنگی در زمينهی ايجاد كميتهی مطالبات ملی نداشته است، گفت: در قالب طرح تا حالا در مجلس اعلام وصول نشده چنانچه طرحی را نمایندگان داشته باشند ما آماده گفت وگو هستیم تا هم هدف پیش برویم.
وی در پاسخ به پرسش هنرنیوزمبنی بر اینکه چرا فقط ایران نمایشگاههایی را در سایر کشورها برگزار میکند و هرگز نمایشگاهی از سایر کشورها در ایران برگزار نشده، اظهار کرد: در رویکرد جدید سازمان میراث فرهنگی توسعه ارتباطات بین موزه ملی کشورها در دستور کار قرار گرفته و موزه ملی به عنوان تابلو میراث فرهنگی کشور، موزههای مشترك بين كشورها با ميزبانی ايران، نمايشگاههايي را در كشور برگزار كنند.
احمدزاده اضافه کرد: تلاش ما بر این خواهد بود زمینه لازم از طریق رایزنی با کشورهای مختلف و با مشارکت فعال سفیران کشورهای مختلف در ایران و سفرای ما در کشورهای مختلف پیگیری شود. تا كنون زمينههای بسيار خوبی برای همكاری كشورهای عضو اكو، كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی و ديگر كشورهای دنيا در اين زمينه شكل گرفته و پيگيریهايی در دست انجام است.
معاون رییس جمهورهمچنين در پاسخ به اين پرسش هنرنیوز كه ممكن است، چه ميزان اعتبار از سوی مجلس برای خريدن اشيای در حال حراج در حراجيهای خارجی اختصاص يابد؟ گفت: متأسفانه برخلاف برخی پروتكلهای بينالمللي در پيش از انقلاب اسلامی، بخشی از تاريخ و ظرفيتهای ميراثی ايران به تاراج رفته و بهصورت غيرقانونی از كشور خارج شده است. با وجود اينكه بهلحاظ تاريخی آنچه متعلق به ايران است، متأسفانه در اختيار برخی افراد سودجو و دلال در دنياست، در حال تلاش هستيم تا از طريق گفتوگو با دولتها، آن كشورها را مجاب كنيم كه اين سرمايههای جهانی را كه متعلق به بشريت هستند، به ايران برگردانند.
وی ادامه داد: در گام نخست، تلاش میكنيم از طريق گفتوگو اين كار را انجام دهيم؛ ولی در گام بعدی، اگر برگرداندن اشيا متضمن دادن هزينهای از سوي ايران باشد، قاعدتا مجلس شورای اسلامي بايد برای خريد و برگرداندن اين اموال فرهنگی و تاريخی به ما كمك كند.
احمدزاده بیان کرد: اكنون و در مرحله نخست تلاش میكنيم، با كشورهای همسايه وارد مذاكره شويم، كشورهايی كه متأسفانه بهدليل جنگها و مسائل پيشآمده، دچار بحران شدهاند. عراق كه در حملهی آمريكا، بخش قابل توجهی از ظرفيتهای ميراثياش آسيب ديد، از جمله اين كشورهاست. اكنون بهدنبال مذاكراتی كه با وزير عراق داشتيم، اين قضيه را پيگيری میكنيم.
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگری افغانستان را دومين كشور برای انجام مذاكره در زمينه برگرداندن آثار تاريخی به ايران دانست و اظهارکرد:با توجه به بناها، بافتها و محوطههای تاريخی اين كشور كه در جنگ آمريكا دچار آسيب جدی شدند، هيأتی را فرستاديم كه مذاكراتی را انجام دهد تا از خروج اموال و اشيا از افغانستان به ديگر كشورها جلوگيری شود. اين كار با همكاری كشورهای عضو اكو در دستور كار است.
احمدزاده اظهار كرد: آنچه اكنون برای ما اهميت دارد، حوزهی تمدني ايران قديم در اشتراك با افغانستان، عراق، كشورهای آسيی ميانه و قفقاز است كه تلاش میكنيم در گام نخست، با اين كشورها وارد مذاكره شويم