كندوان ثبت جهاني مي‌شود
كندوان ثبت جهاني مي‌شود
 
تاريخ : دوشنبه ۵ ارديبهشت ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۳۶
بخشدار مركزي شهرستان اسكو از آماده‌سازي اين روستا براي ثبت جهاني خبر داد.

به گزارش هنرنیوز به نقل از دفتر رسانه‌اي فرمانداري شهرستان اسكو، حسن حقيقيان اظهار داشت: اين آماده‌سازي همكاري صميمانه و تنگاتنگ اهالي روستا را مي‌طلبد و مهم‌ترين اساس در حفظ حالت اوليه و طبيعي اين روستا نگهداري آنها توسط خود اهالي است.

وي تصريح كرد: بافت‌هاي غيراصولي كه در قسمت پايين اين روستا احداث شده بايد تخريب و ساكنان آنها به كندوان جديد انتقال يابند.

حقيقيان در ادامه از صدور سند براي اين خانه‌هاي منحصر به فرد خبر داد و گفت: بهترين نگهدارنده بافت طبيعي كندوان اهالي اين روستا كه داخل كران‌ها سكونت دارند، است و در همين راستا اسناد اين خانه‌ها به نام اهالي صادر خواهد شد و تنها ساكنان بافت‌هاي غيراصولي به محل جديد كندوان انتقال خواهند يافت.

وي از آماده شدن طرح مطالعاتي جامع كندوان در ماه‌هاي اخير خبر داد و افزود: براي معرفي ظرفيت‌هاي دره كندوان كه از روستاي كهنمو آغاز و تا ارشدچمن ادامه دارد، طرح گردشگري و سرمايه‌گذاري براي لكه‌هاي سرمايه‌گذاري اين منطقه آماده شده است كه مراحل پاياني خود را طي مي‌كند و پس از پايان اين طرح ظرفيت‌هاي مناسبي براي سرمايه‌گذاران ايجاد خواهد شد.

بخشدار مركزي شهرستان اسكو يكي ديگر از عوامل مهم و برجسته روستاي كندوان را آب معدني طبيعي آن ذكر كرد و اظهار داشت: دو عامل معماري خاص خانه‌هاي اين روستا و آب معدني و درماني، اين روستا را در كانون توجه قرار داده است كه آب شفابخش اين روستا در مجتمعي كه در خود اين روستا احداث شده همچنين از اول سال‌ جاري با نام آب معدني كندوان عرضه مي‌شود.

وي در مورد خانه‌هاي سنگي روستاي كندوان گفت: اين خانه‌ها كه به آنها كران نيز گفته مي‌شود از كمپوزيت تشكيل شده است و مخلوط گل و سنگ فشرده است كه جاذبه زيبايي در سطح بين‌المللي ايجاد كرده است.



حقيقيان، در مورد اين روستاي منحصر به فرد و تاريخي خاطرنشان كرد: كندوان با حدود 600 نفر سكنه در دهستان سهند از توابع بخش مركزي شهرستان اسكو واقع شده است.



بر پايه همين گزارش،کندوان روستايي است بنا شده در صخره و تنها سازه اين دهکده را سنگ‌ها تشکيل مي دهند. خانه ها هرمي شکل هستند و براي دام ها نيز حفره هايي در سنگ ها بنا شده است. کندوان يکي از 3 روستاي صخره‌اي جهان است که موجب جذابيت بي نظير آن شده است. معماري روستاي کندوان و جاري بودن زندگي مردم در قالب بافت قديمي آن يک استثنا در دنيا به حساب مي آيد. چرا که ديگر در ترکيه و آمريکا کسي در کاپادوکيه و داکوتا زندگي نمي کند.



کوه سهند يکي از 5 کوه آتشفشاني مهم ايران در استان آذربايجان شرقي و در جنوب تبريز واقع است. در دامنه هاي اين کوه و در نزديکي شهر اسکو، روستايي با نام کندوان قرار دارد که از نظر جاذبه هاي زمين شناسي و معماري داراي اهميت است. اين روستا به سبب ويژگي معماري صخره اي و بافت مخصوص آن در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.



معماري خاص اين روستا موجب شهرت جهاني آن شده است. دامداري و کشاورزي و باغداري عمده فعاليت مردمان اين روستاست، لوله کشي آب و برق در دل اين سنگ ها همزيستي مسالمت آميز بشر با محيط زيست را نشان مي‌دهد. کندوان نمونه زيباي استفاده از طبيعت در زندگي انسان است.



آنچه به کندوان هويت باستاني داده وجود 117 خانوار و منزل مسکوني در درون توده هاي مخروطي و هرمي شکل صخره اي است. روستاييان کندوان داخل اين توده ها براي خود خانه مسکوني، آغل، انبار و کارگاه ايجاد کرده‌اند.



بافت قديمي روستاي کندوان که يکي از زيباترين و منحصر به فردترين روستاهاي تاريخي کشور و تنها روستاي زنده صخره‌اي محسوب مي شود، با ساخت و سازهاي جديد که متفاوت با بافت گذشته است با تهديدي جدي رو به رو شده است.



وجود آب معدني، خانه‌هاي منحصر به فرد، دره‌هاي سرسبز و خرم، آب و هواي مطبوع و لبنيات و عسل مرغوب کوهستان، سبب جذب تعداد کثيري مسافر از نقاط دور و نزديک به اين روستا به خصوص در فصول مساعد سال مي شود.



اين روستا به سبب ويژگي معماري صخره اي و بافت مخصوص آن در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است. توده‌ها و گدازه‌هاي مذاب آتشفشاني، به وسيله باد، برف و باران در طي هزاران سال متمادي شکل گرفته و به اين فرم درآمده است. کران‌ها در تابستان‌ها خنک و در زمستان‌ها گرم است. روستاي کندوان داراي مسجد، حمام، مدرسه و آسيا مي‌باشد و کران مسجد يکي از بزرگ‌ترين کران‌هاي روستا را تشکيل داده است. به دليل شکل مخروطي خاص، اغلب کران‌هاي داراي طبقات مختلف، از داخل با يکديگر ارتباط ندارند، کران ها عموما داراي دو طبقه بوده و در بعضي موارد سه و حتي چهار طبقه نيز در آ نها ايجاد کرده اند.



آثار معماري صخره‌اي در اغلب نقاط جهان به چشم مي خورد که در اکثر آن‌ها اکنون ديگر سکنه‌اي زندگي نمي‌کند ولي معماري صخره‌اي از نوع کندوان فقط در يک منطقه ديگر در روي زمين ايجاد شده و آن در دره زيباي گورمه ترکيه است. کندوان جزو سه روستاي شگفت انگيز دنياست که توجه گردشگران داخلي و خارجي را به خود جلب کرده است به طوري که سالانه 300 هزار گردشگر از اين روستاي تاريخي بازديد مي‌کنند.

کد خبر: 26093
Share/Save/Bookmark